– Vi kan få en spiral nedover i boligprisene

Leif J. Laugen mener Finansdepartementets nye boliglånsforskrift kan ha en negativ effekt på boligmarkedet.
Leif J. Laugen mener Finansdepartementets nye boliglånsforskrift kan ha en negativ effekt på boligmarkedet. Foto: Finansavisen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjefen for Krogsveen er redd boligprisene vil falle for mye.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Adm. direktør Leif J. Laugen i Eiendomsmegler Krogsveen AS mener innstrammingene i boligmarkedet er i ferd med å gå for langt. Han sier det er på tide å tenke seg om når det gjelder varigheten av Finansdepartementets boliglånsforskrift, skriver Aftenposten.

– Vi må unngå et langvarig fall i boligprisene. Da kan bankene se økt risiko ved boliglån og stramme inn ytterligere. Det vil forsterke prisnedgangen, og vi kan få en spiral nedover i boligprisen, sier Laugen.

Han mener det er tydelig at forskriften virker.

– Den har vært viktig for å få stukket hull på en til dels forventningsdrevet boble som var selvforsterkende gjennom 2016, spesielt i Oslo, sier han.

Les også: Meglerhus hyrer PR-rådgivere og advokater mot NRK

Men ut i fra sitt kjennskap til stemningen i boligmarkedet, mener Laugen vi nå er i en situasjon der bankene begynner å bli usikre på panteverdiene som ligger i boligene. De prioriterer dermed sikkerhet før markedsandeler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Våre meglere melder om innstramminger blant bankene, som på individuelt nivå går utover begrensningene myndighetene har fastsatt. Bankene har en tendens til å bevege seg i flokk, slik at dette samlet sett kan fremtvinge en stor svekkelse i den samlede etterspørselen etter boliger, sier Laugen.

Finansministeren vil imidlertid ikke endre forskriftene om bolig lån på gjeldene tidspunkt, skriver avisen.

Les også: Stavanger-investor med kjempesatsning på utleie

Saken er først publisert på Hegnar.no