Jensen: 3.900 nye nullskattytere er et lavt antall

Finansminister og Frp-leder Siv Jensen. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Finansminister og Frp-leder Siv Jensen. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Å fjerne formuesskatten på aksjer og driftsmidler vil ikke gi mange nye nullskattytere i forhold til hvor mange som betaler skatt, mener statsministeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vil påpeke at 3.900 personer er et lavt antall, tatt i betrakting at det er om lag 4,3 millioner skattytere, skriver finansminister Siv Jensen (Frp) tirsdag i et svar på et skriftlig spørsmål fra SV-nestleder Snorre Valen.

Hun legger til at det i utgangspunktet er anslagsvis 484.300 personer over 17 år som verken vil betale personlig inntektsskatt eller formuesskatt i 2017.

Valen spør hvilket konkret arbeid regjeringen har gjort for å utrede mulighetene for å unngå nullskattytere dersom formuesskatten på aksjer og driftsmidler skrotes.

– Kan statsministeren legge fram eventuelle løsninger for å unngå nullskattytere dersom dette blir gjennomført? spør stortingspolitikeren.

Spørsmålet gikk videre til finansministeren, som har svart på vegne av regjeringen.

Mange pensjonister

Statsminister Erna Solberg (H) har tidligere varslet at regjeringen når det punktet nærmer seg at flere tusen nye personer blir nullskattytere, vil sette i verk tiltak for å sørge for at folk som faktisk har inntekt, betaler skatt. Hun har samtidig påpekt at det er langt fram dit, selv om Høyre ønsker å fase ut formuesskatten på såkalt arbeidende kapital.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I sitt svar legger Siv Jensen vekt på at de fleste av de eventuelle nye nullskattyterne er pensjonister.

– Om lag 2.600 av de nye personene som verken vil betale personlig inntektsskatt eller formuesskatt, er pensjonister, skriver Frp-lederen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun minner også om at skatt man betaler personlig, ikke nødvendigvis gir det fullstendige bildet av skattebelastningen.

– Det er helheten i skattesystemet og den samlede beskatningen som er relevant. I denne sammenhengen blir det for snevert kun å se på personlige skatter, skriver Jensen.

Les også: Formuesskatten til Norges rikeste halveres i Ernas plan

– Ikke giddet å lete

Valen er ikke imponert over regjeringens svar på hva den har tenkt å gjøre for å unngå flere tusen nye nullskattytere.

– Høyre har formuesskattekutt som hovedsak. De har hatt tilgang på Finansdepartementets tallknusere i fire år, og de har fått kritikk for ikke å ha en god politikk på nullskatt minst siden 2011. Likevel har de ikke funnet noen god løsning på dette. Det må nesten være fordi de ikke har giddet å lete, sier han til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men hvis noen ønsker å fjerne formuesskatten, burde dette være det første de sjekket. Dette viser bare nok en gang at denne regjeringen helt grunnleggende ikke bryr seg om at forskjellene i makt og rikdom i Norge øker.

Les også:

Slutt å si at bedrifter ikke er opptatt av formuesskatt

NHO: Nullskatteytere er en myte

Frp: Ap-løfte vil gi skatteøkning for uføretrygdede