Nav får 30 millioner kroner til å avdekke feilutbetalinger

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.
Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Regjeringen foreslår å bruke 30 millioner for å redusere feilutbetalinger fra Nav. De ønsker også å forsterke oppfølgingen av langtidsledige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta:

  • I 2016 var det om lag 11. 800 personer som hadde gått ut hele dagpengeperioden mot om lag 11.000 personer i 2015.
  • I 2012 hadde 23 prosent av de arbeidsledige vært ledig i mer enn seks måneder.
  • I 2016 var tallet steget til 26 prosent.
  • Langtidsledigheten har økt mest i fylkene som har vært hardest rammet av oljenedturen.

Kilde: Arbeids- og sosialdepartementet

– Selv om andelen feilutbetalinger er lav, viser undersøkelser at feilutbetalingene fra Nav samlet sett utgjør store summer hvert år, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) i en pressemelding.

På oppdrag fra departementet har Arbeids- og velferdsetaten laget en handlingsplan mot feilutbetalinger. I revidert nasjonalbudsjett foreslår regjeringen å bruke 30 millioner til tiltak som kan redusere omfanget av feilutbetalinger.

Planen innebærer å styrke innsatsen for å redusere feilutbetalinger - uavhengig om det er etaten som har gjort en feil eller om brukeren som med vilje har gitt feil opplysninger. Styrkingen skal også gi grunnlag for å utvikle nye kontrollmetoder, samt innføring av nye tiltak som kan øke saksbehandlingskapasiteten i Nav.

– Å sikre rett til ytelse til riktig person er viktig for å opprettholde tilliten til velferdsordningene, sier Hauglie til NTB.

Les også: Nav endret utbetalingsdato før 17. mai - uføre fortviler

Mer til oppfølging av langtidsledige

I revidert nasjonalbudsjett foreslår regjeringen også å forsterke oppfølgingen av arbeidssøkere som har gått ledige lenge. Regjeringen ønsker også 500 ekstra tiltaksplasser i måneden for å motvirke langtidsledighet.

– Ledigheten går ned og er lavere enn på samme tid i fjor. De fleste er arbeidssøkere i relativt kort tid, men vi ser også at det er noen flere som går arbeidsledige lenge. Regjeringen setter inn et krafttak for langtidsledige og styrker mulighetene deres til å komme i jobb igjen, sier Hauglie i en pressemelding.

Totalt er den nye satsingen mot langtidsledighet i revidert nasjonalbudsjett på 57,1 millioner kroner.

Les også: NAV skaper mer sinne enn forståelse

Styrker innsatsen for unge ledige

Regjeringen ønsker også å styrke innsatsen for unge arbeidsledige med 32,5 millioner kroner.

Midlene skal ifølge en pressemelding brukes til en landsomfattende oppbygging av Navs kapasitet til å følge opp unge ledige.

– Blant arbeidsledig ungdom i dag er det en del som mangler kompetansen som kreves for å få jobb. Ved behov for kompetansehevende tiltak, vil det være viktig å vurdere bruk av arbeidsmarkedsopplæring og det toårige yrkesrettede opplæringstilbudet, sier statsråden.

Les også:

20.000 pensjonister og uføretrygdede vil se «slippen» sin

Nav sponser healer-utdanning

Nav: Ledigheten falt for tredje måned på rad

Personvernpolicy