Tomteprisene har firedoblet seg siden 2005

Foto: Magnus Rørvik Skjølberg / Finansavisen
Foto: Magnus Rørvik Skjølberg / Finansavisen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det gjør det superattraktivt å konvertere næringseiendom til boligformål, mener analysesjef.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når boligprisene har steget med 1.000 kroner pr. kvadratmeter, har tomtebelastningen de siste to årene fått omtrent 750 kroner av disse. De siste to årene har tomtebelastningen for nybygde boliger steget fra 17.000 til 24.000 kroner pr. kvadratmeter, tilsvarende 41 prosent, sier analysesjef i Akershus Eiendom, Ragnar Eggen, til Finansavisen.

– Differansen mellom prosjektkostnad og boligpris, som blir en sum utbygger og tomteeier deler mellom seg, er fort blitt mye større. Det gjør det superattraktivt å konvertere næringseiendom til boligformål, og å regulere nye tomter for utbygging. Det er flere som begynner å dytte frem prosjekter, og de høye prisene genererer mer tilbud, i form av tomter der regnestykket har endret seg. Det er ikke sånn at det er helt fullt i Oslo, forteller Eggen til Finansavisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – En sunnere prisutvikling i årene som kommer

Prishopp

Mens byggeprisen har steget med 50–60 prosent fra 2005 til 2017, har tomteverdiene mer enn firedoblet seg, fra 6.700 til 24.000 kroner pr. kvadratmeter bolig. Dette er beregnet ut fra et gjennomsnittlig nyboligprosjekt i Oslo, slik snittprisene har utviklet seg de siste 12 årene.

Den senere tiden har det buttet mer for boligbyggerne, det handler ikke lenger om å få mest mulig ut fortest mulig.

Les også: Kjøpe eller selge bolig? Slik blir prisene fremover

Salget av nye boliger bremser opp

– De siste ukene har vi sett flere tegn til at salget av nye boliger bremser opp. Tomteprisene blir nok også påvirket raskt av dette, for det betyr ikke bare at man får lavere marginer, men at man i større grad er usikker på realiseringstakten. Utbyggerne har mye penger å kjøpe tomt for, men vil nok raskt ta inn over seg en opplevd svikt i salget. Akkurat nå har vi derfor kanskje passert toppen for denne gang, også når det gjelder tomtepriser, sier Eggen til Finansavisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Dette kan påføre bankene store tap

Prisfall

Tirsdagens boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi viste at boligprisene falt 1,1 prosent i mai. Justert for sesongvariasjoner var boligprisene ned 0,7 prosent.

Bransjen har faktisk ikke sett en svakere mai måned siden målingene startet i 2003.

Årsveksten på landsbasis kom inn på 8,3 prosent. Det vil si at boligprisene nå er 8,3 prosent høyere enn i mai 2016. Dette er ned fra april, da årsveksten kom inn på 10,7 prosent.

Saken er først publisert på Hegnar.no