Nyboligsalget dabber av

Foto: Finansavisen
Foto: Finansavisen

Østlandet trekker ned, men fra høyt nivå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samfunnsøkonomisk Analyse har i dag sluppet en ny rapport om nyboligsalget i Norge (Econ Nye Boliger).

Denne viser at det i de siste to månedene (februar-april) har blitt solgt 2.651 nye boliger i Norge. Det er to prosent flere enn forrige tomånedersperiode, men 18 prosent færre enn i samme periode i fjor, skriver Hegnar.no.

Østlandet drar ned

Særlig salget på Østlandet trekker ned, selv om nivået her fortsatt er ganske høyt. Salget i regionen utgjorde 29 prosent av boligene som var til salgs.

1.259 nye boliger ble solgt på Østlandet i perioden, åtte prosent færre enn i forrige tomånedersperiode og hele 32 prosent færre enn i samme periode i fjor.

Ellers i landet viser Nord-Norge vei med en salgstakt på 22 prosent, foran Midt-Norge på 20 prosent og Vestlandet på 14 prosent. Sørlandet lå lavest med en salgstakt på 12 prosent.

På Vestlandet ble 538 nye boliger solgt i perioden, 12 prosent flere enn i forrige tomånedersperiode, men to prosent færre enn i samme periode i fjor.

Ikke overraskende ligger Oslo på topp blant fylkene, med en salgstakt på 35 prosent. I andre enden finner vi Vest-Agder utenom Kristiansand på seks prosent.

Salgstakten tilsvarer nyboligsalget siste to måneder i prosent av antall til salgs (som er antallet usolgte for to måneder siden + antallet nye boliger som har blitt lagt ut for salg siden da).

Klart dyrest i Oslo

Statistikken omfatter 34.620 boliger fordelt på 1.318 prosjekter. I april var 10.167 av disse usolgte.

Beholdningen av usolgte boliger er dermed omtrent uendret fra februar.

Kvadratmeterpris på alle boligene i statistikken er i snitt 49.400 kroner.

Oslo ligger høyest med 78.300 kroner, mens Stavanger kommer nærmest med 58.200 kroner.

I Tromsø, Bergen og Trondheim var prisene drøyt 53-55.000 kroner.