Stemmer:

Slått av svenskene

FOTO: Anders Löwdin/Socialdemokraterna/Flickr cc
FOTO: Anders Löwdin/Socialdemokraterna/Flickr cc

Det er ille å bli banket av svenskene. Særlig i gamle paradegrener som ski og i fotball. Men verst av alt er det når svenskene slår oss gule og blå i økonomi og sysselsetting.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Wegard Harsvik
Forfatter og leder for samfunnskontakt og strategi i LO.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

« Vær ærlig, Jens, svenskene er bedre enn oss. Se over grensen for å få fart på norsk økonomi.» Det mente Høyre-leder Erna Solberg før valget i 2013, i det VG kalte et sjeldent hardt angrep på Arbeiderpartiet. På den tiden var sysselsettingsandelen fire prosent høyere i det rødgrønne Norge enn i det høyrestyrte Sverige. Likevel mente Solberg at Norge burde kopiere den svenske resepten med store skattekutt.

Så kom valgene i Norge og Sverige, og førte til at høyresiden kom til makten i Norge, mens Sverige siden 2014 er blitt styrt av en rødgrønn regjering, med sosialdemokratene i førersetet. Resultatene er nedslående for skattekuttentusiastene. Sysselsettingen vokser i sosialdemokratiske Sverige, arbeidsløsheten faller jevnt – mens i høyrestyrte Norge har ledigheten økt og sysselsettingen går ned.

Saken fortsetter under grafen

Grafen er hentet fra LOs notat «Den virkelige sysselsettingsutfordringen».
Grafen er hentet fra LOs notat «Den virkelige sysselsettingsutfordringen».

Økonomene i LO har vist at dette er den virkelige utfordringen på arbeidsmarkedet. Likevel er det fortsatt skattekutt som er det viktigste grepet fra både Høyre og Fremskrittspartiet i neste Stortingsperiode.

Lenge har bare Island og Sveits hatt høyere andel av befolkningen i jobb enn Norge. Det har i stor grad skyldes at svært mange kvinner har kommet ut i arbeidslivet. Det har vært enda viktigere enn oljeinntekter for norsk økonomi. Sysselsettingsandelen i Norge gikk imidlertid noe ned i forbindelse med finanskrisen 2008/2009, og sysselsettingsandelen har de senere årene fortsatt å falle i økende takt. Vi ligger fortsatt høyt oppe på OECD-rankingen, men har falt fra en tredjeplass i 2008 til niendeplass i dag.

Blant OECDs 35 medlemsland er det bare Spania og Hellas som har hatt en dårligere utvikling enn Norge siden finanskrisen . Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at andelen sysselsatte i arbeidsfør alder har falt med 4,2 prosentpoeng fra 78,1 prosent til 73,9 prosent siden finanskrisen.

Særlig ille er det at vi har en stor nedgang i sysselsettingen blant ungdommen.

Som kjent ble både Spania og Hellas hard rammet av finanskrisen i 2008, og den påfølgende eurokrisen. Svært mange i de to middelhavslandene mistet jobbene sine. Men i motsetning til Norge, er sysselsettingen i disse landene på tur opp igjen. I Norge fortsetter den å falle.

De aldersgruppene som tradisjonelt har jobbet mest, er de mellom 25 og 54 år. Siden finanskrisen har andelen sysselsatte i denne aldersgruppen sunket med nærmere 5 prosentpoeng. Det bør bekymre alle som er opptatt av bærekraften i den norske modellen. Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets er en av dem , som hun sier til Dagens Næringsliv: «Det er et urovekkende tegn. Å holde folk i arbeidslivet er en viktig suksessfaktor for et land.»

Saken fortsetter under grafen

Grafen er hentet fra LOs notat «Den virkelige sysselsettingsutfordringen».
Grafen er hentet fra LOs notat «Den virkelige sysselsettingsutfordringen».

Særlig ille er det imidlertid at vi har en stor nedgang i sysselsettingen blant ungdommen. Særlig blant unge menn, med kort utdanning.

Flere er registrert med nedsatt arbeidsevne hos NAV, andelen unge uføretrygdede er gått opp, og arbeidsløsheten har steget. Om lag 100 000 i alderen 18-30 år er verken i arbeid eller utdanning. Det utgjør vel en av ti i aldersgruppen. Om lag tre prosent i aldersgruppen mottar helserelaterte ytelser, fem prosent er familieforsørget og fem prosent mottar andre offentlige ytelser. [1]

SSB har vist [2] at mange av disse jevnt over ser ut til å ha mer varige problemer med å komme inn på arbeidsmarkedet. En del av disse vil være å finne blant de arbeidsledige over tid, mens andre går ut av arbeidsstyrken ved at de etter hvert slutter å søke arbeid. Da vil man ofte ende på en eller annen medisinsk diagnose.

Det urovekkende med at ungdom ikke kommer inn på arbeidsmarkedet, er at utenforskapet lett blir permanent. Ungdomsledigheten biter seg fast, og dersom det blir flere jobber tilgjengelige, er det fortsatt de som har stått utenfor lenge som blir stående sist i køen.

Vi vet en del om drivkreftene som gjør at sysselsettingsandelen går ned. Mangel på̊ fullført videregående opplæring er en av de viktigste barrierene for jobbtilknytning blant unge. Norge har relativt få jobber uten krav til kompetanse. Økt konkurranse om jobbene i delene av arbeidslivet der unge tradisjonelt har tilhørighet, skjerper inkluderingsproblemene. Manglende tilbud på yrkesfagutdanning, herunder lærlingeplasser, har også medvirket, kanskje særlig for unge menn.

Det vi også helt sikkert kan si er at skattekutt til de som har mest fra før ikke er et godt virkemiddel.

Utsikter til raskere teknologiutvikling kommer på̊ toppen. Robotisering øker kompetansekravene og kan redusere arbeidskraftbehovet. Kravene til IKT- ferdigheter og yrkesfaglig kompetanse er ventet å øke. Men også̊ til sosial og relasjonell kompetanse. Med dagens kjønnsrollemønster kan det gjøre det enda mer krevende for unge menn i arbeidslivet.

Mye av samfunnets trygdeutfordring ligger her. Det kan brukes veldig mye ressurser på̊ å hindre at unge faller varig utenfor arbeidslivet, og likevel vil det være svært lønnsomt for samfunnet. Forskningen er også klar på̊ at tett oppfølging av unge gir resultater. Vi vet altså etterhvert ganske mye om hva som virker, både på kort og lang sikt.

Det trengs en aktiv politikk på mange områder. Ikke minst kompetanse som et alternativ til lavlønnssporet. Det vi også helt sikkert kan si er at skattekutt til de som har mest fra før ikke er et godt virkemiddel. Det er blitt bevist i Sverige, og ettertrykkelig erfart her i landet. Å tape for svenskene er forsmedelig. Men akkurat når det gjelder økonomi, kan man unne dem en positiv utvikling, etter åtte år med en borgerlig regjering som bevisst har økt forskjellene.

Først publisert i papirutgaven av Klassekampen 6. juni 2017 og på Agendamagasin.no

Les også:

Digitaliseringen og den store samtalen

Balansekunst på slakk line

Sosialdemokratiet 3.0

[1] Samfunnsnotat 6/17 Den virkelige sysselsettingsutfordringen. Samfunnspolitisk avdeling LO.

[2] Samfunnsspeilet 1/2015

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:38 Beboere evakuert etter røykutvikling i bygård i Bergen06:37 Mann behandles for brannskader etter husbrann06:30 Sanders leder etter seier i Nevada, men noen demokrater er bekymret06:23 Virusutbruddet kan føre til utsettelse av årets folkekongress i Kina06:08 Ny vurdering av Flåmsbana mandag06:00 Marerittet over for Kristiansen, reddet Györ til seier og vil til OL05:58 Politiet styrker Dark Room-etterforskningen05:50 Dette skjedde i natt05:50 Dette skjer i dag05:45 Friske personer får forlate Wuhan05:30 Klart for rettsmøte om USAs utleveringskrav mot Assange05:00 Asias børser faller etter nyheter om flere virusdøde04:59 Arbeidstilsynet vil ta ansvar for yrkesdykkerne04:30 Minnesota Wild tapte 1–4 hjemme for St Louis Blues04:30 Trump ser fram til kongelig mottakelse i India04:12 Sanders villig til å møte Nord-Koreas Kim om han blir president04:09 Norsk 15-åring vant 30.000 dollar i Fortnite-turnering04:05 Leger Uten Grenser krediterer samme sitat med ulike navn03:18 Sør-Korea melder om flere syke og døde av covid-1902:50 Togos president gjenvalgt for fjerde gang02:26 Tre til sykehus etter utforkjøring i Rendalen02:12 Syklist siktet for drapsforsøk etter krangel med bilist i Sverige02:09 Våteste nyår i Bergen siden 186101:37 Israel bombet mål på Gazastripen og i Syria etter rakettangrep01:21 Flyplassen på Gran Canaria åpnet igjen00:52 Togtrafikk mellom Østerrike og Italia åpnet etter mistanke om virus00:34 Utforkjøring på Nordmøre00:09 Motvillige menn får skylden for lave fødselstall23:43 Katastrofevalg for høyresiden i Hamburg23:27 Neymar utvist da PSG bød opp til målfest23:24 Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama23:01 Atletico snudde til viktig seier22:41 Viktor Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama21:52 Østerrike stanser togtrafikk til Italia på grunn av virus21:20 Ødegaard-lagkamerat vil ikke tilbake til Haalands Dortmund20:54 Norske turister sitter værfast på Gran Canaria – flyavganger kansellert20:27 Kaster nytt lys over fortidsmenneskets ritualer20:03 Hus brant ned i Vågan i Lofoten19:52 MDGs valgkomité vil ha Une Bastholm som partileder19:29 Brassescoring åpnet målfesten da Arsenal slo Everton19:27 Innbyggerne på Vega har fått vannet tilbake18:51 Drastiske tiltak mot virus-spredning i Italia17:40 – Mye dårlig informasjon alarmistiske rapporter17:33 Ambulanse kolliderte under utrykning i Troms17:21 Straffespark og praktscoringer sikret seier til Solskjærs United16:47 – Jeg hadde en million spørsmål, og ingen å snakke med16:36 Riiber skrev kombinerthistorie med ny verdenscupseier16:26 Bygde hjemmelaget rakett for å bevise at jorda er flat - døde da raketten krasjet15:59 Trump vil sette navnet sitt på Taliban-avtale15:49 Johannes Thingnes Bø fullstendig overlegen på fellesstarten i skiskytter-VM15:07 Xi Jinping: Det nye koronaviruset er landets største helsekrise noensinne14:47 Pål Golberg vant årets Ski Tour etter russisk smørebom14:10 Par i 70-årene forsvant fra Airbnb – funnet i villmarken én uke senere13:57 Passasjerer reddet ut etter å ha vært innesperret etter bussvelt på Geilo13:33 Erna Solberg tar FN-gjengen med til Svalbard13:30 En voksen og tre barn til sykehus etter trafikkulykke i Trysil13:18 Olsbu Røiseland etter ny VM-tittel: – Det klikka oppe i hodet mitt13:07 Stengte fjelloverganger i Sør-Norge13:00 Maren Lundby tok sin første verdenscupseier på fem hopprenn12:58 Søreide forsvarer samarbeidet med Libyas kystvakt12:25 Wilhelm Wilhelmsen er død11:59 Johaug-knockout i Ski Tour, ny overlegen seier i Trondheim11:40 Loginov dropper fellesstarten i skiskytter-VM etter dopingaksjon11:36 Afghanere på flukt øyner på nytt et lite håp om fred11:30 Kafédrap på Frogner opp i Oslo tingrett11:28 Toget som kjørte inn i et snøskred på Bergensbanen er på vei til Bergen11:27 Haaland må klare seg uten Dortmund-fansen i Hoffenheim11:12 Åtte personer døde i jordskjelv i Tyrkia10:41 Falla hopper av Ski Tour10:38 Regissør Quentin Tarantino har blitt far10:34 Palestiner drept av israelsk soldat10:06 Antall svindelforsøk mot norske bankkunder doblet09:21 Sør-Korea hever varslingsnivået til høyeste nivå på grunn av covid-19-viruset09:13 115 passasjerer er fortsatt på toget som kjørte inn i snøskred på Bergensbanen08:38 Iran beskylder utenlandske medier for å bruke virus for å skremme bort velgere08:28 Politiet leter etter fører etter at bil kjørte av veien i Lindesnes08:09 Kvinner mest klima-bekymret: – Kan handle om tradisjonelle kjønnsroller07:50 100 virussmittede i Italia – fotballkamper utsettes og karnevalet i Venezia er avlyst07:43 Fury ny WBC-mester etter oppvisning mot tam Wilder07:24 Golf-Hovland i drømmeposisjon: – Seier ville vært utrolig06:58 Verdenscuprenn i slalåm i Japan avlyst, sterke vindkast og tung snø ødela06:54 SAS kansellerer avganger til Gran Canaria06:54 USA anklager Russland for å spre desinformasjon om det nye coronaviruset06:00 Dette skjer i dag05:57 Passasjerer tilbrakte natta på tog – kjørte inn i snøskred på Bergensbanen05:54 Sanders mot overlegen seier i Nevada – knuser rivalene05:50 Wilder oddsfavoritt før oppgjør mot Fury i Las Vegas05:30 Dette skjedde i natt04:48 Ti speidere omkom i styrtflod i Indonesia04:21 Macron usikker på om EU og Storbritannia blir enige om en handelsavtale i år03:52 Ytterligere 97 døde av coronaviruset i Kina03:51 Over 500 virussmittede i Sør-Korea03:32 Fem tenåringer i bilulykke på Hvam03:18 Mann i 40-årene skadd – kjørte rett i tre på Jessheim02:30 Sandfaste passasjerer må sove på flyplassen på Kanariøyene00:46 Bolighus i Halden totalskadd etter brann00:08 Brann på Gran Canaria23:00 Operatunnelen og Vaterlandstunnelen åpne igjen22:40 Valget i Nevada er i gang22:24 Kvinne fløyet til sykehus etter dykkerulykke i Nordland
Siste nytt
06:38NorgeBeboere evakuert etter røykutvikling i bygård i Bergen06:37NorgeMann behandles for brannskader etter husbrann06:30VerdenSanders leder etter seier i Nevada, men noen demokrater er bekymret06:23VerdenVirusutbruddet kan føre til utsettelse av årets folkekongress i Kina06:08NorgeNy vurdering av Flåmsbana mandag06:00SportMarerittet over for Kristiansen, reddet Györ til seier og vil til OL05:58NorgePolitiet styrker Dark Room-etterforskningen05:50NorgeDette skjedde i natt05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenFriske personer får forlate Wuhan05:30VerdenKlart for rettsmøte om USAs utleveringskrav mot Assange05:00VerdenAsias børser faller etter nyheter om flere virusdøde04:59NorgeArbeidstilsynet vil ta ansvar for yrkesdykkerne04:30SportMinnesota Wild tapte 1–4 hjemme for St Louis Blues04:30VerdenTrump ser fram til kongelig mottakelse i India04:12VerdenSanders villig til å møte Nord-Koreas Kim om han blir president04:09SportNorsk 15-åring vant 30.000 dollar i Fortnite-turnering04:05NorgeLeger Uten Grenser krediterer samme sitat med ulike navn03:18VerdenSør-Korea melder om flere syke og døde av covid-1902:50VerdenTogos president gjenvalgt for fjerde gang02:26NorgeTre til sykehus etter utforkjøring i Rendalen02:12VerdenSyklist siktet for drapsforsøk etter krangel med bilist i Sverige02:09NorgeVåteste nyår i Bergen siden 186101:37VerdenIsrael bombet mål på Gazastripen og i Syria etter rakettangrep01:21NorgeFlyplassen på Gran Canaria åpnet igjen00:52VerdenTogtrafikk mellom Østerrike og Italia åpnet etter mistanke om virus00:34NorgeUtforkjøring på Nordmøre00:09NorgeMotvillige menn får skylden for lave fødselstall23:43VerdenKatastrofevalg for høyresiden i Hamburg23:27SportNeymar utvist da PSG bød opp til målfest23:24SportHovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama23:01SportAtletico snudde til viktig seier22:41SportViktor Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama21:52VerdenØsterrike stanser togtrafikk til Italia på grunn av virus21:20SportØdegaard-lagkamerat vil ikke tilbake til Haalands Dortmund20:54VerdenNorske turister sitter værfast på Gran Canaria – flyavganger kansellert20:27VerdenKaster nytt lys over fortidsmenneskets ritualer20:03NorgeHus brant ned i Vågan i Lofoten19:52PolitikkMDGs valgkomité vil ha Une Bastholm som partileder19:29SportBrassescoring åpnet målfesten da Arsenal slo Everton19:27NorgeInnbyggerne på Vega har fått vannet tilbake18:51VerdenDrastiske tiltak mot virus-spredning i Italia17:40Helse og livsstil– Mye dårlig informasjon alarmistiske rapporter17:33NorgeAmbulanse kolliderte under utrykning i Troms17:21SportStraffespark og praktscoringer sikret seier til Solskjærs United16:47Helse og livsstil– Jeg hadde en million spørsmål, og ingen å snakke med16:36SportRiiber skrev kombinerthistorie med ny verdenscupseier16:26VerdenBygde hjemmelaget rakett for å bevise at jorda er flat - døde da raketten krasjet15:59VerdenTrump vil sette navnet sitt på Taliban-avtale15:49SportJohannes Thingnes Bø fullstendig overlegen på fellesstarten i skiskytter-VM15:07VerdenXi Jinping: Det nye koronaviruset er landets største helsekrise noensinne14:47SportPål Golberg vant årets Ski Tour etter russisk smørebom14:10VerdenPar i 70-årene forsvant fra Airbnb – funnet i villmarken én uke senere13:57NorgePassasjerer reddet ut etter å ha vært innesperret etter bussvelt på Geilo13:33PolitikkErna Solberg tar FN-gjengen med til Svalbard13:30NorgeEn voksen og tre barn til sykehus etter trafikkulykke i Trysil13:18SportOlsbu Røiseland etter ny VM-tittel: – Det klikka oppe i hodet mitt13:07NorgeStengte fjelloverganger i Sør-Norge13:00SportMaren Lundby tok sin første verdenscupseier på fem hopprenn12:58PolitikkSøreide forsvarer samarbeidet med Libyas kystvakt12:25PengerWilhelm Wilhelmsen er død11:59SportJohaug-knockout i Ski Tour, ny overlegen seier i Trondheim11:40SportLoginov dropper fellesstarten i skiskytter-VM etter dopingaksjon11:36VerdenAfghanere på flukt øyner på nytt et lite håp om fred11:30NorgeKafédrap på Frogner opp i Oslo tingrett11:28NorgeToget som kjørte inn i et snøskred på Bergensbanen er på vei til Bergen11:27SportHaaland må klare seg uten Dortmund-fansen i Hoffenheim11:12VerdenÅtte personer døde i jordskjelv i Tyrkia10:41SportFalla hopper av Ski Tour10:38KulturRegissør Quentin Tarantino har blitt far10:34VerdenPalestiner drept av israelsk soldat10:06NorgeAntall svindelforsøk mot norske bankkunder doblet09:21VerdenSør-Korea hever varslingsnivået til høyeste nivå på grunn av covid-19-viruset09:13Norge115 passasjerer er fortsatt på toget som kjørte inn i snøskred på Bergensbanen08:38PolitikkIran beskylder utenlandske medier for å bruke virus for å skremme bort velgere08:28NorgePolitiet leter etter fører etter at bil kjørte av veien i Lindesnes08:09NorgeKvinner mest klima-bekymret: – Kan handle om tradisjonelle kjønnsroller07:50Verden100 virussmittede i Italia – fotballkamper utsettes og karnevalet i Venezia er avlyst07:43SportFury ny WBC-mester etter oppvisning mot tam Wilder07:24SportGolf-Hovland i drømmeposisjon: – Seier ville vært utrolig06:58SportVerdenscuprenn i slalåm i Japan avlyst, sterke vindkast og tung snø ødela06:54ReiseSAS kansellerer avganger til Gran Canaria06:54VerdenUSA anklager Russland for å spre desinformasjon om det nye coronaviruset06:00NorgeDette skjer i dag05:57NorgePassasjerer tilbrakte natta på tog – kjørte inn i snøskred på Bergensbanen05:54PolitikkSanders mot overlegen seier i Nevada – knuser rivalene05:50SportWilder oddsfavoritt før oppgjør mot Fury i Las Vegas05:30NorgeDette skjedde i natt04:48VerdenTi speidere omkom i styrtflod i Indonesia04:21PolitikkMacron usikker på om EU og Storbritannia blir enige om en handelsavtale i år03:52VerdenYtterligere 97 døde av coronaviruset i Kina03:51VerdenOver 500 virussmittede i Sør-Korea03:32NorgeFem tenåringer i bilulykke på Hvam03:18NorgeMann i 40-årene skadd – kjørte rett i tre på Jessheim02:30NorgeSandfaste passasjerer må sove på flyplassen på Kanariøyene00:46NorgeBolighus i Halden totalskadd etter brann00:08VerdenBrann på Gran Canaria23:00NorgeOperatunnelen og Vaterlandstunnelen åpne igjen22:40VerdenValget i Nevada er i gang22:24NorgeKvinne fløyet til sykehus etter dykkerulykke i Nordland
Populært