Slik kvitter du deg med NRK-lisensen

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Foto: NTB scanpix

Mange irriterer seg over NRK-lisensen, men det finnes selvsagt måter å bli kvitt den på, skriver Gjerrigknarken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Rune Nikolaisen
Gjerrigknarken

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Politikerne diskuterer for tiden hva som skal skje med NRK-lisensen, men den nye finansieringsmodellen er ikke klar. Jo færre som har TV-apparat hjemme, jo færre betaler lisensen, noe som igjen fører til mindre penger i kassa til NRK. Derfor er det mange politikere (og ikke minst NRK selv) som ønsker å innføre en medieavgift som er knyttet til en husstand eller person. Poenget er selvsagt å sørge for å tette smutthullene som finnes i dag for dem som ikke ønsker å betale NRK-lisensen.

NRK-lisensen er på ca. 2870 kroner og kreves inn to ganger i året – så veit du det.

La meg først snakke litt rundt det mest innlysende tips for deg som ikke lenger ønsker å betale NRK-lisensen – du kan kvitte deg med TV-apparatet. Det sies av mange at livet ditt blir mye bedre – siden du får mer tid, lavere utgifter, mer harmonisk familieliv og sikkert også mer bevegelse og mindre sofatid. Men de fleste rister vel på hodet av et slikt råd – kvitte seg med TV-apparatet liksom?

Gjennomsnittsnordmannen ser på TV 2-3 timer hver dag. Du merker sikkert selv at det er stor forskjell på hvor mye du ser på TV om det er lys sommer eller mørk høst. Men de fleste av oss innrømmer vel at det er mye annet og mer fornuftig vi kan finne på istedenfor å synke ned i godstolen eller sofaen og stirre på boksen. Men en ting er å ville det, noe annet å gjøre det…

Les kommentaren: Gjerrigknarkens 10 bud for deg som skal flytte for deg selv for første gang

Hvem slipper unna NRK-lisensen i dag?

Det er faktisk ikke alle som er pliktige til å betale kringkastingsavgiften. Hvis du for eksempel er bosatt i utlandet, men besøker Norge i mindre enn tre måneder av gangen, slipper du å betale lisens for tiden du er her.

Loven sier også at «sjøfolk i utenriksfart, fredskorpsdeltakere og tilsvarende (hva nå det måtte være)» kan få fritak fra å betale lisensen tre måneder i året, så sant ingen bruker TV-en deres mens de er borte.

Mennesker som er permanent sterkt funksjonshemmet, som har vanskelig for å bevege seg utenfor boligen eller få kontakt med andre, og som ikke har råd til å betale lisensen kan dessuten få fritak. Betingelsen er at de må bo alene, eller at ingen de bor med heller har evne til å betale, og fritaket gjelder bare ett år av gangen.

Alternativt kan du bli ansatt i NRK. Disse kan også få dispensasjon for ett år av gangen, på visse vilkår. Medlemmer av NRKs kringkastingsråd får også fritak for et år av gangen, og dét uten å innfri noen andre betingelser engang.

Hvis du bor under samme tak som dine lisensbetalende foreldre, eller du bor med en bedre halvdel som betaler, slipper du også å betale – med mindre du selv mottar trygd eller studielån.

Les kommentaren: Ikke la sykkelen din tape seg unødvendig i verdi

Hva har du av utstyr i hus eller leilighet?

Mange tror det kun er snakk om selve TV-apparatet, men kanskje du fortsatt har en dekoderboks stående eller har en DVD-spiller med en tuner på innsiden. Slike ting er faktisk også lisensbelagt.

Husk også at det nå er slik at kabel-tv-leverandører som GET, Canal Digital ikke lenger tvinger deg til å betale for en kombinasjon av TV og internett. Dermed er det fint mulig å kvitte seg med dekoderboksen og bare bruke internett.

Få plombert antenneinngangen på TV’en din

Så er det på tide å få plombert antenneinngangen – og det må gjøres av et autorisert TV-verksted – altså ikke noe du kan drive på med hjemme.

I første omgang kan du sjekke med et verksted i nærheten av deg for å finne ut hvem som gjør jobben og utsteder en bekreftelse på at plomberingen er gjennomført – en del firmaer reiser rundt og ordner plomberingen hjemme hos deg. Men ellers må du altså få transportert TV’en til verkstedet.

Hvor mye koster det å plombere antenneinngangen?

Prisene varierer, men ser ut til å ligge på mellom 1000-1500 kroner – alt avhengig av om verkstedet skal komme hjem til deg eller ikke.

Husk å gi beskjed til NRK

Når jobben er unnagjort, må du ikke glemme å gi beskjed til NRK. Enten sender du et vanlig brev og vedlegger bekreftelse på at mottakeren er deaktivert (husk å oppgi lisensnummer), eller så kan du også sende en e-post til lisens@nrk.no.

Hva sparer du egentlig på å kutte ut NRK-lisensen?

Dersom du plomberer TV’en og gir beskjed til NRK, sparer du altså 2870 kroner i året. Verdt å ta med seg dersom du ikke ser på TV på den «gammeldagse» måten lenger.

Slik bruker du fortsatt TV-apparatet ditt

Men i praksis har du vel tenkt å bruke den sorte boksen i stua til å se på nyheter, TV-serier, filmer, spille spill og slikt?

Det er jo fortsatt ikke noe problem å se gratis på NRK via nett-TV, eller andre strømmetjenester som TV2 Sumo, HBO, Netflix osv. – men de koster jo penger da. De fleste bruker Google Chromecast eller Apple TV for å strømme til TV’en fra mobilen, nettbrettet eller PC’en. Det funker utmerket.

Innlegget er først publisert på Gjerrigknarkens blogg.