Skattemeldingen: – Flere hundre tusen tar seg ikke bryet

Det er viktig å ha et bevisst forhold til skattemeldingen.
Det er viktig å ha et bevisst forhold til skattemeldingen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Undersøkelse viser at kun ni av ti har sjekket skattemeldingen. De som har sjekket planlegger å betale ned gjeld, bruke penger på ferie og spare.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om en knapp måned, nærmere bestemt 22. juni får første pulje skatteoppgjøret sitt på konto. Deretter blir det løpende oppgjør fram til 25. oktober.

En undersøkelse YouGov har gjort for Landkreditt bank viser at nesten 90 prosent har sjekket skattemeldingen sin.

Det synes ikke Rolf Lothe, fagsjef i Skattebetalerforeningen, er veldig oppløftende.

– At ni av ti sjekker skattemeldingen høres bedre ut en det egentlig er. Det vil si at det er flere hundre tusen som ikke tar seg bryet med å sjekke noe så viktig som skattemeldingen faktisk er, sier han til ABC Nyheter og legger til:

– Når en ikke en gang tar en titt på det, vil selv ikke åpenbare feil avdekkes av den enkelte, noe som er en risikosport.

Les innlegget: La skattemeldingen vise fremtidig inntekt!

Betaler ned gjeld

Åtte av ti som har sjekket skattemeldingen får penger igjen på skatten, mens to av ti må betale sure penger i restskatt.

Lars Johannessen, leder for personmarked i Landkreditt Bank.
Lars Johannessen, leder for personmarked i Landkreditt Bank.

– Skattepengene kan være en gledelig overraskelse for mange, og mange lar seg nok friste til å unne seg noe flott når kontoen plutselig er ekstra velfylt, sier leder for personmarked i Landkreditt Bank, Lars Johannessen, til ABC Nyheter.

Men hva skal vi bruke pengene på? Undersøkelsen viser at 16 prosent av de som har penger til gode skal bruke pengene til å betale ned på boliglån, kredittkortgjeld eller annen gjeld.

– At mange prioriterer å nedbetale gjeld er forståelig, og viser sunn fornuft, mener Johannessen i Landkreditt Bank.

Skattebetalerforeningen har i utgangspunktet ingen synspunkter om hva folk skal bruke pengene sine på, men Lothe synes likevel det er privatøkonomisk fornuftig å benytte seg av de lave rentene til å betale ned gjeld.

– Så håper jeg at de prioriterer de dyreste lånene først når de skal betale ned på lånene, sier han.

Les også: Dette svarer Skatteetaten på våre vanligste spørsmål om skattemeldingen

Fagsjef Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen. Foto: Bo Mathisen
Fagsjef Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen. Foto: Bo Mathisen

Sparing og ferie

Undersøkelsen viser også at fire av ti planlegger å sette pengene på sparekonto, mens tre av ti skal bruke pengene på ferie.

– Det er viktig å ha både et kortsiktig og langsiktig perspektiv på egen sparing. Den kortsiktige sparekontoen er fin å ha til uforutsette utgifter. Langsiktig sparing er til større formål, som drømmeferien, hytte eller båt, sier Johannessen.

Han anbefaler alle å ha minst tre månedslønner stående på sparekonto.

Lothe forteller at Skattebetalerforeningen gjorde en undersøkelse for noen år siden som viser at de som fikk restskatt undersøkte skattemeldingen grundigere enn de som hadde penger til gode.

– Dette er nok en naturlig menneskelig reaksjon, men det bør strengt tatt ikke være slik; feil kan skje i alle skattemeldinger – uavhengig av om du har penger til gode eller restskatt, avslutter Lothe.

Om undersøkelsen: YouGov gjennomførte til sammen 1006 intervjuer med folk fra hele landet. Deltagerne var 18 år og oppover.

Les også:

Jensen måtte svare for egen lønnsvekst i Stortinget

Globalisert kriminell økonomi truer verdensordenen

Ny skattefeide mellom Ap og Frp

Personvernpolicy