Over 900.000 alderspensjonister i Norge

Antall alderspensjonister i Norge har nå passert 900.000. Muligheten til å ta ut pensjon fra 62 år er en av årsakene, mener Nav. I 2021 forventer Nav at antallet har passert 1 million. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix
Antall alderspensjonister i Norge har nå passert 900.000. Muligheten til å ta ut pensjon fra 62 år er en av årsakene, mener Nav. I 2021 forventer Nav at antallet har passert 1 million. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden pensjonsreformen i 2011 har stadig flere valgt å ta ut alderspensjon før 67 år. Tall fra Nav viser nå at vi har over 900.000 alderspensjonister i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Antall alderspensjonister ved utgangen av juni 2017 var 906.400 personer, og Nav regner med at vi passerer 1 million alderspensjonister i 2021.

– Siden pensjonsreformen i 2011 har vi sett en kraftig økning av antall alderspensjonister, sier seksjonssjef i Nav, Ole Christian Lien, i en pressemelding.

Ifølge Lien er det særlig mange menn som har benyttet seg av muligheten til å ta ut alderspensjon før 67 år. Det er likevel flest kvinner blant alderspensjonistene, da de lever lenger enn mennene. Samtidig har etterkrigskullene bidratt til økningen.

I første halvår 2011 var antall nye alderspensjonister 51.700. Siden den gang har antall nye pensjonister sunket for så å flate ut. I første halvår av 2016 var antall nye alderspensjonister 34.000, mens tilsvarende tall i 2017 har vært 33.600.

Nav forventer nå at antall vil flate noe ut framover.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Prognosene er litt lavere enn tidligere. Dette skyldes blant annet at vi har sett en svak nedgang i antall som velger å ta ut tidligpensjon. Dette har vi tatt hensyn til i de nye prognosene, sier Lien.

Det kan også være at noen har mistet muligheten til å ta ut tidligpensjon etter heving av minstesatsene. Det er et krav til utbetaling på minste pensjonsnivå for å kunne ta ut pensjon før man fyller 67 år. Dette kan føre til at noen som tidligere hadde mulighet til å ta ut tidligpensjon, nå har mistet denne muligheten, avslutter han.

Aktuelt:

Fersk Nav-statistikk: Slik gikk det med de som mistet dagpengene

Folk fra Sogn og Fjordane arbeider lengst

– Jobbet 735 timer uten å opplyse NAV