DNB Eiendom får refs for å tie om renteopplysninger

FØLGER OPP: – Vi forventer at meglerforetakene har rutiner som bidrar til at all relevant informasjon innhentes, kvalitetssikres og opplyses i henhold til kravene i eiendomsmeglingsloven og bransjenormen, sier Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.
FØLGER OPP: – Vi forventer at meglerforetakene har rutiner som bidrar til at all relevant informasjon innhentes, kvalitetssikres og opplyses i henhold til kravene i eiendomsmeglingsloven og bransjenormen, sier Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund. Foto: DNB

Forbrukerombudet og bransjen selv mener DNB Eiendoms praksis om ikke å opplyse om renten på fellesgjelden når leiligheter i borettslag og sameier markedsføres, er lovstridig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DNB er uenig.

Det er E24 som har gått gjennom 100 annonser for boliger i sameier og borettslag, og funnet ut at flere meglere ikke oppgir rentebetingelsene på fellesgjelden. DNB Eiendom skiller seg ut som en versting.

Nettstedet fant at i 18 av 100 undersøkte annonser hadde megler ikke tatt med rentebetingelsene.

Av 11 undersøkte DNB Eiendom-annonser, var informasjon om rentesatsen på fellesgjelden utelatt i 10 tilfelle.

Fobrukerombudet slår fast at dersom annonsene mangler disse opplysningene er det villedende og i strid med markedsføringsloven.

– Renteopplysninger er helt essensielle opplysninger for forbrukerne, sier Tonje Hovde Skjelbostad, fagdirektør i Forbrukerombudet, til E24.

Les også: Lysbakken om Frps løfte: – Siv Jensen bløffer!

Vil ta affære

Ifølge administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund er det også i strid med bransjens norm. Han sier gjeldende rentesats, størrelsen på andel fellesgjeld, nedbetalingstid og lengde på eventuell avdragsfri periode skal oppgis. Grunn: Det påvirker de månedlige felleskostnadene.

– I borettslag med høy fellesgjeld kan lånevilkårene spille en stor rolle for størrelsen på forbrukerens månedlige felleskostnader, sier Geving til E24.

Nå vil Forbrukerombudet ta affære. De forventer at DNB Eiendom som en stor og markedsledende aktør vil endre praksisen.

Men DNB nekter.

– Det er ikke noe pålegg om å opplyse om renten på fellesgjeld i en boligannonse som Finn-annonsene, sier fagkonsulent Jørn Ramberg i DNB Eiendom til E24.

DNB Eiendom insisterer på at de innfrir kravet i bransjenormen.

Les også:

Fiskekonger tjente 109 millioner på eiendom

Flere boliger til salgs gir lavere vekst i hele landet

Personvernpolicy