Boligprisene fortsetter å falle

Boligprisene faller videre i Oslo. Her boliger fra Kværnerbyen.
Boligprisene faller videre i Oslo. Her boliger fra Kværnerbyen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Boligprisene i Norge falt 1,2 prosent i juli. Justert for sesongvariasjoner falt prisene 0,2 prosent, viser nye tall fra Eiendom Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den svakeste prisutviklingen i forrige måned hadde Oslo og Bærum. Prisutviklingen de siste tolv månedene har totalt sett vært på 4,8 prosent.

Det er aldri i julimåned blitt registrert et så høyt boligprisfall i Oslo.

Etter prisfallet på 3,1 prosent i juni, falt boligprisene i Oslo 2,8 prosent i juli. Prisfallet i Oslo de tre siste månedene er nå på 7,1 prosent siden april.

– Stemningen har forandret seg i løpet av de siste månedene, og det er langt større grad av usikkerhet enn tidligere, sier John Sætre, leder for bankvirksomheten i Nordea Norge, til Dagens Næringsliv.

Les også: Slik lykkes du i et tregt boligmarked

Kjøpers marked

Ikke siden 2007 har det vært flere boliger til salgs i Norge. Stort tilbud gir lavere prisvekst landet over, og i hovedstaden er det nå kjøpers marked.

– Nå nærmer vi oss en korrigering av det overopphetede markedet vi har hatt i Oslo, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den enorme prisveksten i boligmarkedet i hovedstaden, med prisrekorder på rekke og rad, er nå i ferd med å flate ut.

Les også: Mener prisfallet på boliger er større enn statistikken viser

– Markant prisfall i Oslo

Mange kunder ser nå på bolig i områder utenfor hovedstaden. I Oslo selges boliger i gjennomsnitt under prisantydning.

– Boligprisene gikk som forventet ned i juli måned. Grunnet fellesferien er dette normalt, og sammenlignet med tidligere år skiller ikke årets julimåned seg ut. Prisnedgangen i juli blir normalt korrigert inn med en oppgang i august. Boligmarkedet de siste månedene har vært preget av et markant prisfall i Oslo, noe som også har påvirket tallene nasjonalt, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge ifølge NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Meglernes råd til boligselgere: – Kutt prisen

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Spekulantene er borte

Christian Vammervold Dreyer og Eiendom Norge Foto: NTB scanpix
Christian Vammervold Dreyer og Eiendom Norge Foto: NTB scanpix

Etter en periode med voldsom vekst har boligmarkedet i hovedstaden nå bremset kraftig opp.

– Spekulantene er borte. Vi merker klar nedgang i kjøp som er knyttet til rene investeringer i boligmarkedet. Kjøperne som ser etter et sted å bo er der fortsatt, men ikke de som kjøper bolig for å spekulere, sier Sætre i Nordea til avisen..

Les også: 30 år og langt fra boligdrømmen

Økt tilbud

Over hele landet øker tilbudet av boliger, og ikke siden 2007 er det blitt lagt ut flere boliger til salgs i Norge.

– Det store utbudet av boliger gjenspeiles i en mer moderat prisutvikling som er tydelig over hele landet. Dette venter vi kommer til å prege markedet også i månedene som kommer, sier Dreyer.

Mens Moss hadde sterkest boligprisutvikling i juli, med 0,3 prosent, hadde Oslo og Bærum et prisfall på 2,8 prosent. Det siste året er prisveksten i Moss 10,8 prosent, mens prisutviklingen i Haugesund var svakest i hele landet med en nedgang på 0,5 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tolvmånedersveksten i de store byene, og da spesielt i Oslo, er markant lavere enn på lenge. Vi forventer en fortsatt nedgang i hovedstaden de neste månedene, og den moderate prisutviklingen vil vedvare i store deler av landet, sier Dreyer.

Les også: Dette må du tenke på før du velger bolig

Justere ned

Han sier mange boligselgere nå må ta inn over seg realitetene i boligmarkedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Et større utbud av boliger i store deler av landet betyr at mange boligselgere må justere ned sine prisforventninger for å få solgt. Det ser ut til at mange boligselgere i Oslo allerede har gjort det ved å akseptere bud under prisantydningene, sier Dreyer.

Les også: Boligkjøpere føler seg lurt: – Loven må endres

Norges Bank: Stadig vanskeligere å få boliglån

Norske banker gjorde det enda litt vanskeligere å skaffe seg boliglån i andre kvartal i år, ifølge Norges Bank.

Norges Bank og sentralbanksjef Øystein Olsen Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Norges Bank og sentralbanksjef Øystein Olsen Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Bankene strammet relativt kraftig inn sin utlånspraksis i første kvartal, og melder nå at det i andre kvartal ble strammet ytterligere noe inn. Samtidig økte husholdningenes etterspørsel etter lån, viser Utlånsundersøkelsen til Norges Bank for andre kvartal.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Innstrammingen begrunnes først og fremst med endringene i boliglånsforskriften. Andre faktorer, som mislighold, kapitaldekning og bankenes risikovilje – hadde underordnet betydning.

Det har bare vært mindre endringer i lånebetingelsene bankene setter.

Les også: Skandiabanken øker renten på boliglån

Tjener mer på lån

I boliglånsforskriften stilles det strengere krav til egenkapital ved lån til sekundærbolig i Oslo. Etter den nye forskriften øker kravet til 40 prosent. I resten av landet forblir kravet 15 prosent. Regjeringen innførte også et krav om at kundens samlede lån ikke skal overstige fem ganger brutto inntekt.

Samtidig rapporterte bankene om økt inntjening på boliglån i andre kvartal, først og fremst fordi finansieringskostnadene er lavere. Det samme gjelder marginene på utlån til ikke -finansielle foretak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nyskilte prioriteres i lånekøen

De ti største

Utlånspraksisen overfor ikke-finansielle foretak var så å si uendret i andre kvartal i år, og er ventet å holde seg sånn i neste kvartal også.

De ti største bankene i det norske lånemarkedet deltar i den kvartalsvise utlånsundersøkelsen, det vil si DNB, Nordea, Danske Bank, Handelsbanken, Sparebank 1 SRbank, Sparebank 1 SMN, Sparebank 1 Nord-Norge, Sparebank 1 Østlandet, Sparebanken Vest og Sparebanken Sør.