Nordmann i økonomisk trøbbel prøvde å presse danske frimurere for millionbeløp

67-åringen har i over 20 år vært medlem av Frimurerordenen i Norge, der han har hatt flere ulike verv.
67-åringen har i over 20 år vært medlem av Frimurerordenen i Norge, der han har hatt flere ulike verv. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En 67 år gammel nordmann i økonomisk trøbbel forsøkte å utpresse Frimurerordenen i København for 33 millioner kroner. Mandag ventes dom i saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg var i økonomiske problemer fordi selskapet mitt var gått konkurs, og skatteetaten i Norge var etter meg, sa 67-åringen i retten i København.

Nordmannen, som er tidligere frimurer, valgte derfor i løpet av fjoråret å gjøre hemmelig opptak i ti seremonier i Frimurerordenen i København. Han truet med å publisere opptakene og krevde 33 millioner kroner.

Valget av avdelingen i København forklarer han slik:

– Jeg vet at handlingen er umoralsk. Derfor var det lettere å gjøre det i København enn i Oslo. Jeg kjenner losjen i Oslo, men ikke i København, sa han i retten.

67-åringen har i over 20 år vært medlem av Frimurerordenen i Norge, der han har hatt flere ulike verv.

Frimurerordenen i Danmark krever 66.000 kroner i erstatning for å dekke juridisk bistand, og dansk påtalemyndighet krever at nordmannen blir utvist fra Danmark og at han idømmes minst tre års fengsel.

Domsavsigelse er ventet mandag ettermiddag.