Meny

Stortinget vil utrede rentetak på forbrukslån: – Vi må stoppe useriøse banker

– Vi kan ikke fortsette å gi de useriøse bankene større spillerom i Norge enn i andre europeiske land, sier SVs Snorre Valen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortinget ber regjeringen utrede rentetak på forbrukslån og usikret gjeld for å hindre at nordmenn havner i en gjeldsfelle.

Stortinget vedtok onsdag kveld å be regjeringen utrede muligheten for å innføre et rentetak på usikret gjeld og forbrukslån, slik en rekke EU-land allerede har gjort.

Forslaget ble fremmet av Ap og KrF, men et nærmest likelydende forslag ble først fremmet av SV, Ap og Sp i juni i fjor, men dette forslaget ble imidlertid nedstemt april i år. Tirsdag ble et forslag fra Ap og Venstre med samme meningsinnhold, men med en litt annen formulering, nedstemt.

SVs finanspolitiske talsmann Snorre Valen er glad for vedtaket, men samtidig oppgitt.

Les også: Regjeringen strammer opp markedet for forbrukslån |

– Kan ikke gi  useriøse banker spillerom

– Det var på høy tid, for vi kan ikke fortsette å gi de useriøse bankene større spillerom i Norge enn i andre europeiske land. Forslaget som nå er vedtatt, er identisk med det som ble nedstemt i april, så vi kunne allerede vært i gang nå hvis KrF og Venstre hadde tenkt litt fortere. Men endelig er det på plass, sier Valen i en kommentar til NTB.

- Nå håper vi regjeringen setter i gang arbeidet raskt, slik at Stortinget i høst kan behandle innføringen av et rentetak for å beskytte norske forbrukere mot useriøse banker, sier han.

I forslaget fra Ap og KrF vises det til at rentene som enkelte aktører i dag tar for usikret gjeld i Norge, er uforholdsmessig høye, og at dette spesielt rammer dem med dårligst betalingsevne. De to partiene peker også på at gjeldsveksten i Norge er svært høy, og at det er en urovekkende vekst i usikrede forbrukslån.

Et rentetak skal føre til at det blir mindre interessant å gi lån til folk som ikke har betalingsevne. Rentetaket bør ha som mål å avskjære leverandørene av de verste kredittproduktene, heter det i forslaget.

Staten med 26 milliarder i underskudd i første kvartal

Privatøkonomi
Populært