Meny

Solberg advarer mot tøffere tider

Statsminister Erna Solberg (H) vil satse mer på gründerskap i fremtiden. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det blir tøffere framover, og det finnes ingen enkle løsninger når renteinntektene synker, sier statsminister Erna Solberg (H) i et intervju med Dagbladet. 

Statsministeren omtaler situasjonen som «den særnorske utfordringen».

– Vekstmotoren vår, altså investeringer i olje og gass, kommer til å gå ned i årene som kommer. Det vet vi. Samtidig vil offentlige budsjetter øke og befolkningen eldes. Vi behøver nye motorer å lene oss på, men det kommer til å ta tid, sier hun til avisen.

Solberg-regjeringen sprøytet inn 220 milliarder oljekroner i statsbudsjettet for 2017, men statsministeren lover å omstille Norge mot en bredere økonomi.

– Regjeringen kommer til å satse mer på gründerskap. Vi skal legge til rette for at bedriftene kan gå med overskudd å betale skatt til fellesskapet. Det er veldokumentert at små og mellomstore bedrifter skaper flest nye jobber i Norge, sier Solberg, som mener vi fortsatt trenger en nedtrapping på skatt.

Hun synes Norge, og politikerne, har vært naive mens oljefondet vokste:

– Alle kan si de gjorde mye, men fakta er at fra 2004 til 2014 var høy oljepris nær sagt vår eneste vekstmotor. Det er usunt for norsk økonomi i lengden.

Les også: – Norsk økonomi har tatt seg kraftig opp

Norsk økonomi etter boomen, bølgen og boblen

Kraftig vekst i norsk økonomi i andre kvartal

Solberg: – Pilene peker i riktig retning

Nordmenns framtidstro tilbake på nivået før oljeprisfallet

Privatøkonomi
Populært