Er det plikt å hjelpe barna med boligkjøp?

Silje Sandmæl mener ikke det nødvendigvis er foreldrenes plikt å finansiere barnas første bolig.
Silje Sandmæl mener ikke det nødvendigvis er foreldrenes plikt å finansiere barnas første bolig. Foto: DNB

«Alle andre» gjør det jo…

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Silje Sandmæl
Forbrukerøkonom i DNB

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Jeg blir stadig kontaktet av foreldre som ønsker råd til hvordan de kan hjelpe barna sine inn på boligmarkedet. Høye boligpriser og krav til egenoppsparte midler skaper fortvilelse både blant de unge og foreldrene deres.

Men, hva skjer hvis foreldrene strekker lånestrikken for langt, eller poden ikke klarer å betjene lånet?

Nordmenn mener foreldre bør hjelpe

Jeg mener at ingen unge kan forvente at foreldrene skal stille med egenkapital for dem. På den andre siden er jo barna det vi som foreldre setter aller høyest. Her er vi gjerne villige til å strekke oss langt for å kunne hjelpe.

De fleste nordmenn mener at foreldre bør hjelpe barna sine med boligkjøp hvis de har muligheten. Hele 65 prosent svarte dette i en undersøkelse gjennomført for DNB Eiendom. Denne oppfatningen går igjen i alle aldersgrupper, så her har også barna selv en viss forventning til foreldrene sine.

Les kommentaren: Bidra til at færre havner i Luksusfellen

Og hjelp får de

I fjor var det rundt fem av ti under 35 år som sier at de har fått hjelp hjemmefra til å kjøpe sin første bolig. Og andelen som får hjelp ser ut til å skulle øke i tiden fremover. I en undersøkelse gjennomført for DNB Eiendom svarer nå én av to foreldre at de planlegger å hjelpe barna sine.

Den vanligste hjelpen er at foreldre stiller med sikkerhet i egen bolig, gir pengebeløp i form av forskudd på arv eller er medlåntaker.

Måten foreldre hjelper på i dag handler altså i stor grad om å fylle på egen gjeldshaug.

Økende gjeldsvekst

Kanskje har du ikke bare ett barn, men flere der alle skal få samme behandling. Dette kan bli en tung gjeldshaug å bære på egne skuldre.

Ifølge statistikk fra SSB økte husholdningenes gjeld med 6,6 prosent fra august i fjor til august i år. Her er det boliggjeld som er motoren bak gjeldsveksten. Nordmenns samlede gjeld er nå på svimlende 3.201 milliarder kroner.

Et slikt nivå på gjeldsveksten vil si at gjelden vokser mer enn lønningene, noe som over tid kan gi utfordringer for betjeningsevne til norske lånetakere.

Les kommentaren: Friskmeld økonomien etter sommerkosen

Fallgruvene

Det er viktig å være klar over hvilke konsekvenser som følger med før du hjelper barnet med boligkjøp.

Det er tilfeller der pengesterke foreldre kan bidra til at barnet får en langt høyere lånesum enn han eller hun klarer å betjene. Har du stilt som kausjonist eller medlåntaker er det da du som må betale den delen som du er medansvarlig for.

Det er også flere foreldre som har hjulpet barna sine med boligkjøp i perioden der boligprisene skjøt i været, og flere har nok gjort dette uten en plan for hvordan de skal komme seg ut av ansvaret. I et flatt eller fallende marked er det vanskeligere å bli løst ut som medlåntaker eller kausjonist.

Å hjelpe påvirker også egen økonomi i form av at du mister fleksibiliteten til å bruke kapitalen du har i boligen, eller penger du har spart til å kunne realisere drømmer som hytte eller å finansiere pensjonisttilværelsen.

Still krav med hjelpen

Skal du hjelpe poden med boligkjøp bør det følge med klare retningslinjer og en egen kontrakt for hvordan dette skal foregå. Kontrakten bør blant annet inneholde hvor lenge hjelpen skal vare, altså når barnet skal ha betalt ned den delen du har bidratt med.

Du bør også stille krav til at poden setter opp et budsjett som viser hvordan han eller hun skal klare å betjene alle utgiftene som følger med det å ha et boliglån, og bo for seg selv. På denne måten får dere også kartlagt hvor stort lån barnet ditt tåler.

Det føler også annet økonomisk ansvar med det å være boligeier. Blant annet kan det by på en rekke uforutsette utgifter. Fortell barnet ditt viktigheten av å spare opp en økonomisk buffer, og legg en spareplan for hvor mye som skal settes til side i måneden. På den måten unngår du å måtte punge ut.

Les kommentaren: Snakk om sosiale forskjeller på foreldremøtet og i klasserommet

Små barn? Da har du en gyllen mulighet

Har du en tenåring i huset, har du fortsatt tid før bolighjelpen blir et tema. Her bør du benytte anledningen til å oppfordre til boligsparing. I dag starter de fleste unge med boligsparing i 20-årene, og da er det høye beløp som må spares på kort tid.

Snakk med barnet ditt om hva som må til, og bli enige om hvor mye som skal spares hver måned. Her kan du oppfordre til at det settes av litt ekstra ved bursdag, jul og konfirmasjon.

Har du små barn uten inntekt, er mitt beste råd at du starter å spare til bolig for dem. De fleste banker har egne kontoer for boligsparing til barn, med god rente. Ved å sette av litt hver måned gjennom barnets oppvekst kan dere sitte igjen med en fin sum når barnet fyller 18 år. På den måten kan du hjelpe poden, uten å måtte punge ut store summer den dagen barnet ditt ønsker å kjøpe.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært