Kjøp hytte uten å blakke deg - dette får du for to millioner

Sandøya utenfor Brevik. Foto: Optical Media.
Sandøya utenfor Brevik. Foto: Optical Media.

Skjærgårdsidyll trenger ikke å koste titalls millioner. Meglere viser deg mulighetene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Utbudet har vært stort, og vi har hatt veldig god respons på hyttene som har blitt solgt. Vi opplever flere interessenter i markedet enn i de foregående årene, og flere eiendommer har blitt solgt gjennom budrunder, sier hyttemegler Henrik Tangen til Hegnar.no.

Lederen for Krogsveens Bamble-kontor tegner bildet av et nokså aktivt marked for hytter ved sjøen så langt i år.

Tangen fokuserer på området som strekker seg fra Helgeroa til Kragerø. Han formidler 30-40 fritidseiendommer i året, og ligger an til å havne der i år også.

– Samtidig merker vi at de ivrigste kjøperne har kjøpt fritidseiendom nå. Sånn sett har vi kanskje noen færre interessenter på banen enn tidligere i år, så vil du kjøpe nå er det absolutt muligheter, forteller Tangen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sandvegen 44, Sandøya. Foto: Optical Media.
Sandvegen 44, Sandøya. Foto: Optical Media.

«Cuten» går ved fire millioner

Hans dyreste salg hittil i år ble gjort til 12 millioner i Kragerø-skjærgården, men de fleste hyttene Tangen formidler befinner seg i prisklassen 2-8 millioner kroner.

– Du må ikke ut med titalls millioner for å få skjærgårdsidyll. Er du villig til å tenke alternativt, gå litt utenfor de mest attraktive områdene og å velge bort viktige parametre som driver prisene, er det mulig å finne rimelige hytter med nær tilknytning til sjøen. Dette gjelder for eksempel i vannkanten i ikke-typiske hytteområder nærmere industri, som Brevik og Porsgrunn, sier eiendomsmegleren.

– Hva får du for to millioner kroner?

– Du får enkle og greie hytter med god utsikt, men med et stykke å gå til sjøen, sier Tangen.

– I attraktive områder, for eksempel skjærgården i Brevik eller Bamble, får du ikke hytter i vannkanten med tilrettelagt vei, vann og kloakk for under fire millioner kroner. Da begynner det å bli tøft for hvermansen, legger megleren til.

Les også: – En sunnere prisutvikling i årene som kommer

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sandvegen 44, Sandøya. Foto: Optical Media.
Sandvegen 44, Sandøya. Foto: Optical Media.

I meglerens portefølje akkurat nå finner vi for eksempel en hytte på vestsiden av Sandøya utenfor Brevik (bildene over).

De 89 kvadratmeterne P-rom omfatter blant annet fire soverom, er omgitt av 1,2 mål tomt med brygge og sandstrand rett nedenfor.

Hytta, som også har innlagt vann og kloakk, er priset til 3,95 millioner kroner.

Sjø, ettermiddagssol, utsikt

Den billigste hytta Tangen har for salg nå ligger på en kolle ovenfor Vinjestranda i Bamble (de to neste bildene).

Hytta med 35 kvadratmeter P-rom er av enkel standard, følger med utedo, men også en båtplass ved bryggeanlegget - som ligger en liten nedstigning unna.

Prislappen: 1,75 millioner kroner.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Vinjestranda 128, Bamble. Foto: Optical Media.
Vinjestranda 128, Bamble. Foto: Optical Media.

Hva er folk ute etter når de skal ha hytte?

– Nærhet til sjøen er selvfølgelig viktig, i tillegg til ettermiddagssol og utsikt. Fasiliteter som vann og kloakk har betydning. Noen synes øyer er fascinerende og sjarmerende, og er villige til å ta båt for å komme seg på hytta, svarer Tangen.

Hvilke hytter sliter du mest med å få solgt?

– Markedet har vært veldig godt, og mye har gått fort til gode priser. Samtidig er kjøperne selektive. De vet veldig godt hva de er ute etter. Noen ganger må vi bare bruke tid på å finne den rette kjøperen. Sånn er hverdagen vår, sier megleren.

Les også: Kjøpe eller selge bolig? Slik blir prisene fremover

Saken fortsetter under

Vinjestranda 128, Bamble. Foto: Optical Media.
Vinjestranda 128, Bamble. Foto: Optical Media.

Mangler dyre eiendommer

Lenger sør har fagansvarlig Gustav Sædberg i Meglerhuset Sædberg mange kjøpere for hånden.

Men eiendommene mangler.

- Dette gjelder spesielt de beste, dyre og eksklusive eiendommene. De kommer ikke ut i markedet, så der er det manko. Per i dag har vi ikke noe ekstremt dyrt ute, og vi har heller ikke hatt noen veldig eksklusive eiendommer, typisk i Lillesand (Blindleia), i porteføljen i år, sier Sædberg til Hegnar.no.

Hva skyldes dette?

- Arveavgiften er én faktor. Når eiendommen kan arves rimeligere, uten arveavgift, velger mange å beholde den i familien. Videre velger mange rett og slett bare å feriere mer i Norge kontra utlandet. De bruker hytta mer, sier megleren.

Les også: – Dette kan påføre bankene store tap

Artikkelen fortsetter under bildet.

Skjærbommen 196, Sodefjed. Foto: Kurt Engen.
Skjærbommen 196, Sodefjed. Foto: Kurt Engen.

- Kjøpere vet hva de vil ha

Den høyeste salgssummen Sædberg har oppnådd for en hytte hittil i år er 7,85 millioner kroner for en strandeiendom ved Homborsund i Grimstad.

– Her var det stor interesse, med fire budgivere og rundt 20 på visningene. Salget skjedde rett over påske, sier eiendomsmegleren.

– Vi merker at kjøperne er der, men de er selektive og vet hva de vil ha. Og er det ikke 100 prosent klaff, er det bare å la være å kjøpe. Hytte er ikke noe du må ha, men noe du får lyst til å kjøpe hvis det meste klaffer, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Skjærbommen 196, Sodefjed. Foto: Kurt Engen.
Skjærbommen 196, Sodefjed. Foto: Kurt Engen.

De fleste salgene skjer til mellom to og åtte millioner kroner.

- Om vi har mange kjøpere under åtte millioner, synes vi er vanskelig å definere. Det viktigste for oss er at folk henvender seg, kommer og ser og gjør sine vurderinger. Vi har solgt mange objekter i dette prisintervallet allerede, og holder på med interessenter på flere av de andre som er ute nå, forteller Sædberg.

Målt i antall oppdrag inn og ut ligger meglerhuset ifølge den fagansvarlige hittil i år omtrent på samme nivå som de to foregående årene, men altså med en mangel på mer eksklusive eiendommer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Skjærbommen 196, Sodefjed. Foto: Kurt Engen.
Skjærbommen 196, Sodefjed. Foto: Kurt Engen.

10,25 millioner i havgapet

Den dyreste eiendommen Sædberg har i porteføljen nå er Skjærbommen 196 på Sodefjed, ytterst i strandlinjen ca. 20 minutters kjøring fra Kristiansand (bildet under, og de tre over).

- Dette er en veldig spesiell eiendom. Den ligger alene, samtidig som en kjøper vil ha muligheten til å bruke fasilitetene på hyttefeltet like ved. Hytta er ikke så stor, men er arkitektonisk meget tøff, og utsikten over havet er fantastisk. Vi har hatt folk på visning, men ingen bud har kommet inn ennå, sier megleren.

De 82 kvadratmeterne P-rom omfatter blant annet tre soverom og en stue/spisestue over to plan, og er omgitt av 2,1 mål tomt. Hytta er tegnet av den velkjente arkitekten Knut Haarklau, og sto ferdig i 2010.

I annonsen fremhever Sædberg adgangen til å kunne flytte seg rundt hele hytta, og «alltid finne sol og steder uten vind». Det er attpåtil «sjelden slike landsteder med denne kvaliteten og beliggenheten kommer for salg».

Standarden karakteriseres som meget høy og moderne, med svært mange vinduer og glassfelt som gir sjøutsikt fra de fleste rom i hytta.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Skjærbommen 196, Sodefjed. Foto: Kurt Engen.
Skjærbommen 196, Sodefjed. Foto: Kurt Engen.

Sjøutsikt for to millioner

Hva ser folk etter i en hytte?

- Mange har selvfølgelig lyst på tilgang til sjø, selv om vi også selger en del eiendommer uten tilgang til sjø. God komfort og ferdig vare er viktig for mange. Men hvis beliggenheten er riktig, er noen også åpne for å utvikle fritidseiendommen selv. Mange vil ha fastland, men en del ser også etter øyer, svarer Sædberg.

Han trekker frem en enebolig i den attraktive uthavnen Stranda på Ågerøya ved Lillesand. Huset i 1850-stil teller 110 kvadratmeter P-rom over to plan, og følger med uthus og utedo.

- Ågerøya har ikke boplikt, så denne kan benyttes som bolig eller fritidsbolig. 3,85 millioner kroner er en grei prisklasse. Du må putte inn noe, men får sjarmen på Ågerøya, sier megleren, som kan opplyse om at flere har tatt kontakt.

Hva får du for to millioner?

- Vi solgte nylig en hytte på Justøya i Lillesand for denne summen, med sjøutsikt, parkering, bilvei helt frem, båtfeste og 150 meter å gå til sjøen. Hytta var enkel, men den gikk med en gang, avslutter Sædberg overfor Hegnar.no.

Saken er først publisert på Hegnar.no

Personvernpolicy