Én av fem lever på penger fra Nav

Illustrasjonsfoto: Morten Holm / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Morten Holm / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

21 prosent av den norske befolkningen i alderen 18 til 66 år mottok en ytelse til livsopphold til enhver tid i 2016, viser nye tall fra Nav.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brutt ned på måned fikk 712.000 innbyggere enten dagpenger, tiltakspenger, sykepenger, arbeidsavklaringspenger, uføretrygd eller stønad til enslige foreldre.

I løpet av hele 2016 mottok i underkant av 1,2 millioner innbyggere disse ytelsene fra Nav for en kortere eller lengre periode. Det tilsvarer hver tredje innbygger i alderen 18 til 66 år.

Det er store fylkesvise forskjeller når det gjelder hvor mange som mottar livsoppholdsytelser fra Nav. I gjennomsnitt mottok 15 prosent av innbyggerne i Oslo slike ytelser hver måned i fjor, fulgt av Akershus på 17 prosent og Sogn og Fjordane på 18 prosent.

I den andre enden av skalaen finner vi Østfold og Aust-Agder der 27 prosent av befolkningen i arbeidsfør alder var mottakere av livsoppholdsytelser fra Nav.

– Fylker som Oslo, med en relativ ung befolkning og stort arbeidsmarked, vil naturlig nok ha lavere andel innbyggere med livsoppholdsytelser enn andre, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: NAV skaper mer sinne enn forståelse

Blant kommunene er det ikke overraskende enda større forskjeller enn mellom fylkene. De fem kommunene med lavest andel innbyggere i arbeidsfør alder med livsoppholdsytelser fra Nav er Bærum (12,4 prosent), Bykle (13,3 prosent), Hemsedal (13,6 prosent), Sogndal (13,9 prosent) og Asker (14,1 prosent).

Blant de fem kommunene med høyest andel innbyggere i arbeidsfør alder med livsoppholdsytelser ligger fire i Nord-Norge. De fem er Ballangen (39,1 prosent), Dyrøy (33,5 prosent), Hasvik (33,4 prosent), Gjerstad (33,4 prosent) og Lavangen (33,3 prosent).

Totalt i løpet av 2016 utbetalte Nav nærmere 174 milliarder kroner i livsoppholdsytelser til innbyggere bosatt i Norge.

Les også:

Nav får 30 millioner kroner til å avdekke feilutbetalinger

Tekniske problemer hos Nav stanser utbetaling til 200.000 personer

Nav sponser healer-utdanning