Rapport: Å vente med å gå av med pensjon gir samfunnet milliardgevinst

Direktør Kari Østerud i Senter for seniorpolitikk.
Direktør Kari Østerud i Senter for seniorpolitikk. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gevinsten vil være stor hvis vi jobber ett år lengre enn det vi gjør i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny rapport fra Senter for seniorpolitikk viser at ett års forlenget yrkesaktivitet vil gi en samfunnsgevinst på 40 milliarder kroner årlig.

– Rapporten viser at det har en enormt stor samfunnseffekt å forlenge yrkesaktiviteten med 12 måneder. Med en varig effekt på 40 milliarder kroner per år i økt verdiskaping, vil det å få folk til å jobbe ett år lengre være helt avgjørende for å finansiere velferd i fremtiden, sier Kari Østerud, direktør i Senter for seniorpolitikk, i en pressemelding.

Dersom yrkesaktiviteten forlenges med ett år, vil det gi økt verdiskapning og opp mot 8 milliarder kroner i økte skatteinntekter, ifølge rapporten.

– Å få folk til å jobbe lengre er ikke noe som skjer helt av seg selv. Det har lenge vært en politisk målsetting å øke yrkesaktiviteten hos eldre arbeidstakere, og det kan se ut til at seniorpolitikken virker, sier Østerud.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Storebrand har regnet på IPS: Ny ordning vil gi 20-30 prosent høyere pensjon

– Flere bør jobbe deltid

Pensjonsøkonom Knut Dyre Haug mener flere burde benytte seg av muligheten til å jobbe deltid. Foto: Storebrand
Pensjonsøkonom Knut Dyre Haug mener flere burde benytte seg av muligheten til å jobbe deltid. Foto: Storebrand

Pensjonsreformen som ble innført i 2011 åpnet for at man kan ta ut delvis alderspensjon fra 62 år, samtidig som man jobber deltid. Forutsetningen for å kunne gjøre det er at man har høy nok pensjonsopptjening.

– Jeg synes flere burde vurdere å jobbe redusert samtidig som man tar ut pensjon. Mange tenker at de skal ta ut pensjon og slutte å jobbe med en gang, og altfor få benytter seg av muligheten til å jobbe deltid, sier pensjonsøkonom i Storebrand, Knut Dyre Haug, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener en slik løsning kan fungere som en fin overgang til pensjonisttilværelsen, samtidig som det er godt for helsa å jobbe. Å redusere arbeidstiden er en rettighet man har.

– Folk har rett til å be om redusert arbeidstid fra den dagen de er 62 år. Da skal det holde å sende en linje i et brev til arbeidsgiveren sin og be om å jobbe redusert, og man trenger ikke oppgi en grunn. Arbeidsgiver er pliktig til å si ja med mindre det er til vesentlig hinder for arbeidsplassen, sier Dyre Haug.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dessuten kan det være mye penger å spare på å vente med å ta ut pensjonen.

– Husk at for hvert år du venter med å ta ut hele eller deler av pensjonen fra NAV, øker den med over 5 prosent. Denne økningen er ganske vesentlig og gjelder for hele resten av livet. Det er derfor et viktig poeng å vente med uttaket så lenge du kan, sier Dyre Haug.

Les også: For tredje året på rad får pensjonister flest mindre å rutte med

Trenger flere reformer

Pensjonsreformen hadde som mål å få folk til å jobbe lenger. Yrkesaktiviteten etter fylte 50 år har økt med 11 måneder siden 2009, ifølge rapporten fra Senter for seniorpolitikk.

Østerud mener det vil bli behov for enda flere reformer i fremtiden,

– Politikerne og partene i arbeidslivet bør vurdere endringer i pensjonsregelverket, arbeidsmiljøloven, diskrimineringsregelverket og annet avtaleverk, som kan stimulere folk til å jobbe lenger. Men også holdninger hos både arbeidsgivere og arbeidstakere til seniorer i arbeidslivet må endres. Fortsatt er det slik at myter, og ikke fakta styrer vårt syn på eldre arbeidstakere, sier Østerud.

Les også:

Halvparten av pensjonistene jobbet fram til pensjon

La skattemeldingen vise fremtidig inntekt!

Unge er bekymret for egen pensjon