Meny

Jakten på lavere strømregning

Sløser du med strømmen? Det kan bli mye dyrere i framtida. Men du kan få hjelp Foto: Illustrasjonsbilde / Colourbox

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Energibransjen vil innføre «rushtids-avgift» på strøm. Det kan bli vrient for kundene å følge med på prisene. Men hjelp er underveis.

STRØMSTYRING: Nå vil et nytt forskningsprosjekt sørge for at strømkunder automatisk kan unngå høyere strømregninger.

– Det er så mye nytt som skjer at det er umulig for folk å henge med. Vi vil lage verktøy som gjør det enkelt å optimalisere strømbruken for vanlige folk, sier professor Tore Haavaldsen ved Institutt for bygg- og miljøteknikk ved NTNU.

Han mener at dette er et unikt forskningsprosjekt.

– Dette prosjektet ledes av næringslivet, som vil utvikle gode metoder. Her mener jeg at vi ligger i forkant i verdenssamfunnet.

Les også:   Smart strøm – stor besparelse

Automatisk styring

– Vi har behov for å utvikle nye løsninger for automatisk styring av strømforbruket i boliger, sier Marie J. Lauvås i Sikom, prosjektleder kunde/marked i forskningsprosjektet «Utvikling av metoder og system for automatisk effektkontroll i bolig».

Sikom leverer løsninger for smart styring av energibruk i hus og hytter. Forskningsprosjektet støttes av ENERGIX-programmet i Norges forskningsråd.

Må kommersialiseres

NTNU-professor Haavaldsen mener at det er en stor fordel at næringslivet her tar ledelsen.

– Verktøyene som vi utvikler må kommersialiseres. Det holder ikke at vi sitter her og forsker oss frem til gode løsninger, hvis ingen tar dem i bruk. Det er litt av årsaken til at vi synes det er spesielt interessant å jobbe direkte opp mot næringslivet. Dette er et område som har et internasjonalt markedspotensial.

Smarte strømmålere

Det er behov for å utvikle nye løsninger utvikle nye løsninger for automatisk styring av strømforbruket i boliger, mener Øyvind Loeng, Torfinn Schiefloe og Marie J. Lauvås i Sikom. Foto: Mona Sprenger

På Hvaler har hytteeiere allerede merket at strømregningen gikk i været, etter at Fredrikstad Nett (nå en del av Norgesnett) innførte såkalt effekttariff.

Denne rushtidsavgiften gjør strømmen dyrere når forbruket er størst. Dette er trolig bare starten.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) venter at resten av bransjen gradvis vil følge etter, når de smarte strømmålerne (AMS) kommer på plass i norske hjem.

Så langt har nærmere 500.000 nordmenn fått en smart strømmåler i boligen sin. De siste skal være på plass innen 2019. Det er ikke lenge til.

Les også:   Når er det lurt å sette på klesvasken?

Utfordrende å endre adferd

Argumentene for en såkalt rushtids-avgift på strøm er mange: Hvis folk endrer forbruket vil vi få en bedre fordeling av strømforbruket og samfunnet vil spare investeringer i kostbar infrastruktur.

Premisset er at folk flest vil justere forbruket sitt, hvis prisene økes vesentlig.

– Men det er utfordrende å få folk til å endre adferd. Mye tyder på at å flytte strømforbruket gjennom aktiv handling i en ellers travel hverdag blir for komplisert og tungvint for folk flest, sier Lauvås.

Finnes ikke i dag

Effektkontroll er ikke nytt for verden, men de nordiske værforholdene og den generelt lave kraftprisen gjør at andre lands metoder ikke direkte kan kopieres.

I dag har verken de nye strømmålerne eller de mange smarthjemløsningene effektkontrollfunksjonalitet. Dagens løsninger kan ikke behandle strømdata eller koble ut ulike laster på en intelligent måte.

– Det er derimot ikke de store fysiske endringene som må til for å endre våre eksisterende produkter til dette, men det må gjøres på en intelligent måte med bruk av software som automatisk styrer inn- og utkobling av de riktige lastene, sier Lauvås.

Les også:   Smarte løsninger mot nullutslipp

Behov for automatiske løsninger

Torfinn Schiefloe, salgs- og markedssjef i Sikom, understreker at det er behov for strømstyringsprodukter som automatisk klarer å holde effektnivået i en bolig under en viss grense. Han tror at effektkontroll vil bli en naturlig funksjonalitet i en smartbolig eller varmestyringsinstallasjon etterhvert.

– Det kan løses gjennom smart inn- og utkobling av tyngre laster, samt etterhvert også gjennom bruk av batteripakker og alternative energikilder som solceller. Vi vil forske oss til de smarte løsningene.

OSO Hotwater, som også deltar også i prosjektet, mener at bransjen nå må tilpasse seg endringene som kommer med AMS.

– Det handler om smart styring. Varmtvannsbereder er kanskje det du enkleste kan styre i huset uten at det får konsekvenser for komforten, sier Vegard Dyreng, som leder produktutviklingsavdelingen til OSO Hotwater.

Det handler om smart styring.

I løpet av sommeren gjennomfører Sikom en spørreundersøkelse blant sine kunder for å kunne plukke ut superbrukere til forskningsprosjektet. Foto: Silkom

Jakter på brukere og testere

Siden 1997 har Sikom installert over 80.000 «Ring Hytta Varm»-løsninger i hytter og hus over hele Norden. I løpet av sommeren vil Sikom rulle ut en spørreundersøkelse til sine kunder, for å kunne plukke ut superbrukere til forskningsprosjektet.

– Vi er også veldig interesserte i å koble oss på energi- og nettselskaper som vil teste ut disse løsningene og tilby dem til sine strømkunder, sier daglig leder i Sikom Rune Bjerke.

Privatøkonomi
Populært