Stemmer:9 grunnleggende sparetips som enkelt sparer deg for penger
Første skritt for å spare penger er å bli bevisst på det du kjøper, skriver Gjerrigknarken.
Delta i debatten
Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.
E-post: stemmer@abcnyheter.no
Mange ganger får jeg spørsmål om hva som er mine beste sparetips, og det er jammen ikke lett å svare på. Men her har jeg samlet 9 grunnleggende sparetips som enkelt sparer deg for penger!
Sparetips 1: Bare kjøp det som er nødvendig
Første skritt for å spare penger er å bli bevisst på det du kjøper. Til det hører med at du etterspør nødvendigheten av det du ønsker å kjøpe.
Før du stiller deg i kassakøen på butikken, bør du ta deg tid til å tenke gjennom om det du har i handlevognen er nødvendig. Er dette noe du virkelig trenger i hverdagen, eller er det mer en «luksusgode»? Er varene bra for helsa di? Kan varene evtl. byttes ut med noe annet som er billigere/bedre? Og er det snakk om impulskjøp som du egentlig bare kan kutte ut?
Lag deg ALLTID en handleliste før du stikker på butikken. Ikke stå i butikken og tenk på hva du trenger. Hvis lista di er kort, bør du helst bruke en kurv fremfor en handlevogn – vognene har blitt så store fordi kjedene gjerne vil at du skal fylle dem opp.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenSkal du kjøpe klær, elektronikk eller andre større ting, kan det være smart å benytte seg av 10-minuttersregelen eller 30-dagersregelen.
10-minuttersregelen funker bra for klær og mindre ting til husholdningen. Det betyr ganske enkelt at du ikke løper til kassen med en gang du har valgt det du ønsker å kjøpe, men at du bruker litt tid i butikken. Kanskje noen minutter ekstra får deg til å ombestemme deg? (En enda bedre regel for klær typisk er å gå hjem og sove på det. Føler en at en trenger det «like mye» påfølgende dag, og at det er verdt å ta turen tilbake til butikken for å kjøpe det, ok.)
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenSkal du handle større ting, kan du sette ønskene på en egen 30-dagersliste. Når det har gått en måned og du fortsatt mener at det er viktig for deg å kjøpe, så er det kanskje greit – så fremt du har penger til å betale for da. Husk også å tenke igjennom om innkjøpet evt hindrer deg i å gjennomføre eller kjøpe andre ting som enten er nødvendig, eller gir deg mer glede og/eller personlig verdi. Går innkjøpet på bekostning av noe av dette anbefaler jeg sterkt å la være.
Artikkelen fortsetter under annonsenSparetips 2: Del istedenfor å kjøpe
Mange ting må man ikke eie for å bruke. Bare tenk på klassikere som å leie en leilighet istedenfor å kjøpe den, låne bøker på biblioteket eller enkle ting som å spørre naboen om å låne høytrykkspyleren.
Med den nye delingsøkonomien er det også gode muligheter for å bruke tjenester som f.eks. Airbnb for å overnatte billig, Nabobil.no for å dele bil med andre, GoMore for å samkjøre, Nimber for å organisere varelevering, Leieting.no for å slippe å kjøpe utstyr osv. osv.
Sparetips 3: Velg de billigere variantene
De tingene som du bare er nødt til å kjøpe, kan du skaffe deg billigere enn du tror. Man må bare være litt smartere enn de fleste andre.
Første bud er å kjøpe billigmerkene til kjedene – enten man snakker dagligvarer, pleieprodukter, rengjøringsprodukter eller andre ting så finnes det nå et bredt spekter av egenmerker til gunstig pris hos Kiwi, Rema 1000, Coop-butikkene. Det er en myte at det er lavere kvalitet på disse billigmerkene, mange av dem lages i samme fabrikk som merkeproduktene. Det enkleste er å teste seg frem – ikke tenk på hvordan pakken ser ut, men vær åpen for «nye erfaringer».
Artikkelen fortsetter under annonsenSkal du kjøpe større ting bør du bruke en prissammenligningstjeneste for å finne ut hvor du får tak i produktet billigst mulig. Det er for eksempel særdeles kjekt når det gjelder elektronikk og slikt, produktet er helt likt, men selges til ulike priser. Skal du handle f.eks. møbler, kan det lønne seg å sjekke selv i ulike forretninger. Du kan også potensielt spare mye på å unngå «toppmodellene» eller velge en fjorårsmodell – dette gjelder de fleste dyrere ting.
Denne uka leste jeg om et ektepar fra Lillesand som skulle kjøpe ny veggseksjon til leiligheten sin. De var innom flere møbelforretninger før de til slutt sto igjen med to toppkandidater, nemlig Skeidars produktserie Regal, og Møbelringens serie Timantti. Ved nærmere ettersyn fant de ut at det faktisk var samme produkt – ja, helt identisk – men med en voldsom prisforskjell. Hos Skeidar er hyllene priset 50 prosent dyrere enn hos konkurrenten Møbelringen. Det lønner seg å ta seg tid til å sjekke priser og produkter.
Artikkelen fortsetter under annonsenEr du fleksibel når det gjelder middagsplanlegging, har fryser og ikke er redd for best før-datoene på matvarer, kan du spare mye penger på å følge med på butikkenes avdelinger for produkter som er satt ned i pris – enten det er melk, yoghurt, pålegg , kjøttdeig osv. Dersom du er smart, finner du ut når det er vanlig at nedsatt-avdelingen fylles opp i din nærbutikk. Spør gjerne betjeningen!
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: Ti tips for å gjøre begravelsen så billig som mulig
Sparetips 4: Riktig planlegging sparer deg for penger
Forberedelse er et viktig begrep for deg som vil spare penger fra første stund. Bare tenk på hvis du skal ut og reise, eller farter mye rundt i jobben din. Lag kaffen selv fremfor å kjøpe dyr kaffe underveis, smør nistemat istedenfor for å kjøpe overpriset kioskmat.
Samme prinsipp gjelder selvsagt for middagsplanleggingen – impulsmiddag blir sjelden billig. Sett opp en plan for minst en uke fremover og varier så godt du kan, og ikke vær redd for å skyve (skyte inn?) restedager innimellom.
Artikkelen fortsetter under annonsenSparetips 5: Sjekk utgiftene i husholdningen
Du tenker kanskje at utgiftene i butikker og slikt ikke når opp til de store utgiftene du forårsaker hjemme, og det er naturlig nok rett. Det er selvsagt mye du kan gjøre hjemme også.
Følg med i nettbanken og sjekk hva du faktisk bruker pengene dine på. I alle fall halvårlig bør du sjekke om du abonnerer på noe uviktig eller er medlem et sted som kan kuttes bort. Klassikeren her er jo treningsstudioet, men kan like gjerne være det lokale idrettslaget som du fortsatt er medlem i – tenk i alle fall gjennom om du fortsatt har anledning til å støtte dem.
Sjekk strømforbruket ditt og følg med på strømmåleren. Ikke bruk strøm når det ikke er nødvendig, slå av unødig lys, standby-greier og slikt.
Mye penger går med til bilen – trenger du bil i det hele tatt? Hvis ja, bør du i alle fall tenke gjennom om det er mulig å kjøre mindre og ikke minst mer kostnadseffektivt.
Artikkelen fortsetter under annonsenAv øvrige store utgifter kommer det som går til bank og forsikring. Her gjelder det også å følge med i timen. Forbrukerrådet har en rekke tjenester som hjelper deg med å finne billigst mulig forsikring og billigste banktjenester – uansett om det er snakk om bilforsikring, boliglån eller annen type finansiering. Husk at den aktøren som var billigst i fjor, nødvendigvis ikke er billigst i år. Å være lojal kunde over mange år lønner seg definitivt ikke!
Har du mye kortsiktig gjeld, for eksempel kredittkortlån og forbrukslån er dette også noe som trekker mye penger ut av kontoen. Snakk med banken om det er mulig å finne en ordning hvor dette kan betales ned over lengre tid – til en mer fornuftig rente – og om ikke din egen bank er villig til å finne en løsning, finnes det flere banker som har spesialisert seg på denne typen refinansiering.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: 9 sparetips for deg som er 1 i husholdningen
Sparetips 6: Reparer og bruk ting lengre
Ofte faller vi for fristelsen og kaster noe gammelt bare fordi vi er lei av det. Det behøver ikke være ødelagt engang – dessverre en moderne greie som ikke var vanlig i gamle dager. Bare tenk på sokker – det er ikke mange som flikker på sokker, man kjøper heller nye i en fei.
Tenk gjennom om det er mulig å reparere eller forbedre noe. Selv om du trenger hjelp og kanskje må betale for det, kan det være lønnsomt fremfor å kjøpe nytt. Å trekke om en stol er mye billigere enn å kjøpe en ny.
Artikkelen fortsetter under annonsenBli bedre kjent med Gjerrigknarken
Sparetips 7: Bli kjent med naturen rundt deg
Har du noen gang tenkt over hvorfor butikker selger sopp, bær, frukt og slikt når du egentlig bare kan ta turen ut i naturen og sette i gang med gratis selvplukk. Folk er generelt for late og lar seg friste av hvor enkelt det er å bla opp noen kroner fremfor å stikke til skogs.
Artikkelen fortsetter under annonsenMen har du en fryser og ivrige familiemedlemmer, behøver det ikke å ta lang tid å sanke sammen en rekke herligheter som naturen tilbyr deg helt gratis. Fryser du ned rips, eplemos, jordbær, bringebær og hva du ellers måtte ha tilgang, kan du nyte sunn mat også utenfor sesongen.
Sparetips 8: Hold deg frisk og sunn
Et av de viktigste sparetipsene dreier seg om livskvaliteten din – pass på helsa din. Ja, jeg vet at det er grusomt å høre på alle ekspertene som fraråder det ene og tilråd det andre for at du skal leve lenge og holde seg superfrisk. Skeie ut i blant er helt okay, men en usunn livsstil i det lengre løp koster deg mye ekstra penger – til medisin, legebesøk, tidsbruk og gudene vet hva.
Det behøver ikke å koste all verdens å holde seg sånn noenlunde i grei form, ta deg en tur ut og gå litt hver dag. Kanskje du kan begrense de usunne tingene til lørdagskvelden – jeg tenker på godteri, snacks, røyk, alkohol og slike uhumskheter, da veit du.
Artikkelen fortsetter under annonsenSparetips 9: Prioriter opplevelser fremfor å eie
Dette er faktisk sparetipset vi i vår familie setter størst pris på – og baserer seg på et valg vi tok da ungene våre var små. Istedenfor å kjøpe oss til lykke (og den er vel uansett kortvarig), har vi valgt å spare penger til reiser og store og små fellesopplevelser.
Enten du gjør det med egen familie eller med venner og bekjente, så har man mye igjen når man opplever ting – f.eks. lage mat sammen, spille spill, sykle en tur, ta en kjapp skogstur eller besøke familie et annet sted i landet.
Les flere kommentarer, tips, råd og analyser her