Vi shopper mindre enn ventet

Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Omsetningen i varehandelen falt med 0,6 prosent fra juli til august i år, viser sesongjusterte tall. Det skjer etter en vekst på 0,4 prosent fra juni til juli.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det viser tall Statistisk sentralbyrå (SSB) la fram fredag. Den langsiktige trenden i detaljomsetningsindeksen har vist en jevn stigning siden i fjor høst.

DNBs analytikere hadde ventet en vekst i detaljhandelen på 0,2 prosent.

Flere bransjer hadde nedgang i omsetningsvolumet fra juli til august i år. Salget på bensinstasjonene og i dagligvarebutikkene, samt butikker med salg av byggevarer og apotekvarer bidro til nedgangen. Omsetningsvolumet for netthandel og salg av sportsutstyr hadde derimot en økning i august.

Virkedagskorrigerte tall viser at omsetningsvolumet til detaljhandelsbedriftene gikk opp med 2,8 prosent i perioden juni-august 2017 sammenlignet med samme periode i 2016.

Husholdningenes varekonsum falt 0,1 prosent fra juli til august 2017 etter en tilsvarende nedgang måneden før, viser sesongjusterte tall. Det største negative bidraget kom av lavere drivstofforbruk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjøp av biler og drivstoff gikk ned 0,9 prosent og trakk varekonsumindeksen ned med 0,2 prosentpoeng fra juli til august. Både konsumet av mat, drikkevarer og andre varer var også litt lavere enn i juli.

Forbruket av elektrisitet og brensel økte med 2,1 prosent fra juli til august og bidro til å dempe nedgangen.

I august 2017 besto varekonsumet av 33 prosent mat og drikkevarer, 5 prosent elektrisitet og brensel, 19 prosent kjøp og drift av biler og 43 prosent andre varer.