Stemmer:

Hva brukte du skattepengene på i fjor?

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Hvis du ikke husker helt, tror jeg ikke du er alene om det. Sett av litt tid nå til å planlegge slik at du sikrer deg å få mer ut av årets skattepenger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Hanna Folkvord
Finansrådgiver, DNB

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Skatteoppgjøret er rett rundt hjørnet og hvis du er en av dem som får penger tilbake, kan du vente overføring fra Skatteetaten fra og med den 22. juni.

Det er alltid en god følelse når man åpner skattemeldingen og ser at det har gått i pluss. Men jeg anbefaler deg ikke å la deg blende når de ekstra kronene ruller inn på konto. Her gjelder det å holde hodet kaldt og øremerke pengene slik at de ikke forsvinner inn i hverdagsforbruket ditt. Da er det større sjanse for at du får glede av pengene.

Billetten du trenger

Hvis du planlegger litt, kan skattepengene være billetten du trenger for å få fart på sparingen til det du drømmer om. Unge som enda ikke har kommet inn på boligmarkedet, kan fylle på BSU-kontoen. Er du midt i livet kan det være startskuddet til å pusse opp eller kjøpe båten du har siklet på.

Det er ikke nødvendigvis slik at alle pengene må gå til samme formål. Sett deg gjerne flere sparemål og fordel pengene. Kortsiktig sparing kan stå på konto, mens med langsiktig sparing anbefaler jeg deg å bevege deg ut på aksjemarkedet, som historisk sett har gitt bedre avkastning.

Les også: Nå kommer skattepengene

Hjelp, jeg fikk restskatt

Selv om mange får litt ekstra inn på kontoen nå i juni, er det også en del som får beskjed om å betale restskatt. Kommer baksmellen som en overraskelse, kan den sette privatøkonomien i en sårbar situasjon.

Mitt råd til dem som ikke har alle pengene de trenger for å tilbakebetale skatt, er å ta en vårrengjøring i skap og skuffer for å se hva du kan selge. Det kan være fine summer å tjene på å selge barnas gamle leker, sykler eller lignende. Kanskje har du klær og sko du ikke bruker lenger eller møbler som støver bort på loftet.

Gjør baksmellen til sparemålet ditt og regn ut hvor mye du kan samle sammen frem til pengene skal være innbetalt. Et annet råd er å gå gjennom skattekortet ditt for 2017 og sjekke at alt stemmer.

Noter deg også at du registrerer eventuelle endringer i den økonomiske situasjonen din gjennom året. Det kan være bytte av arbeidsplass, giftemål, du har fått barn eller kjøpt ny bolig. Alt som påvirker skattegrunnlaget ditt bør oppdateres slik at du ikke får baksmell igjen til neste år.

Les også:

Dette bør du bruke ferie- og skattepengene dine til

Skattemeldingen: – Flere hundre tusen tar seg ikke bryet

Feriepenger til ferie – skattepenger i sparegrisen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden