Forbrukerombudet: Sjekk mobilabonnementet før Europa-ferien

Fra 15. juni skal folk kunne bruke mobilen ubekymret og ikke få prissjokk når de kommer hjem fra ferie.
Fra 15. juni skal folk kunne bruke mobilen ubekymret og ikke få prissjokk når de kommer hjem fra ferie. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra 15. juni skal du ikke betale mer for å bruke mobilnett i Europa enn du gjør hjemme. Men husk å sjekke før du reiser hvor mye data du kan bruke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er en jubeldag. Fra 15. juni skal folk kunne bruke mobilen ubekymret og ikke få prissjokk når de kommer hjem fra ferie, sier assisterende direktør Elisabeth Aarsæther i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) til NTB.

Hun viser til historiene fra noen år tilbake, da folk kunne komme hjem til en mobilregning som var høyere enn prisen på ferien.

Forbrukerombudet mener det likevel er grunn til å passe på hvordan du bruker mobilen i Europa.

– Du må sjekke hva slags pris du har og hva som er inkludert i abonnementet. Pass på at du ikke bruker mer enn datapakken du har hjemme, lyder rådet fra nestleder Bente Øverli i Forbrukerombudet.

Har du et abonnement med bare 1 GB data, kan du få en ekstraregning når du kommer hjem. Den ene gigabyten er fort brukt opp, og da kan operatøren ta ekstra betalt for overforbruket. Men prisen skal være den samme som for overforbruk her hjemme.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Bare to prosent legger vekk mobilen på ferie

– Følg med

– I utgangspunktet er dette en god nyhet, at du kan reise innenfor EU uten å tenke på mobilbruken. Men folk må ikke ta med seg vanene her hjemmefra og bruke mobilen ukritisk, mener Øverli.

Hun anbefaler å laste ned appen som ofte hører til abonnementet, der du kan få en oversikt over databruken. I tillegg kan du nullstille oversikten over databruk i innstillingene til telefonen. Da har du god kontroll, i tilfelle det er forsinkelser i appen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Man bør fremdeles bruke WiFi når det er mulig, synes Øverli.

Fortsatt skal du få prisinformasjon på SMS når du kommer til et nytt land. Du skal også få et varsel når forbruket når 570 kroner.

Les også: Kjøpte nettbrett på ferie - ble svindlet for 100.000 kroner

Bilferie? Ta med kart!

Nordmenn er bortskjemt med 4G og er vant til god dekning og høy fart på mobilnettet. I resten av Europa er situasjonen en annen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Du kan komme til et land som Tyskland å oppleve at dekningen ikke er den samme, sier Aarsæther i Nkom.

Om du planlegger bilferie Europa har Norges Automobil-Forbund (NAF) en klar anbefaling: Ta med et godt kart.

– Du har ikke noen garanti for dekningen. Mobilen bruker også mye strøm når den søker, sier kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen.

Han påpeker for øvrig at alle europeiske land, med unntak av Sverige, krever at du har fastmontert handsfree for å bruke mobilen når du kjører.

Les også: Derfor må mobilen av på flyet

Inn i EØS-avtalen

De nye EU-reglene er formelt ikke inntatt i EØS-avtalen ennå, slik at de også gjelder for nordmenn. Det ventes at dette skal komme på plass før 15. juni. Samferdselsdepartementet har forberedt innlemmelse av EU-reglene i norsk rett, slik at det kan gjøres med en gang reglene blir en del av EØS-avtalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har både administrativt og politisk deltatt aktivt i arbeidet for å sikre at norske forbrukere får nyte godt av de nye reglene samtidig med resten av EU. Mange forbrukere vegrer seg for å bruke mobiltelefon i utlandet, grunnet frykt for ubehagelig høye regninger. Å fjerne digitale murer er viktig, sier statssekretær Reynir Jóhannesson (Frp) til NTB.

Telenor og andre norske mobilselskaper har også forberedt seg. Mange abonnenter har fått melding om at de enten må endre abonnement eller at prisen går opp som følge av reglene. Selskapene regner med økte kostnader overfor mobiloperatørene i andre land.

Les også: – Håper man fortsatt kan ringe med mobilen om ti år

Fakta om nye regler for teletjenester i EU og EØS

* 30. juni 2015 ble EU-formannskapet og EU-parlamentet enige om å fjerne alle avgifter ved dataroaming, det vil si bruk av mobildata i et annet land enn der man har abonnement, fra 2017. De nye reglene trer i kraft 15. juni.

* De nye reglene vil også gjelde Norge og resten av EØS. Her vil de tre i kraft kort tid etter 15. juni.

* For norske forbrukere på reise i Europa betyr dette at de kan benytte nettverket der de er til norske priser, også om de lokale prisene er høyere enn de norske.

* Mange mobilselskaper har alt fjernet roamingavgiftene på sine abonnementer.

* For å hindre misbruk skal kunder bare få bruke mobiltelefoner med abonnement i et land man har en stabil forbindelse til.