MDG vil fjerne hele taxfree-ordningen

<p>Snart kan taxfree-ordningen bli endret. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix</p>
Snart kan taxfree-ordningen bli endret. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Miljøpartiet De Grønne mener taxfree belønner de som reiser på den mest miljøfiendtlige måten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Taxfreebutikkene på norske flyplasser er populære stopp på veien for nordmenn enten på vei ut av eller inn i landet. Men ordningen er omstridt og mens flere politiske partier mener driften bør overlates til Vinmonopolet, mener MDG at hele ordningen bør avvikles.

– Taxfree-ordningen er en subsidiering av den mest forurensende reisemåten vi har. Den belønner dem som flyr mye med billig alkohol. Dersom vi absolutt skal ha taxfree, bør det heller finnes på togstasjonene, sier Lage Nøst, som er førstekandidat for MDG i Møre og Romsdal, til NRK.

Les også: Alt du trenger å vite om å handle på taxfree

Avinors regnskap for 2016, viser at selskapet hadde større inntekter fra salg og utleie tilknyttet taxfree enn fra ren trafikk. Pressekontakt Joachim Andersen vil ikke uttale seg om hvorvidt ordningen bør endre, avvikles eller beholdes.

– Inntektene går til å finansiere de små flyplassene rundt i landet som går i minus, sier pressekontakt Joachim Andersen i Avinor.

MDGs førstekandidat sier til NRK at det finnes andre alternativer til å finansiere flyplasser.

– Hvis det er et mål å beholde alle flyplassene vi har, kan det for eksempel betales over statsbudsjett. Det viktigste for oss er uansett å legge til rette for å reise miljøvennlig, sier Lage Nøst til NRK.

Les også: – Taxfree-stopp fører til bedre folkehelse

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden