– Entreprenører og boligutviklere vil rammes hardt. Mange kan gå konkurs

– Det store spørsmålet er om vi står foran et dypt fall eller en kortvarig dipp. Personlig heller jeg mer mot en myk enn hard landing, sier investeringsdirektør Stig Roar Myrseth i forvaltningsfondet Dovre Forvaltning.
– Det store spørsmålet er om vi står foran et dypt fall eller en kortvarig dipp. Personlig heller jeg mer mot en myk enn hard landing, sier investeringsdirektør Stig Roar Myrseth i forvaltningsfondet Dovre Forvaltning. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvorvidt det bærer eller brister, vil være avgjørende for både økonomien, renter, kronekursen og viktige næringer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I den siste ukerapporten fra Dovre Forvaltning understreker investeringsdirektør Stig Myrseth at boligmarkedet i Oslo nå settes på sin alvorligste prøve siden finanskrisen.

Les også: Stig Myrseth anbefaler seks aksjer

I løpet av noen kalde og våte vårmåneder har temperaturen i Oslo-markedet snudd fra rødglødende til frysepunktet. Mens antallet boliger til salgs på finn.no var nær tiårs lav ved inngangen til året, passerte vi det eleverte finanskrisenivået for noen uker siden.

Investeringsdirektøren forteller at det aldri før har vært så mange boliger til salgs i Oslo som nå.

– Sommerens styggeste chart, skriver Myrseth i en mail til Hegnar.no

Boliger til salgt i Oslo fra 2006 til 2017. Kilde: Finn.no.

– Doblingen av salgsvolumene i løpet av kort tid har ikke uventet fått boligprisene til å steile. Det store spørsmålet er om vi står foran et dypt fall eller en kortvarig dipp. Personlig heller jeg mer mot en myk enn hard landing, skriver Myrseth i rapporten. En viktig årsak er den lave renten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Meglere merker kjøligere boligmarked i Oslo

– Dersom jeg tar feil og det i stedet blir en hardlanding, her definert som et prisfall større enn femten prosent, er det imidlertid fare på ferde. Entreprenører og boligutviklere vil rammes hardt. Mange kan gå konkurs. Banksektoren vil også rammes av tiltakende usikkerhet idet et så stort prisfall vil undergrave pantesikkerheten og øke faren for utlånstap, skriver Myrseth.–

– Akkurat nå er juryen ute, men den er snart tilbake. Det blir en interessant sommer i boligmarkedet, avslutter Myrseth.

Les også: Varsler flere år med nedgang i boligpriser

Artikkelen er først publisert på Hegnar.no