Meny

Megler: - Boligmarkedet er mer selektivt

Denne leiligheten ble solgt for 6,45 millioner kroner. Foto: Partners

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et priskutt måtte til for å lande salget.

Boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi viste tidligere i dag at boligprisene falt 1,1 prosent i mai.

Justert for sesongvariasjoner var boligprisene ned 0,7 prosent.

Bransjen har faktisk ikke sett en svakere mai måned siden målingene startet i 2003.

Årsveksten på landsbasis kom inn på 8,3 prosent. Det vil si at boligprisene nå er 8,3 prosent høyere enn i mai 2016.

Dette er ned fra april, da årsveksten kom inn på 10,7 prosent.

Og Eiendom Norge forventer at trenden med nedadgående 12-månedersvekst vil fortsette fremover.

Samtidig skiller Oslo seg ut med landets svakeste prisutvikling i mai - en nedgang på 1,4 prosent.

- Må prise riktig første gang

Fallet kommer ikke helt uventet på meglerne.

- Vi hadde forventet en liten prisnedgang, og merker at det ikke er like hete budrunder som for bare tre måneder siden. Nå jobber meglerne mye med å nedjustere sine kunders forventningsnivå. Man får ikke flere hundre tusen over takst for en ordinær 3-romsleilighet nå, sammenlignet med i vinter, og det må forklares for dem, sier markeds- og kommunikasjonsdirektør Maren Synnevåg (bildet) i Partners til Hegnar.no.

Artikkelen fortsetter under bildet

Maren Synnevåg Foto: Partners

Etter fem nyåpninger i mai er kjeden nå oppe i 33 kontorer i Norge, med Scala &Partners, Gjestvang &Partners og Nordvik &Partners som de største.

På landsbasis kan kjeden fortelle om 32 prosent flere omsetninger i mai enn i samme måned i fjor, mens økningen i Oslo var 11 prosent.

- Dagens marked krever også at meglerne må prise objektene riktig første gang den er ute. Alle forhold som kan påvirke prisen må beregnes inn før boligen selges, og her må meglerne nå være ekstra oppmerksomme og nøyaktige. Vi ser nå en klar forbedring i forhold til prisavviket - som alle kjedene slet med i fjor, sier Partners-direktøren videre.

Les også: Selger luksusboliger som aldri før

Les også: - Fatalister som snakker om boligkrakk bør se hit

Kuttet prisen med 260.000

Kjeden kan fortelle at objektene i mai i år gikk 2,3 prosent i snitt over prisantydning, mens avviket på samme tid i fjor var hele 13,2 prosent.

Som et ferskt eksempel på det roligere Oslo-markedet trekker Synnevåg frem en loftsleilighet på 80 kvadratmeter i Reichweins gate i Vika.

Jon Anders Reutz Foto: Partners

- Denne ble først annonsert for 6,75 millioner, med liten interesse og høyeste bud på 6,35 millioner kroner. Prisantydningen ble deretter justert til 6,49 millioner, og to budgivere (inklusive tidligere budgiver på 6,35 millioner) var med til 6,45 millioner kroner, som ble salgssummen, sier daglig leder og partner Jon Anders Reutz på Partners-kontoret ved Slottsparken til Hegnar.no.

- Markedet er mer selektivt, idet kjøperne har mer å velge mellom. Skillet mellom gode og mindre gode boliger har blitt større, oppsummerer han.

- Mer aktivt flere steder

Administrerende direktør Snorre Storset i Nordea Norge ser også et skifte i boligmarkedet.

- Prisene viser en tendens vi har sett en stund: at kundene oppfører seg annerledes. Det er mer varsomhet, noe som i seg selv er sunt. Prisfallet er dog mer tydelig enn hva vi hadde forventet. Vi tror nok at de nye boligforskriftene kan forklare en del av skiftet vi nå ser i markedet, sier han i en kommentar til Hegnar.no.

Ifølge banksjefen har dette spilt en særlig rolle for aktivitetsnivået i Oslo.

- Det er særlig grensen på fem ganger inntekt som har effekt. Vi ser at vi må jobbe mye mer aktivt med hver enkelt kunde for å finne løsninger, slik at man kommer i mål med ønske om å kjøpe en ny bolig, sier Storset.

Han peker også på store forskjeller i prisutviklingen rundt om i landet.

- Vi hører også fra rådgiverne våre som sitter i kundemøter, at stemningen kan være veldig forskjellig, alt avhengig hvor vi er geografisk. Den tydeligste nedkjølingen ser vi nå i Oslo, mens det flere andre steder faktisk er økt aktivitet, avslutter Storset.

Les også: Svakeste boligprisutvikling i mai siden 2003

Saken er først publisert på hegnar.no


Privatøkonomi
Populært