Byrådspartiene og Rødt enige om å redusere eiendomsskatten i Oslo

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap).
Byrådsleder Raymond Johansen (Ap).  Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

På grunn av økte boligpriser i Oslo har byrådspartiene og Rødt blitt enige om å øke bunnfradraget for eiendomsskatt til 4,6 millioner kroner fra neste år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) presenterte enigheten sammen med gruppelederne fra Ap, SV, MDG og Rødt mandag. Sammen har partiene flertall, noe som betyr at endringen blir vedtatt.

Hadde den ikke blitt det, ville nær fire av ti boliger fått skatt fra neste år, skriver Aftenposten. Årsaken er den kraftige prisveksten på boliger.

– Vi gikk til valg på en moderat eiendomsskatt. Oslo har den mest moderate eiendomsskatten i landet. For eksempel er bunnfradraget i Bergen på bare 850.000 kroner, sier Johansen.

At bunnfradraget økes til 4,6 millioner, medfører at boliger med skatteverdi under 5,75 millioner fra neste år helt slipper skatt.

Målet om at bare 22 prosent skal betale eiendomsskatt, blir likevel ikke nådd. Johansen mener imidlertid byrådet ikke kan klandres for boligprisveksten de siste to årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vi lovet, var 4 millioner i bunnfradrag og 3 promille i skattesats. Så anslo vi ut fra boligverdiene i 2013 at det ville ha gitt en eiendomsskatt på omtrent 22 prosent av boligene i 2015. Etter det har boligverdien skutt i været. Vi mener vi fortsatt ligger på et svært moderat nivå når vi justerer satsen. 4,6 millioner er et betydelig bunnfradrag, sier byrådslederen.

Les også: Oslo tjente 70 prosent mer enn ventet på eiendomsskatt

Thon punger ut nær 50 millioner i eiendomsskatt

Rådgiver: Over 3.000 boligeiere i Oslo gikk glipp av fradrag

56 prosent sier nei til eiendomsskatt