Meny

Stemmer:

Slik får du mest ut av feriepengene

Illustrasjonsfoto: Foto: Colourbox

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Hanna Folkvord
Finansrådgiver, DNB

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Ikke la feriepengene forsvinne inn i daglig forbruk og impulsive kjøp. Feriepengene er en gyllen mulighet til å realisere det du drømmer om.

Feriepengene er rett rundt hjørnet, og vi kan vente oss en kraftig «boost» av økonomien. Her er det fort gjort å føle seg litt «nyrik» og la pengene forsvinne inn i daglig forbruk og impulsive kjøp, og da får vi jo ikke så mye glede av dem.

Feriepengene er en gyllen mulighet til å få sommerferien du drømmer om, eller få fart på sparingen. I tradisjonens tro er det ferie som topper listen over hva vi skal bruke årets feriepenger på, men i år er det også flere som planlegger å spare.

Sett et mål med pengene

Det er lurt å sette av litt tid nå, før feriepengene kommer, til å planlegge hva du skal bruke dem på. Hele én av fem sier at de ikke vet hva de skal bruke feriepengene på. Sett deg klare mål med pengene: hvor mye skal gå til årets ferie, hvor mye skal du spare og hva skal du spare til?

Hele feriepengebeløpet trenger heller ikke å gå til én ting. Det kan være lurt å spre pengene, slik at du kan få mer ut av dem. Kanskje skal noe gå til pensjonssparing eller boligsparing, noe til neste års ferie og annet til å bygge opp en økonomisk buffer. Her kan du spre pengene slik du ønsker.

Ta utgangspunkt i livssituasjonen din

Hvordan vi skal bruke feriepengene henger sammen med alder. Det er flest unge som sier de skal spare pengene, mens de etablerte skal bruke de på ferie.

Hva du bør bruke feriepengene på kommer an på livssituasjon. Er du ung og enda ikke kommet deg inn på boligmarkedet bør du putte så mye du kan på BSU-konto. Har du akkurat kjøpt bolig kan du benytte muligheten til å betale ned litt ekstra på lånet.

Er du godt etablert har du litt mer frihet til å bruke pengene på for eksempel ferie, eller kickstarte sparingen til noe du drømmer om, som oppussing eller båt. Det er også lurt å spare til fremtiden, som pensjonstilværelsen. Ved langsiktig sparing anbefaler jeg å putte pengene i aksjefond som gir mulighet for bedre avkastning. Opprett gjerne en fast spareavtale der det trekkes et månedlig beløp, så det går sport i sparingen.

Stemmer
Privatøkonomi
Populært