Meny

Stemmer:

Håpløst spareprodukt vekkes til live i «ny drakt»?

I en jungel av pensjonsråd er det lett å trå feil. Alexandra Plahte nøster opp i misforståelser om offentlig tjenestepensjon. Foto: Espen Selmer Torgersen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Alexandra Plahte
Jurist, Leder pensjon i Gabler Steenberg & Plahte

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Produktet Individuell pensjonssparing (IPS) er per i dag så dårlig at selv de fleste leverandørene ikke selger produktet. Det kan snart endre seg.

I mangel av gode skattefavoriserte spareprodukter har mange valgt å spare i eiendom eller i aksjefond. Forslaget til ny IPS-ordning innebærer at man både endrer skattereglene og maksimalbeløpet man kan innbetale til ordningen.

Med disse endringene vil man– endelig – få et spareprodukt som for mange vil være en attraktiv spareform.

Allerede i regjeringserklæringen fra 2013 var det jo fagre løfter om å «stimulere til privat pensjonssparing».

Endelig ser det altså ut til at ord blir til handling.

I henhold til forslaget til ny skattefavorisert spareordning vil innbetalingen komme til fradrag i alminnelig inntekt.

Den senere utbetalingen blir også kun bli skattlagt som alminnelig inntekt. Til sammenligning kommer innbetaling til dagens IPS også til fradrag i alminnelig inntekt, men en vesentlig forskjell er at pensjonsutbetaling etter dagens IPS ordning skattlegges med både brutto og netto skatt. Dette innebærer at skattesatsen på utbetalingen fra dagens IPS-ordning kan bli nesten 20 prosent høyere enn skattesatsen for fradraget.

Det er et usikkerhetsmoment når det gjelder hvordan fremtidens skattesatser vil være, men de siste års utvikling har vært en reduksjon av skatt på nettoinntekt (og økning av brutto skatt). Fortsetter denne utviklingen, vil forslaget til ny ordning bli enda gunstigere for den enkelte.

Har du for eksempel råd til å spare 10.000 kroner netto (etter skatt) vil du i ordningen kunne spare drøye 13.000 (ettersom skattefradraget på 24 prosent gjør at du får skatten redusert med 3120 kroner). Riktignok får du skatt på utbetalingen, men så lenge denne også er 24 prosent eller lavere, slipper du den ekstrabeskatningen som ligger i dagens IPS-ordning.

Verdien av å kunne spare et høyere beløp (grunnet utsatt skatt) her stor for mange, ikke minst gjelder dette de yngre med lang sparehorisont der renters-rente effekten er av stor betydning.

Sammenlignet med tradisjonell sparing i aksjefond uten skattefordeler, vil sparebeløpet man kan investere der være 10.000, ikke drøye 13.000 som i det skattefavoriserte produktet. På den annen side har man full fleksibilitet hva gjelder utbetaling samt at man ved uttak kun betaler skatt på avkastningen, ikke bruttobeløpet.

For personer i formuesskatteposisjon vil det nye IPS produktet også gi den fordelen at det ikke betales formuesskatt underveis, som sparing i for eksempel aksjefond utløser.

I løpet av 2017 kommer også aksjesparekonto med skatteutsettelse for gevinst, noe som for en del kan være et reelt alternativ til det nye foreslåtte skattefavoriserte IPS-ordningen. Ordningen gir ikke rett til skattefradrag, men man får utsatt skatt på gevinst. Sammenlignet med IPS gir dette imidlertid større fleksibilitet hva gjelder utbetalingstidspunkt (som for IPS er 62 år).

Bakgrunn: Fordelene og ulempene ved aksjesparekonto

Har du forslag til et tema Alexandra Plahte bør skrive om neste gang? Skriv inn dine forslag i kommentarfeltet eller send mail til stemmer@abcnyheter.no.

Les flere innlegg fra Plahte:

Ett tastetrykk og pensjonen kan firedobles

Én pensjonskonto: Mer til pensjon, mindre til administrasjon?

Pensjonsvalg på feil grunnlag kan koste dyrt!

Én pensjonskonto?

AFP – et verdifullt gode om man oppfyller kravene

Stemmer
Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus