Stemmer:

9 grunnleggende sparetips som enkelt sparer deg for penger

<p>Er sparegrisen ofte tom? Kanskje du bør teste ut tipsene til Gjerrigknarken.</p><p>Illustrasjonsfoto.</p>
Er sparegrisen ofte tom? Kanskje du bør teste ut tipsene til Gjerrigknarken. Illustrasjonsfoto. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Første skritt for å spare penger er å bli bevisst på det du kjøper, skriver Gjerrigknarken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Rune Nikolaisen
Gjerrigknarken

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Mange ganger får jeg spørsmål om hva som er mine beste sparetips, og det er jammen ikke lett å svare på. Men her har jeg samlet 9 grunnleggende sparetips som enkelt sparer deg for penger!

Sparetips 1: Bare kjøp det som er nødvendig

Første skritt for å spare penger er å bli bevisst på det du kjøper. Til det hører med at du etterspør nødvendigheten av det du ønsker å kjøpe.

Før du stiller deg i kassakøen på butikken, bør du ta deg tid til å tenke gjennom om det du har i handlevognen er nødvendig. Er dette noe du virkelig trenger i hverdagen, eller er det mer en «luksusgode»? Er varene bra for helsa di? Kan varene evtl. byttes ut med noe annet som er billigere/bedre? Og er det snakk om impulskjøp som du egentlig bare kan kutte ut?

Lag deg ALLTID en handleliste før du stikker på butikken. Ikke stå i butikken og tenk på hva du trenger. Hvis lista di er kort, bør du helst bruke en kurv fremfor en handlevogn – vognene har blitt så store fordi kjedene gjerne vil at du skal fylle dem opp.

Skal du kjøpe klær, elektronikk eller andre større ting, kan det være smart å benytte seg av 10-minuttersregelen eller 30-dagersregelen.

10-minuttersregelen funker bra for klær og mindre ting til husholdningen. Det betyr ganske enkelt at du ikke løper til kassen med en gang du har valgt det du ønsker å kjøpe, men at du bruker litt tid i butikken. Kanskje noen minutter ekstra får deg til å ombestemme deg? (En enda bedre regel for klær typisk er å gå hjem og sove på det. Føler en at en trenger det «like mye» påfølgende dag, og at det er verdt å ta turen tilbake til butikken for å kjøpe det, ok.)

Skal du handle større ting, kan du sette ønskene på en egen 30-dagersliste. Når det har gått en måned og du fortsatt mener at det er viktig for deg å kjøpe, så er det kanskje greit – så fremt du har penger til å betale for da. Husk også å tenke igjennom om innkjøpet evt hindrer deg i å gjennomføre eller kjøpe andre ting som enten er nødvendig, eller gir deg mer glede og/eller personlig verdi. Går innkjøpet på bekostning av noe av dette anbefaler jeg sterkt å la være.

Sparetips 2: Del istedenfor å kjøpe

Mange ting må man ikke eie for å bruke. Bare tenk på klassikere som å leie en leilighet istedenfor å kjøpe den, låne bøker på biblioteket eller enkle ting som å spørre naboen om å låne høytrykkspyleren.

Med den nye delingsøkonomien er det også gode muligheter for å bruke tjenester som f.eks. Airbnb for å overnatte billig, Nabobil.no for å dele bil med andre, GoMore for å samkjøre, Nimber for å organisere varelevering, Leieting.no for å slippe å kjøpe utstyr osv. osv.

Sparetips 3: Velg de billigere variantene

De tingene som du bare er nødt til å kjøpe, kan du skaffe deg billigere enn du tror. Man må bare være litt smartere enn de fleste andre.

Første bud er å kjøpe billigmerkene til kjedene – enten man snakker dagligvarer, pleieprodukter, rengjøringsprodukter eller andre ting så finnes det nå et bredt spekter av egenmerker til gunstig pris hos Kiwi, Rema 1000, Coop-butikkene. Det er en myte at det er lavere kvalitet på disse billigmerkene, mange av dem lages i samme fabrikk som merkeproduktene. Det enkleste er å teste seg frem – ikke tenk på hvordan pakken ser ut, men vær åpen for «nye erfaringer».

Skal du kjøpe større ting bør du bruke en prissammenligningstjeneste for å finne ut hvor du får tak i produktet billigst mulig. Det er for eksempel særdeles kjekt når det gjelder elektronikk og slikt, produktet er helt likt, men selges til ulike priser. Skal du handle f.eks. møbler, kan det lønne seg å sjekke selv i ulike forretninger. Du kan også potensielt spare mye på å unngå «toppmodellene» eller velge en fjorårsmodell – dette gjelder de fleste dyrere ting.

Denne uka leste jeg om et ektepar fra Lillesand som skulle kjøpe ny veggseksjon til leiligheten sin. De var innom flere møbelforretninger før de til slutt sto igjen med to toppkandidater, nemlig Skeidars produktserie Regal, og Møbelringens serie Timantti. Ved nærmere ettersyn fant de ut at det faktisk var samme produkt – ja, helt identisk – men med en voldsom prisforskjell. Hos Skeidar er hyllene priset 50 prosent dyrere enn hos konkurrenten Møbelringen. Det lønner seg å ta seg tid til å sjekke priser og produkter.

Er du fleksibel når det gjelder middagsplanlegging, har fryser og ikke er redd for best før-datoene på matvarer, kan du spare mye penger på å følge med på butikkenes avdelinger for produkter som er satt ned i pris – enten det er melk, yoghurt, pålegg , kjøttdeig osv. Dersom du er smart, finner du ut når det er vanlig at nedsatt-avdelingen fylles opp i din nærbutikk. Spør gjerne betjeningen!

Les også: Ti tips for å gjøre begravelsen så billig som mulig

Sparetips 4: Riktig planlegging sparer deg for penger

Forberedelse er et viktig begrep for deg som vil spare penger fra første stund. Bare tenk på hvis du skal ut og reise, eller farter mye rundt i jobben din. Lag kaffen selv fremfor å kjøpe dyr kaffe underveis, smør nistemat istedenfor for å kjøpe overpriset kioskmat.

Samme prinsipp gjelder selvsagt for middagsplanleggingen – impulsmiddag blir sjelden billig. Sett opp en plan for minst en uke fremover og varier så godt du kan, og ikke vær redd for å skyve (skyte inn?) restedager innimellom.

Sparetips 5: Sjekk utgiftene i husholdningen

Du tenker kanskje at utgiftene i butikker og slikt ikke når opp til de store utgiftene du forårsaker hjemme, og det er naturlig nok rett. Det er selvsagt mye du kan gjøre hjemme også.

Følg med i nettbanken og sjekk hva du faktisk bruker pengene dine på. I alle fall halvårlig bør du sjekke om du abonnerer på noe uviktig eller er medlem et sted som kan kuttes bort. Klassikeren her er jo treningsstudioet, men kan like gjerne være det lokale idrettslaget som du fortsatt er medlem i – tenk i alle fall gjennom om du fortsatt har anledning til å støtte dem.

Sjekk strømforbruket ditt og følg med på strømmåleren. Ikke bruk strøm når det ikke er nødvendig, slå av unødig lys, standby-greier og slikt.

Mye penger går med til bilen – trenger du bil i det hele tatt? Hvis ja, bør du i alle fall tenke gjennom om det er mulig å kjøre mindre og ikke minst mer kostnadseffektivt.

Av øvrige store utgifter kommer det som går til bank og forsikring. Her gjelder det også å følge med i timen. Forbrukerrådet har en rekke tjenester som hjelper deg med å finne billigst mulig forsikring og billigste banktjenester – uansett om det er snakk om bilforsikring, boliglån eller annen type finansiering. Husk at den aktøren som var billigst i fjor, nødvendigvis ikke er billigst i år. Å være lojal kunde over mange år lønner seg definitivt ikke!

Har du mye kortsiktig gjeld, for eksempel kredittkortlån og forbrukslån er dette også noe som trekker mye penger ut av kontoen. Snakk med banken om det er mulig å finne en ordning hvor dette kan betales ned over lengre tid – til en mer fornuftig rente – og om ikke din egen bank er villig til å finne en løsning, finnes det flere banker som har spesialisert seg på denne typen refinansiering.

Les også: 9 sparetips for deg som er 1 i husholdningen

Sparetips 6: Reparer og bruk ting lengre

Ofte faller vi for fristelsen og kaster noe gammelt bare fordi vi er lei av det. Det behøver ikke være ødelagt engang – dessverre en moderne greie som ikke var vanlig i gamle dager. Bare tenk på sokker – det er ikke mange som flikker på sokker, man kjøper heller nye i en fei.

Tenk gjennom om det er mulig å reparere eller forbedre noe. Selv om du trenger hjelp og kanskje må betale for det, kan det være lønnsomt fremfor å kjøpe nytt. Å trekke om en stol er mye billigere enn å kjøpe en ny.

Bli bedre kjent med Gjerrigknarken

Sparetips 7: Bli kjent med naturen rundt deg

Har du noen gang tenkt over hvorfor butikker selger sopp, bær, frukt og slikt når du egentlig bare kan ta turen ut i naturen og sette i gang med gratis selvplukk. Folk er generelt for late og lar seg friste av hvor enkelt det er å bla opp noen kroner fremfor å stikke til skogs.

Men har du en fryser og ivrige familiemedlemmer, behøver det ikke å ta lang tid å sanke sammen en rekke herligheter som naturen tilbyr deg helt gratis. Fryser du ned rips, eplemos, jordbær, bringebær og hva du ellers måtte ha tilgang, kan du nyte sunn mat også utenfor sesongen.

Sparetips 8: Hold deg frisk og sunn

Et av de viktigste sparetipsene dreier seg om livskvaliteten din – pass på helsa din. Ja, jeg vet at det er grusomt å høre på alle ekspertene som fraråder det ene og tilråd det andre for at du skal leve lenge og holde seg superfrisk. Skeie ut i blant er helt okay, men en usunn livsstil i det lengre løp koster deg mye ekstra penger – til medisin, legebesøk, tidsbruk og gudene vet hva.

Det behøver ikke å koste all verdens å holde seg sånn noenlunde i grei form, ta deg en tur ut og gå litt hver dag. Kanskje du kan begrense de usunne tingene til lørdagskvelden – jeg tenker på godteri, snacks, røyk, alkohol og slike uhumskheter, da veit du.

Sparetips 9: Prioriter opplevelser fremfor å eie

Dette er faktisk sparetipset vi i vår familie setter størst pris på – og baserer seg på et valg vi tok da ungene våre var små. Istedenfor å kjøpe oss til lykke (og den er vel uansett kortvarig), har vi valgt å spare penger til reiser og store og små fellesopplevelser.

Enten du gjør det med egen familie eller med venner og bekjente, så har man mye igjen når man opplever ting – f.eks. lage mat sammen, spille spill, sykle en tur, ta en kjapp skogstur eller besøke familie et annet sted i landet.

Les flere kommentarer, tips, råd og analyser her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:40 Nytt portforbud i Santiago22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Ny bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 TV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong11:34 Ledervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12 Vraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Kvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 Fem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01 FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35 NHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54 Syriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking
Siste nytt
00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:40VerdenNytt portforbud i Santiago22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkNy bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14PengerTV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong11:34PolitikkLedervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12VerdenVraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeKvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeFem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01PengerFN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35PengerNHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54VerdenSyriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking
Populært