Stemmer:

Er designervesken din en god investering?

Hermes ikoniske Birkin- bag økte mer i verdi enn gull og aksjer i perioden 1980 til 2015.
Hermes ikoniske Birkin- bag økte mer i verdi enn gull og aksjer i perioden 1980 til 2015. Foto: Isaac Lawrence / AFP

Er designervesker egentlig en god investering? De «lærde» strides.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Elin Reitan
Forbrukerøkonom, Nordea

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Jeg sitter på bussen i mine egne tanker da en venninnegjeng dumper ned i setene foran meg. De snakker entusiastisk om en av jentenes nyinnkjøpte veske, og lovordene hagler mens de snur og vender på den lille clutchen med sølvlenke.

Da spørsmålet om hva prisen for dette lille vidunderet er svarer, det jeg antar er, en jente på rundt 20 år at hun har betalt den nette sum av 14.999 kroner for denne trendvesken i skinn. Et lite gisp sprer seg i den lille forsamlingen. «Men det er jo en investering», er veskeeieren rask med å tilføye og venninnene svarer bekreftende at «Ja, det er jo det.»

Men er det egentlig det? De «lærde» strides.

En veskesamlers våte drøm

En studie gjennomført av baghunter indikerte at en eksklusiv Hermes vesken ga, over en periode på 35 år, bedre avkastning enn investeringer i gull og aksjer. Ifølge studien økte verdien på den ikoniske Birkin bag mer enn det gull og aksjer gjorde i perioden 1980 til 2015. Hermes-vesken svingte også mindre i verdi enn det gull og aksjer gjorde i denne perioden.

Disse resultatene er kanskje som en våt drøm for veskesamlere. Men tross tallene fra baghunters noe uhøytidelige studie er det lite som tyder på at veskeinvesteringer er en effektiv investeringsstrategi.

For det første er det få vesker som har oppnådd samme ikonstatus som det Hermes` Birkin veske. Du bør derfor ikke satse på at ditt designkjøp gir like god avkastning som det denne spesifikke Hermes-veske. Dessuten vil salgsprisen på vesken i stor grad avhenge av hvor godt du har tatt vare på den, og i hvilken stand den er i på salgstidspunktet. En veske er også langt mindre omsettelige, enn for eksempel aksjer, og dette bør du ta med i beregningen. Dessuten er det vanskelig å spå hvilke vesker som vil bli etterspurt i fremtiden.

Spar smart

Ønsker du å få pengene dine til å yngle ville jeg heller valgt en litt annen sparestrategi.

Dagens lave innskuddsrenter gjør det imidlertid viktig å tenke gjennom hvordan du sparer, samt finne måter å investere på som kan gi deg så god avkastning som mulig.

Stadig flere får øynene opp for aksje- og fondssparing. Mange kvier seg for å plassere penger i fond og aksjer, fordi de er redd for å tape penger. Du kan imidlertid tilpasse sparemetoden til din risikoprofil. Det gjør at denne spareformen også passer for dem som skyr risiko.

Det er fordelingen mellom aksjer og rentepapirer som avgjør graden av sparerisiko. Fond med lav aksjeandel har lavere risiko enn fond med høy aksjeandel.

Les også: Bilen er et pengesluk

Aksjefond

I et aksjefond utgjør minst 80 prosent av sparekapitalen aksjer. Har du et langsiktig spareperspektiv kan du med fordel velge høy aksjeandel, dersom du tåler det. Aksjemarkedet svinger og du må være beredt på at sparebeholdningen din vil både synke og øke ganske mye i verdi i spareperioden din. Og når sparepengene dine taper seg i verdi er det viktig å ha is i magen og ikke falle for fristelsen å ta ut sparepengene sine.

Kombinasjonsfond

Spare du i et kombinasjonsfond kan du selv bestemme fordelingen mellom aksjer og trygge rentebærende papirer. Dette gjør at du selv kan bestemme hvor stor eller liten risiko du ønsker å utsette sparepengene dine for. Jo høyere andel aksjer, jo høyere risiko utsetter du sparingen din for.

Det er naturligvis slik at graden av risiko henger tett sammen med potensiale for høy avkastning. Det er gjerne slik at jo større risiko du tar, jo større er potensialet for høyere avkastning.

Men det viktigste når du velger din sparestrategi er at du skal sove godt om natten, uansett hvordan aksjemarkedet utvikler seg. Gjør du ikke det har du valgt feil investeringsstrategi.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden