Stemmer:Gavetips til deg som skal i konfirmasjon eller bryllup

Mai og juni er høysesong for bryllup.
Mai og juni er høysesong for bryllup. Foto: COLOURBOX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Usikker på hva du skal gi i gave? Her er mine tips til minneverdige gaver som ikke blakker lommeboken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer
Hanna Folkvord
Finansrådgiver, DNB

Lag en Folkets stemmer-profil

Reager på innleggene
Svar på andres innlegg
Start en ny debatt
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi går inn høysesong for bryllup og konfirmasjon og mange lurer nok på hva de skal kjøpe i gave og hvor mye de skal gi.

Det er ikke noe fasitsvar for hvor mye penger man skal bruke på konfirmanten eller brudeparet. Men dessverre er det nok mange gjester som føler at de må gi like mye som «alle» andre.

Mitt råd er å gi det du selv føler er riktig, og hva lommeboken din tillater. Det er tanken som teller, ikke gavebeløpet.

Les også: Spar penger og spis sunnere med matplan

Gi konfirmanten en gave for livet

Penger står øverst på ønskelisten til konfirmanter, viser undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB. Pengene planlegger konfirmantene å bruke på kortsiktig sparing til PC, elektronikk, moped og lignende. Kun tre av ti skal spare noe til fremtiden som studier eller bolig.

Som ung er det gjerne flere ting man ønsker å bruke penger på, som nytt nettbrett, klær, veske eller noe annet man har gått å siklet på. Men dette kan fort ende i anger senere hvis man bruker opp alt på en gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Derfor kan det være lurt å gi konfirmanten en gave til fremtiden. Spør konfirmanten hva de ønsker å oppnå i årene som kommer, det kan være å ta førerkort, kjøpe bolig, studere i utlandet eller å reise etter skoleslutt. Som konfirmantforeldre kan dere opprette sparekontoer, eller fondssparing øremerket podens sparemål. Her kan gjestene sette inn et valgfritt gavebeløp.

Hvis du ikke vil gi penger går det også an å tenke litt alternativt. Kanskje sitter du på en gullgruve av bilder fra konfirmanten var yngre som kan puttes i et fotoalbum? Det er heller ikke noe i veien med å gi brukt. Det kan være kunst, arvesølv, en klokke, arvet bunad eller lignende.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opplevelser kan også være en fin gave. I dag har vi jo så lite med tid, så en tur sammen på hytta, på fisketur, konsert eller teater vil nok konfirmanten sette pris på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dette bør du tenke på før du reiser

Tenk alternativt til brudeparet

Det kan være lurt å være tidlig ute når det gjelder bryllupsgave. De fleste legger ut ønskelister til den store dagen i god tid. Venter du til siste liten med å handle gave, kan du risikere at kun de dyre tingene er igjen.

Når det skal arrangeres bryllup er det mye som skal på plass, og det koster penger! Tenk gjennom om du kan gi en gave som bidrar til bryllupet. Det kan være å stille opp med underholdning, lage kaken eller låne ut hagen din til seremonien.

Hvis du er invitert i et utdrikningslag, men ikke i bryllupet, trenger du ikke å kjøpe bryllupsgave.

Skulle det hende at du er invitert i et bryllup du ikke kan komme i er det opp til deg å avgjøre om du skal gi gave eller ei. Noen ganger holder det med et kort der du har skrevet noen hyggelige ord.

Hvis du ikke har råd til gave er det heller ikke noe i veien for å gi noe fra hjertet. Du kan for eksempel lage et minnealbum med bilder av deg og bruden eller brudgommen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kan også være lurt å gå sammen i spleiselag, på den måten kan dere dele på kostnaden og få mer for mindre. Samtidig slipper brudeparet å sitte igjen med et gavebord fullt av byttelapper.

Skal du for eksempel i et utenlandsbryllup og må betale for reise og opphold er dette mer enn nok gave i seg selv. Mange føler nok på presset til å legge ved en gave ved siden av, men ønsker du å gjøre noe ekstra kan du heller skrive et fint kort. bryllupet er i utlandet