Kontantstøtten øker til 7.500 kroner

Fra 1. august har foreldre som velger bort barnehagen krav på mer penger. Da øker kontantstøtten med 1.500 kroner. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Fra 1. august har foreldre som velger bort barnehagen krav på mer penger. Da øker kontantstøtten med 1.500 kroner. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Fra august har foreldre som velger bort barnehagen krav på mer penger. Da øker kontantstøtten med 1.500 kroner. I Oslo håper byråden at hele ordningen skrotes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foreldre som ønsker å være hjemme med ett- eller toåringer, får fra 1. august tildelt mer penger. Da øker nemlig støtten fra 6.000 til 7.500 kroner. Økningen av kontantstøtten var et resultat av regjeringens budsjettforhandling for 2017, hvor Kristelig Folkeparti (KrF) foreslo å øke støtten til 9.000 kroner, melder NRK.

I dag har foreldre rett til å få utbetalt skattefri kontantstøtte for alle barn mellom 13 og 23 måneder, om barnet ikke går i barnehage som har offentlig driftstilskudd. Støtten gis i maksimalt 11 måneder. Et flertall i utvalget som har sett på støtten til barnefamilier, går inn for å fjerne den. Også velferds- og migrasjonsutvalget (Brochmann I-utvalget) fra 2011 anbefalte å fjerne kontantstøtten av integreringshensyn.

– Vi ønsker en reell valgfrihet for barnefamiliene. Skal det være en reell mulighet til å både velge kontantstøtte og bruke mer tid med barna, så må den økes, sa Knut Arild Hareide (KrF) under budsjettforhandlingene i oktober i fjor.

En av dem som er kritisk til økningen, er byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo kommune, Tone Tellevik Dahl (Ap). Hun opplyser at i hovedstaden får nesten vært fjerde barn (23,5 prosent) i den aktuelle aldersgruppen kontantstøtte.

– Kontantstøtten holder i stor grad innvandrerbarn hjemme. Jeg forventer at en eventuell ny Ap-regjering fjerner hele kontantstøtten og ikke lar den inngå som et forhandlingskort slik dagens regjering har gjort, sier Dahl.

Ifølge byråden utbetales det kontantstøtte for rundt halvparten av barna i enkelte bydeler. Hun trekker fram Stovner, hvor andelen er på 56 prosent, Søndre Nordstrand (46 prosent) og Grorud (41 prosent).

Les også:

Bruken av kontantstøtte faller noe

Regjeringen vil kutte i barnetrygd til utlandet

Regjeringen vil kreve fem år i Norge for å få kontantstøtte

Personvernpolicy