Stig Egard lever hardt for å være best på livsstilsråd

Stig Egard har 250 reisedøgn og  spiser 400 restaurantmåltider i året. og byvandringer på flere mil.
Stig Egard har 250 reisedøgn og  spiser 400 restaurantmåltider i året. og byvandringer på flere mil. Foto: Ivan Kverme / Finansavisen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er mannen som sørger for at nordmenn får en plass på første rad under verdens største begivenheter. – Du vil aldri se meg ramle inn på nattklubb sammen med kundene mine. Jeg skal være usynlig, sier Stig Egard.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er visstnok to typer av oss.

De som er fornøyde med å være en del av flokken. Det er folk flest. Vi løper i samme retning. Følger strømmen og er fornøyde med å være en del av den.

Så er det dem som elsker å bryte ut. Gå sin egen vei. Titte forundret bort på flokken. For en gjeng med sauer, tenker de kanskje.

For utbryterne vil ha mest mulig ut av livet, på sin måte. En tur til Roma og et besøk i operaen er ikke nok. De vil ha øyeblikk som er unike.

Da ringer de Stig Egard, Norges ukjente concierge-konge.

Han har ikke bodd i Norge på 30 år, men er innom landet en gang i måneden. Egard har base i Belgia, i Antwerpen, hvor han er bosatt med kone og barn. Samtidig har han opprettet et hovedkontor i Madrid. Han driver en omfattende concierge-service, med 12 ansatte og en årlig omsetning på rundt 40 millioner kroner. A2D Concierge er navnet på bedriften. Den kryptiske forkortelsen henspeiler på det engelske uttrykket attention to detail .

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I flere tiår har han stått til tjeneste for dem som har dårlig tid og mye penger og trenger en sjelden billett. Helst levert i går.

På samvittigheten har han private invitasjoner til Elton John’s Grammy-after-party, eksotiske bryllupsarrangementer, forretningsmøter i luftballong i Kenya, VIP-billetter til utsolgte NHL-kamper, plass på gjestelistene til kjendisfester verden rundt og konsertseter som ikke skal være mulig å få tak i for mannen i gata.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nordmenn vil ha de gode setene

For det er ikke lenger nok å si at du var på riktig sted til riktig tid. Spørsmålet kan komme: Hvor satt du?

– Vi kommer ofte inn i bildet når billettene er utsolgte. Og som regel handler det ikke bare om å skaffe en billett. Men skaffe gode seter. Nordmenn vil ha de gode setene, sier han til Finansavisen.

– Og hvordan skaffer du disse?

– Det kan være en liten jungel. Vi går kanskje gjennom en agent, vi har ulike medlemskap eller gjennom nettverket vårt. Men vi formidler selvsagt aldri billetter vi ikke har lov å selge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen kaller ham Norges Mr. Lifestyle. Enkelte år har han passert 300 reisedøgn. Nå har han giret litt ned. Flinke ansatte på kontoret i Madrid er avgjørende. De gjør mye av jobben, forteller han. Men fortsatt klokker han inn over 200 reisedager i året. Og 400 restaurantmåltider. Alene. Han må kjenne de viktige restaurantene i alle de store byene.

– Jeg drar som regel alene. Jeg trives med å gå alene på restaurant. Jeg sier aldri hvem jeg er. Så følger jeg veldig nøye med.

Han ser på menyen, kjenner på bestikket, føler på atmosfæren, lytter til akustikken og snakker, snakker mye, med servitørene.

Og han sover på rundt 100 forskjellige hoteller hvert eneste år.

Les også: Hvordan få folk til å like deg

Lever av ryktet

Skal man bli best må man vite mest. Egard abonnerer på et 70-talls tidsskrifter for livsstil, trender, hoteller, restaurantbransjen med mer. Alt for å være den som har de beste rådene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg lever av ryktet mitt. Jeg har aldri drevet markedsføring. Nettverket er selvsagt alt. Kundene mine er blant annet ledere og eiere av bedrifter, for det meste i Norge, men også andre nordiske land. Store selskaper, små selskaper, og også insentivmarkedet. Men det er også enkeltpersoner, ektepar og kjærestpar, eller typiske gutte- og jenteturer.

Han arrangerer alt fra styreseminarer og ledersamlinger, til rene private turer.

– Du vil aldri se meg ramle inn på nattklubb sammen med kundene mine. Jeg skal ikke være synlig, alt skal være diskret. Jeg opplever dette som stadig viktigere for de norske kundene mine. Tidligere kunne vi for eksempel oppleve at nordmenn ble overstadig beruset. Det skjer ikke lenger. Vi har fått et sunnere forhold til alkohol.

Les også: 10.000 dollar for Springsteen-billetter

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stig Egard

Alder: 50 år

Stilling: Gift.

Aktuell: Sender nordmenn på de store begivenhetene ute i verden.

Bakgrunn: Har operert med egen concierge-tjeneste hele karrieren.

Stortingets talerstol blir din,hvilken sak tar du opp? Jeg opererer heldigvis i behagelig avstand til norsk politikk, så jeg gir taletiden til min neste. Men innenfor mitt fagområde kan politikerne fortsatt skape enda bedre rammebetingelser for at Norge skal fremstå som et enda mer attraktivt land å besøke og oppleve.

Hva bør Norge bruke mindre penger på? Tollmurer og monopoler.

Hva er din dårligste investering?
Jeg investerer stort sett i livskvalitet og opplevelser, og den avkastningen er som regel meget god.

Hvilken bok vil du gjerne lese om igjen? «Shantaram» av Gregory David Robert. En rå røverhistorie, en fantastisk roman.

Hvor drømmer du om å reise?
18 runder på Augusta National Golf Club, med Tiger Woods som caddie.

Kreative løsninger

Vi møter ham på Fritjof i Oslo. Det er en stille liten pub, ved Rådhusplassen. Et sted hvor det er greit å komme alene og bestille seg en øl klokken to på en tirsdag. Ikke den glamouren man kanskje venter av en concierge med stålkontroll på de mest snobbete restauranttilbudene i verden. Men inngangen opp til annen etasje er stengt med to stoler. Og det er selvsagt her Egard sitter. I en etasje for seg selv.

Herfra har han overblikk over verden. For eksempel restaurantverden. Han blogger om de beste tilbudene sine.

Beste italienske restaurant?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Cecconi’s Dumbo i Brooklyn i New York. Hjemmelaget pasta og sjømat, laget med innlevelse, servert til utsikt mot Manhattan. Eller hvis du er i London, prøv Bocca Di Lupo. Varm og glamorøs på samme tid. Autentisk italiensk mat, som har vunnet en rekke priser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Beste pizzarestaurant?

Prøv Roberta’s Pizza i New York. Grafitti på veggene og hipster som servitører. Roberta’s har stil, men også, ifølge mange, New Yorks beste pizza, noe nok mange vil hevde å ha.

Beste asiatiske restaurant?

Prøv Tim Raue i Berlin i Tyskland, som både skal være den beste kokken i Berlin, men også den kokken med det største egoet, visstnok. En annen asiatisk perle skal være chinoise i London.

Men noen ganger er det rett og slett umulig å skaffe et bord. Du får ikke kastet ut rike russere fra en fullbooket toppresturant.

– Min jobb er også å komme med kreative løsninger. Vi har flere ganger funnet på ting med toppkokker, fra topprestauranter, men i andre miljøer enn inne i restauranten.

– Av og til er løsningen å kjøpe hele restauranten – en dag den likevel er stengt.

Før dro vi på dannelsesreise. Nå har vi dårlig tid. Vi drar på tredagersturer til et annet kontinent, ofte sammen med venner. Det kan gjerne være spektakulært.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nordmenn snakker heller om sex enn økonomi

Saken fortsetter under bildet

– Tidligere kunne vi oppleve at nordmenn ble overstadig beruset. Det skjer ikke lenger. Vi har fått et sunnere forhold til alkohol, hevder Stig Egard. Foto: Ivan Kverme / Finansavisen
– Tidligere kunne vi oppleve at nordmenn ble overstadig beruset. Det skjer ikke lenger. Vi har fått et sunnere forhold til alkohol, hevder Stig Egard. Foto: Ivan Kverme / Finansavisen

Dårlig tider for smøreturer

Under høstens store boksekamp i Las Vegas, mellom Macgregor og Mayweather, skaffet Egard billetter til 5.000 dollar pr. stk. Altså en inngangspris for to på nesten 100.000 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For noen år tilbake ville et ektepar gjerne inn på et Vanity Fair-party, etter den store Oscar-utdelingen i Hollywood. Prisen ble på rundt 250.000 kroner pr. hode, altså til sammen rundt en halv million kroner.

Det er ellers dårlige tider for smøreturer. Det blir færre golfturer og alpeturer med forretningsforbindelser. Det som blir vanligere er bedriftsturer med et privat element. Det kan for eksempel være at en liten bedrift reiser av gårde til en fransk by for å holde en todagers ledersamling og at familiemedlemmene kommer etter for å gjøre jobb til ferie. Egard har alltid holdt på med mindre arrangementer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Å sende 500 personer til Las Vegas, det driver vi ikke med.

Men han ville bli større. I 2012 signerte han en eksklusiv avtale med spanske

Går overalt

Viajes El Corte Inglés, som omsetter reiselivstjenester flere milliarder kroner. A2D skulle levere VIP-tjenester og et concierge-tilbud. Men det ble for stort. I fjor trakk nordmannen seg fra samarbeidet.

– Jeg har bygget opp et bra team i Madrid, som utelukkende snakker engelsk. Det er flinke folk. Og de koster en brøkdel av hva et slikt team ville kostet i Norge. Det ville ikke vært mulig å sette opp noe slikt i Norge.

Selv om han reiser mye, flyr han aldri høyt. Det er aldri sorte limousiner som står og venter når Egard besøker et nytt sted.

– Vet du hva, jeg går. Alltid. Overalt. Jeg bruker bena. Da blir du kjent og får med deg mye mer. Inntrykk og steder. På de mest ekstreme dagene har jeg gått 3,5 mil. Det holder meg i form.

For conciergen er ikke den som kan sveve høyest.

– Jeg har reist mye og opplevd mye. I dag må jeg innrømme at jeg som regel går og legger meg etter en drink i baren. Jeg setter søvn høyt, og står opp tidlig.

Saken er først publisert i Finansavisen lørdag 30. september