Meny

Du kunne blitt styrtrik på fem år ved å følge Røkke

Kjell Inge Røkke. Foto: NTB Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som følge av sønnens prestasjoner, har Kjell Inge Røkke innkassert 820 millioner kroner de seneste fem årene.

For syv år siden startet Philly Shipyard, med hjelp av krisepenger fra delstaten Philiadelphia, bygningen av to nye produkttankskip. Investeringen ble gjort som følge av at det den gang kriserammede verftet ikke skulle legges ned som følge av lav byggeaktivitet, kan Finansavisen fortelle.

Ansvaret for å selge de to skipene fikk daværende konsernsjef, Kristian Røkke.

Det klarte han året etter, noe som sikret videre drift for selskapet. I årene som fulgte bygde Kristian Røkke opp selskapet til å bli en milliardbutikk i den amerikanske skipsbyggingsindustrien, skriver Finansavisen.

Gigantgevinst for Røkke

Som følge av sønnens prestasjoner har Kjell Inge Røkke innkassert 820 millioner kroner de seneste fem årene. Det tilsvarer en avkastning på 5.000 prosent, noe som gjør Philly Shipyard til aksjen med høyest avkastning av samtlige aksjer på Børsen i samme periode, ifølge Finansavisen.

Av avkastningen er omtrent halvparten betalt ut gjennom utbytter.

Deler av suksessen til Philly Shipyard har kommet som følge av det amerikanske regelverket Jones Act.

Regelverket krever blant annet at all sjøgående transport mellom amerikanske havner skal utføres med skip som er bygget i USA. Philly Shipyard, som er lokalisert i Philliadelphia, har med Aker-systemet i ryggen bygget skip for bruk i dette markedet. Byggingen har skjedd på egen regning, noe som er blitt oppfattet som høy risiko av markedet.

Når selskapet imidlertid har fått solgt skipene videre har aksjonærene fått svært høy avkastning på investeringene sine.

Les også:  Myrseth stokker om - anbefaler seks aksjer

Toppvalg på Oslo Børs

I fjor var Philly Shipyard-aksjen på sitt høyeste på 185 kroner på Oslo Børs. Som følge av høye utbytter og frykt for ordretørke har imidlertid aksjen falt en del siden den gang, og ble fredag handlet for 77,5 kroner på børsen.

Forvalter Stig Myrseth i Dovre Forvaltning ser nå en oppside i aksjen.

– Philly Shipyard er toppvalget mitt på Oslo Børs for øyeblikket. Jeg tror aksjen vil bevege seg over 100 kroner i løpet av 12 måneder. Jeg syns den ser billig ut, forteller forvalteren til Finansavisen.

Les også:  – Takk ja til ukjente på LinkedIn

Saken er opprinnelig publisert på Hegnar.no

Privatøkonomi
Populært