– Vi kan få en spiral nedover i boligprisene

Leif J. Laugen mener Finansdepartementets nye boliglånsforskrift kan ha en negativ effekt på boligmarkedet.
Leif J. Laugen mener Finansdepartementets nye boliglånsforskrift kan ha en negativ effekt på boligmarkedet. Foto: Finansavisen

Sjefen for Krogsveen er redd boligprisene vil falle for mye.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Adm. direktør Leif J. Laugen i Eiendomsmegler Krogsveen AS mener innstrammingene i boligmarkedet er i ferd med å gå for langt. Han sier det er på tide å tenke seg om når det gjelder varigheten av Finansdepartementets boliglånsforskrift, skriver Aftenposten.

– Vi må unngå et langvarig fall i boligprisene. Da kan bankene se økt risiko ved boliglån og stramme inn ytterligere. Det vil forsterke prisnedgangen, og vi kan få en spiral nedover i boligprisen, sier Laugen.

Han mener det er tydelig at forskriften virker.

– Den har vært viktig for å få stukket hull på en til dels forventningsdrevet boble som var selvforsterkende gjennom 2016, spesielt i Oslo, sier han.

Les også: Meglerhus hyrer PR-rådgivere og advokater mot NRK

Men ut i fra sitt kjennskap til stemningen i boligmarkedet, mener Laugen vi nå er i en situasjon der bankene begynner å bli usikre på panteverdiene som ligger i boligene. De prioriterer dermed sikkerhet før markedsandeler.

– Våre meglere melder om innstramminger blant bankene, som på individuelt nivå går utover begrensningene myndighetene har fastsatt. Bankene har en tendens til å bevege seg i flokk, slik at dette samlet sett kan fremtvinge en stor svekkelse i den samlede etterspørselen etter boliger, sier Laugen.

Finansministeren vil imidlertid ikke endre forskriftene om bolig lån på gjeldene tidspunkt, skriver avisen.

Les også: Stavanger-investor med kjempesatsning på utleie

Saken er først publisert på Hegnar.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært