Meny

Rapport: Å vente med å gå av med pensjon gir samfunnet milliardgevinst

Direktør Kari Østerud i Senter for seniorpolitikk. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gevinsten vil være stor hvis vi jobber ett år lengre enn det vi gjør i dag.

En ny rapport fra Senter for seniorpolitikk viser at ett års forlenget yrkesaktivitet vil gi en samfunnsgevinst på 40 milliarder kroner årlig.

– Rapporten viser at det har en enormt stor samfunnseffekt å forlenge yrkesaktiviteten med 12 måneder. Med en varig effekt på 40 milliarder kroner per år i økt verdiskaping, vil det å få folk til å jobbe ett år lengre være helt avgjørende for å finansiere velferd i fremtiden, sier Kari Østerud, direktør i Senter for seniorpolitikk, i en pressemelding.

Dersom yrkesaktiviteten forlenges med ett år, vil det gi økt verdiskapning og opp mot 8 milliarder kroner i økte skatteinntekter, ifølge rapporten.

– Å få folk til å jobbe lengre er ikke noe som skjer helt av seg selv. Det har lenge vært en politisk målsetting å øke yrkesaktiviteten hos eldre arbeidstakere, og det kan se ut til at seniorpolitikken virker, sier Østerud.

Les også:  Storebrand har regnet på IPS: Ny ordning vil gi 20-30 prosent høyere pensjon

– Flere bør jobbe deltid

Pensjonsøkonom Knut Dyre Haug mener flere burde benytte seg av muligheten til å jobbe deltid. Foto: Storebrand

Pensjonsreformen som ble innført i 2011 åpnet for at man kan ta ut delvis alderspensjon fra 62 år, samtidig som man jobber deltid. Forutsetningen for å kunne gjøre det er at man har høy nok pensjonsopptjening.

– Jeg synes flere burde vurdere å jobbe redusert samtidig som man tar ut pensjon. Mange tenker at de skal ta ut pensjon og slutte å jobbe med en gang, og altfor få benytter seg av muligheten til å jobbe deltid, sier pensjonsøkonom i Storebrand, Knut Dyre Haug, til ABC Nyheter.

Han mener en slik løsning kan fungere som en fin overgang til pensjonisttilværelsen, samtidig som det er godt for helsa å jobbe. Å redusere arbeidstiden er en rettighet man har.

– Folk har rett til å be om redusert arbeidstid fra den dagen de er 62 år. Da skal det holde å sende en linje i et brev til arbeidsgiveren sin og be om å jobbe redusert, og man trenger ikke oppgi en grunn. Arbeidsgiver er pliktig til å si ja med mindre det er til vesentlig hinder for arbeidsplassen, sier Dyre Haug.

Dessuten kan det være mye penger å spare på å vente med å ta ut pensjonen.

– Husk at for hvert år du venter med å ta ut hele eller deler av pensjonen fra NAV, øker den med over 5 prosent. Denne økningen er ganske vesentlig og gjelder for hele resten av livet. Det er derfor et viktig poeng å vente med uttaket så lenge du kan, sier Dyre Haug.

Les også:  For tredje året på rad får pensjonister flest mindre å rutte med

Trenger flere reformer

Pensjonsreformen hadde som mål å få folk til å jobbe lenger. Yrkesaktiviteten etter fylte 50 år har økt med 11 måneder siden 2009, ifølge rapporten fra Senter for seniorpolitikk.

Østerud mener det vil bli behov for enda flere reformer i fremtiden,

– Politikerne og partene i arbeidslivet bør vurdere endringer i pensjonsregelverket, arbeidsmiljøloven, diskrimineringsregelverket og annet avtaleverk, som kan stimulere folk til å jobbe lenger. Men også holdninger hos både arbeidsgivere og arbeidstakere til seniorer i arbeidslivet må endres. Fortsatt er det slik at myter, og ikke fakta styrer vårt syn på eldre arbeidstakere, sier Østerud.

Les også:

Halvparten av pensjonistene jobbet fram til pensjon

La skattemeldingen vise fremtidig inntekt!

Unge er bekymret for egen pensjon

Privatøkonomi
Populært