Meny

Sp nedstemt om retten til kontantbetaling

Norges Bank presenterte tidligere i vår nye 100- og 200-kronersedler. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Norges Bank presenterte tidligere i vår nye 100- og 200-kronersedler. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Sp fikk ikke Stortinget med på å be regjeringen om å sikre retten til å betale med kontanter. Men det er ingen fare for at kontantene fjernes, beroliger Frp.

Bare Venstre og KrF sluttet opp om Senterpartiets forslag "Stortinget ber regjeringen sikre retten til å betale med kontanter". Finanskomiteens innstilling i saken ble avgitt onsdag ettermiddag.

Regjeringspartiene og flertallet skriver at folk selv har ansvaret for å ta saken til retten dersom de ikke får betale kontant.

– Dette viser at stortingsflertallet er ute av takt med vanlige folk, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Han mener folk flest verken har tid eller råd til å gå til rettssak for å få lov til å gjøre opp for seg på den måten de ønsker.

Les også: Digitaliseringen i bankene: – Vi kan ikke løpe fra kundene

– Blir ikke borte

Saksordfører Roy Steffensen fra Fremskrittspartiet fremholder imidlertid at det i merknadene til innstillingen klart fremgår at kontanter ikke skal fjernes:

«Flertallet mener det ikke er aktuelt å fjerne kontanter som tvunget betalingsmiddel grunnet personvern og beredskapshensyn. Flertallet viser til at spørsmål om bankenes beredskap når det gjelder kontanter er til behandling i Finansdepartementet,» heter det.

Flere av Frps fylkeslag, blant annet Steffensens Rogaland, har gått til kamp for å bevare kontantene.

– Om kontanter avvikles fullstendig, vil det fra et personvernståsted være svært bekymringsfullt, sa han til NTB i februar.

Han har derfor sans for intensjonen bak Sps forslag, men legger til:

– Selve forslagene som de har fremmet, har vi valgt å ikke gå inn på, da vi mener det finnes et godt regelverk i dag som sørger for at norske forbrukere kan betale med kontanter.

Les også: Stadig færre bruker kontanter

Høyre ville sikre kontantene

Vedum mener imidlertid både Høyre og Frp ignorerer vedtak og tydelige signaler fra egne partiorganisasjoner om å verne om kontantene.

– Nok en gang viser regjeringen at den ikke lytter til vanlige folk – og nå lytter de tydeligvis ikke til sine egne folk heller, sier han.

Høyre vedtok på sitt landsmøte i vår at kontantene skal bevares. Det skjedde etter at partiets digitaliseringsutvalg i januar gikk inn for gradvis fram mot 2020 å fjerne butikkers plikt til å ta imot kontant betaling. Det var mot dette bakteppet Sp fremmet sitt forslag.

Men heller ikke sju andre Sp-forslag som inngikk i representantforslaget, blant annet om endringer i finansavtaleloven for å sikre forbrukernes rett til å foreta oppgjør med kontanter, fikk flertall i finanskomiteen.

Aktuelt: Sykehusene tvinges til å ta imot kontanter

Privatøkonomi
Populært