DNB klar for å sperre 3.000 kontoer med én milliard kroner

DNBs hovedkontor i Bjørvika i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
DNBs hovedkontor i Bjørvika i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Omtrent 3.000 bedriftskunder hos DNB kan få kontoen sin sperret i løpet av året. Manglende rapportering og opplysninger er årsaken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Dagens Næringsliv står det til sammen mer enn én milliard kroner på kontoene som blir gransket som ledd av bankens arbeid mot hvitvasking.

Av 100.000 gjennomgåtte kontoer ser det ut til at 3.000 av de må sperres i løpet av året. Hvitvaskingsloven pålegger banken å vite hvem kunden er, de fysiske personene bak et selskap og hvem de reelle rettighetshaverne av midlene er. Dersom opplysningene er mangelfulle eller utdaterte blir kunden kontaktet.

– Man merker fort på kunden om noe skurrer når vi ber om ny informasjon. Man hører om de stresser eller ikke når de snakker. Om vi synes det er rart, ser vi nærmere på transaksjoner, og da kan det hende vi finner overføringer som gjør at vi melder saken videre, sier prosjektmedarbeider Cathy Tran.

Loven pålegger banken å sperre kontoene dersom de ikke mottar oppdaterte opplysninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette systemet skal fange opp finansielle transaksjoner knyttet til blant annet menneskehandel, grov narkotikaforbrytelse, økonomisk kriminalitet og terrorfinansiering, sier avdelingsleder Sven Arild Damslora i Økokrim.

Konserndirektør for bedriftsmarkedet i DNB, Benedicte Schilbred Fasmer, understreker at de nødig vil sperre kontoer.

– Vi har desperat forsøkt å få tak i personene bak bedriftene som eier kontoene vi må sperre. Om ting kommer på plass, vil vi selvsagt gjerne ha dem som kunder, sier Fasmer.

Les også:

Antallet avslørte reisesvindelsaker øker

Ikke gå i minibankfella i utlandet

Turistboom: Det har vært det beste året siden 1690