Støre vil ikke røre blå gavepakke til pensjonistene

<p>Statsminister Erna Solberg og leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre.</p>
Statsminister Erna Solberg og leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Arbeiderpartiet protesterte da regjeringen satte av nær 3 milliarder kroner i økt pensjon til gifte og samboende pensjonister. Men gavepakken blir stående.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi mente det fantes andre og mer treffsikre måter å nå landets pensjonister på enn dette. Men når noe slikt er vedtatt, så har mennesker tilpasset seg det. Det må vi leve med og heller jobbe på andre fronter, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til NTB.

Fra og med 1. september i fjor ble den såkalte avkortingen i pensjonen for gifte og samboende pensjonister redusert fra 15 til 10 prosent. Frp gikk til valg på å fjerne hele denne regelen, men fikk ikke med seg regjeringspartner Høyre.

Les også: Pensjonister kan tape hundretusener med Ap-modell

Stadig flere pensjonister i fagbevegelsen

3 milliarder

Grunnpensjonen er differensiert etter sivilstand. Enslige pensjonister har fått 100 prosent av grunnbeløpet i folketrygden, mens gifte og samboende inntil i fjor fikk 85 prosent av grunnbeløpet.

Regelendringen gjorde at om lag 650.000 pensjonister fikk 4.000 kroner mer å rutte med i året, før skatt. Pensjonistpar fikk det dobbelte. Helårseffekten er beregnet til om lag 2, 7 milliarder kroner i 2017.

– Politikk er å prioritere, sa Støre da han mandag kveld møtte tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland til sofasamtale i Stavanger.

Støre framholdt at det er nødvendig å skjerpe skattene for å hente inn midler til å finansiere velferdsstaten. Blant løftene i Aps nye hundredagersplan er å investere 3 milliarder kroner i sykehusene. Men å gjøre om på en prioritering partiet i prinsippet er imot, er altså uaktuelt.

– Vi får heller søke å prioritere sykehusene på andre måter, sier Ap-lederen.

Les også: Unge får pensjonssjokk

Pensjonistpartiet: – Vi har vært gammeldagse

Kritisert

Arbeiderpartiet slo fast i sitt alternative budsjett for 2016 at redusert avkorting til gifte og samboende pensjonister ikke er noe partiet vil prioritere. Heller ikke SV og Sp fant plass til milliardpakken, som rett nok ble kritisert fra flere hold.

– Tillegget er hyggelig for pensjonistene, men svært lite treffsikker sosialpolitikk, framholdt skribenten Jan Arild Snoen i den borgerlige avisa Minerva. Han pekte på at boutgiftene er mindre for par enn for enslige, og at alderspensjonistene er landets rikeste aldersgruppe.

Økonomiprofessor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo undret seg også over forslaget, som flere aviser på lederplass advarte mot.

– Her er det ikke snakk om opptjente pensjonsrettigheter knyttet til inntekt, men garantipensjon som kommer uten tilsvarende innbetaling av pensjonspremie. Da vil man vel tenke at denne skal fordeles i større grad ut fra behov, sa Holden til NTB da Frp-leder Siv Jensen presenterte budsjettlekkasjen høsten 2015.

Les også: For tredje året på rad får pensjonister flest mindre å rutte med

Pensjonistene nekter å skrive under trygdeoppgjøret

Tviler på løftet

Fremskrittspartiets Roy Steffensen føler seg ikke trygg på forsikringene fra Støre. Han frykter at en Ap-ledet regjering vil kutte i pensjonene til gifte og samboende, trass i Støres løfter om det motsatte.

– Jeg hører at Støre en uke før valget nå sier at de ikke vil endre dette, men Ap har sagt gjennom hele fireårsperioden at partiet synliggjør sin politikk i sine alternative budsjetter. Jeg har ingen tro på at Støre ikke vil reversere dette ved første anledning, sier Steffensen til NTB.

Han sier Frp akter å fortsette kampen mot underregulering og avkorting av pensjon dersom partiet får holde fram i regjering.

Les også: Pensjonister kan få skattesmell

20.000 pensjonister og uføretrygdede vil se «slippen» sin

Personvernpolicy