Formuesskatten til Norges rikeste halveres i Ernas plan

SKATTEKUTT: Statsminister Erna Solbergs plan om fjerne formuesskatten for arbeidende kapital gir flere nullskatteytere.
SKATTEKUTT: Statsminister Erna Solbergs plan om fjerne formuesskatten for arbeidende kapital gir flere nullskatteytere. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er et langt mer ekstremt skattekutt enn hva jeg til nå har trodd, sier SV-nestleder, Snorre Valen, til ABC Nyheter. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyre- og venstresidens skattepolitikk er blitt helt sentral konfliktsak i valgkampen.

Statsminister Erna Solberg har i valgkampen varslet at hun vil kjempe for en enda lavere formueskatt og redusere skatten på «arbeidende kapital».

Formuesskatten er nærmest forhatt av næringslivet av to grunner: Skatten må betales selv om bedriftene går med underskudd, og den favoriserer utenlandske eiere av norske virksomheter.

Bakgrunn: Solberg varsler kamp om lavere formueskatt

SV: – Vil ha null å si for folk flest

På landsmøtet til Høyre i mars vedtok regjeringspartiet «å redusere og fase ut formuesskatten på arbeidende kapital og øke bunnfradraget.»

Formuesskatten skal fjernes «på lengre sikt», er målet til regjeringspartiet.

Partiet mener formuesskatten tapper kapital fra norske arbeidsplasser og gjør det mindre lønnsomt å spare og investere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
SVs Snorre Valen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
SVs Snorre Valen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Nå mener SV at de kan bevise at Ernas lovnader om kutt i formuesskatten «vil ha null å si for folk flest».

– Fordelingsvirkningen av endringene Høyre ønsker, er mer ekstrem enn hva regjeringen har gjort i denne perioden. Det vil gi nesten en halvering i skatt for hva den aller rikeste befolkningen betaler, mens det vil ha null å si for folk flest, sier nestleder i SV, Snorre Valen, til ABC Nyheter.

Han viser til Finansdepartementets egne beregninger forespørsel fra SV, som viser at 3.900 flere personer hadde blitt nullskatteytere hvis man fjerner all formueskatt på aksjer og driftsmidler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge beregningene vil de 1.600 rikeste personene i Norge få et gjennomsnittlig skattekutt på 1,75 millioner kroner i året. Disse 1600 personene er del av den eksklusive klubben som har 100 millioner eller mer i formue.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med dagens regelverk har den samme gruppen i gjennomsnitt 3,76 millioner i formuesskatt. Kutt på 1,75 millioner vil utgjør en nedgang på 46 % i snitt for Norges 1.600 rikeste.

Totalt ville en slik endring i reglene ført til skattekutt på 7,5 milliard kroner per år.

Til sammenlikning viser Finansdepartementets beregninger for fireårsperioden 2014–2017, et anslag for samlet skattereduksjon på om lag 19,7 milliarder kroner. Av dette utgjør endringene i formuesskatten om lag 5,3 milliarder.

Hevder Høyre tilslører sannheten

– Arbeidende kapital er et elegant begrep, men all kapital er arbeidende. Det som skjer i praksis er at de lar dem med aller mest slippe formuesskatten, sier Valen som mener Høyre har forsøkt å «tilsløre» at kutt i formuesskatten vil gå til de rikeste i Norge.

– Høyre har fremstilt det som en moderat løsning hvis man fjerner formuesskatten fra arbeidende kapital, men disse tallene viser skattekutt på 7,5 milliarder. Nesten 4.000 flere blir nullskatteytere, sier Valen og konkluderer:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Disse pengene er mye bedre anvendt til å styrke velferden og utjevne forskjeller.

Les også: Solberg: – Formuesskatten skaper utflytting

Høyre: – Utregningene viser ikke helheten

Høyres finanspolitiske talsperson, Svein Flåtten, mener utregningene ikke gir et riktig bilde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Svein Flåtten (H). Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Svein Flåtten (H). Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Utregningene SV baserer sine tall på viser ikke helheten. Det er den samlede beskatningen som er relevant og personer som er bedriftseiere betaler skatt gjennom sin bedrift som selskapsskatt, arbeidsgiveravgift og for eksempel utbytteskatt, sier Flåtten til ABC Nyheter.

Han mener formuesskatten på arbeidende kapital er uheldig for verdiskapningen i Norge.

– Høyre, sammen med et flertall på Stortinget, ønsker å fjerne formuesskatten på arbeidende kapital, fordi den er uheldig for verdiskapingen i Norge. Den gir norskeide bedrifter en konkurranseulempe og er derfor hemmende for utviklingen av flere norske arbeidsplasser som vi nå trenger flere av. Ikke færre som det fort kan bli med SV som ønsker økende beskatning av norsk eierskap, sier Flåtten og fortsetter:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I motsetning til SV er vi opptatt av å legge til rette for at det skapes nye jobber. Ved å fjerne formuesskatten på arbeidende kapital gir vi lokale bedrifter tilgang på kapital, gründerbedrifter får bedre rammevilkår til å vokse og det fremmer investeringer i bedriftene.

Les også: Investor Bjørn Dæhlie: - Du skal ha nerver av stål

Solberg varsler kamp om lavere formuesskatt

Kronprinsen oppgir sin private formue

De rikeste stortingspolitikerne