Stemmer:Eier du aksjer eller aksjefond? Da må du lese dette!

Nå er timingen perfekt for å rydde opp i sparepengene dine, skriver pensjonsøkonom Knut Dyre Haug. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Nå er timingen perfekt for å rydde opp i sparepengene dine, skriver pensjonsøkonom Knut Dyre Haug. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du aksjer og aksjefond liggende, kan du i høst samle dem på én konto – og attpåtil spare skatt. Men vær rask – det kan fort bli dyrt å sove i timen!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Knut Dyre Haug
Pensjonsøkonom i Storebrand

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

De skikkelige rike har for lenge siden etablert egne aksjeselskaper der de boltrer seg med sine aksjeeventyr. De kjøper og selger aksjer, uten å betale skatt av fortjenesten underveis. Denne bruker de isteden til nye investeringer. På den måten kan formuen deres vokse og vokse. Kunne du ønske deg noe slikt du også? Ja, nå er muligheten her: Aksjesparekonto.

Jeg skal fortelle deg hva en aksjesparekonto er, men først en viktig melding til alle som har aksjer eller aksjefond fra før: Myndighetene gir deg en skattegave. Fra 1. september og frem til nyttår kan du flytte aksjer og aksjefond over i den nye aksjesparekontoen.

Normalt måtte du ha betalt skatt på gevinsten før du kunne flyttet verdipapirene dine over til en aksjesparekonto. Det slipper du altså nå. Men venter du til 1. januar 2018 er det for sent – da er «skatteamnestiet» over.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kvinner lever lenger og har mindre pensjon – men det er lyspunkter

I Norge fins det flere hundre tusen fondskunder som sitter med dyre og dårlige aksjefond, solgt av banken deres for mange år siden. Er du blant disse, kan du nå flytte disse dårlige aksjefondene til en aksjesparekonto. Etter å ha gjort dette, har du endelig muligheten til å bytte hele verdien over til nye og bedre aksjefond, som passer bedre til dine ønsker og behov.

Knut Dyre Haug er pensjonsøkonom i Storebrand. Foto: Storebrand
Knut Dyre Haug er pensjonsøkonom i Storebrand. Foto: Storebrand

Et godt eksempel på dette er bærekraft. I dag er det en selvfølge å vurdere fondets grønne profil før du kjøper. Alle skjønner at å investere lange penger i noe som om kort tid er verdiløst ikke er lurt (tenk på kull, for eksempel). Slikt tenkte man ikke over før. Selg i vei og kjøp moderne – og ofte mye billigere - fond.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det fins likevel et viktig unntak: Noen få eier aksjefond hvor de har tapt penger. Planlegger du å «ta tapet» ved å selge deg ut, bør du heller holde deg til planen og selge fondet, og ikke flytte fondet til aksjesparekontoen. Årsaken er ganske enkelt at tap gir fradrag. Selger du med tap inne i en Aksjesparekonto må du «vente» med å få nytte av dette fradraget til du tar pengene ut av kontoen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les flere kommentarer, tips og analyser her

Men hva er så en Aksjesparekonto? Denne kontoen er for alle som sparer – eller planlegger å spare – i aksjefond og aksjer. Inne i denne kontoen kan du selge og kjøpe aksjefond og aksjer og uten å betale skatt av gevinster underveis. Da får du et større beløp som du kan investere – noe som igjen gir en høyere forventet avkastning. Skatt betaler du først den dagen du tar ut mer fra kontoen enn du har satt inn. Innskuddet kan du altså ta ut skattefritt. I tillegg reduseres skatten med det såkalte skjermingsfradraget (du slipper nemlig å betale skatt av avkastning som tilsvarer bankrenten).

Men, tenker du sikkert, det må vel være en hake her et sted? Begrensningen som myndighetene har lagt på den nye kontoen er at man kun kan bruke den til aksjer og aksjefond med minst 80 prosent aksjer. At disse skal være hjemmehørende i EU/EØS-området er greit, for de aller fleste av oss.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Få næringsdrivende bruker ukjent og lønnsom pensjonsordning

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det viktigste er at du ikke kan ha andre typer fond, som obligasjon- eller rentefond der inne. For kombinasjonsfond (med både aksjer og renter) og rentefond er Fondskonto (også kalt Ekstrapensjon eller Investeringskonto) fremdeles den beste løsningen.

Det er med andre ord ikke slik at all sparing skal inn på en Aksjesparekonto – men den delen av sparingen din som hører hjemme der, bør du absolutt flytte inn.

PS: 1. november kommer enda en gladnyhet for de som vil spare langsiktig: Da lanseres en ny og gunstig ordning for individuell pensjonssparing (IPS) med skattefradrag. Den vil jeg omtale i et kommende blogginnlegg.

Les også:

Høy lønn? Mindre lån!

Det er ingen skam å dø med gjeld

La skattemeldingen vise fremtidig inntekt!