Pensjonister kan få skattesmell
– De har i praksis satt opp en skattefelle, sier ekspert. Skatteetaten svarer.
Et ukjent antall skattebetalere med pensjon fra Sverige og Danmark risikerer å betale inntil 29.880 kroner for mye i skatt for 2016, melder Skattebetalerforeningen.
– Skatteetaten har i praksis satt opp en skattefelle for disse pensjonistene, sier foreningens fagsjef Rolf Lothe i en kommentar.
Fellen består kort sagt i at Skatteetaten i et ukjent antall tilfeller har forhåndsutfylt pensjonsinntekt fra Sverige og Danmark i feil post i skattemeldingen, skriver Hegnar.no.
– De har satt opp en skattefelle
Pensjonister som er rammet må selv rette opp dette, hvis ikke vil skatten bli for høy. I verste fall kan altså fradrag på nærmere 30.000 kroner glippe.
– Jeg synes fremgangsmåten er lite gjennomtenkt, fordi Skatteetaten i praksis har satt opp en skattefelle for denne gruppen, fortsetter Lothe.
Fagsjefen og de andre rådgiverne i Skattebetalerforeningen ble overrasket da de oppdaget feilen i skattemeldingen hos medlemmer de har hjulpet den siste tiden.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Dersom det er slik at pensjonen ikke kan forhåndsplasseres i riktig post fordi relevante opplysninger om pensjonen mangler, burde den ikke vært forhåndsutfylt i det hele tatt, sier Lothe.
Han viser til at folk flest stoler på opplysningene som allerede er forhåndsutfylt i skattemeldingen.
– De har all mulig grunn til å tro at pensjonen står i riktig post. Her er det altså snakk om en feil i forhåndsutfyllingen som er vanskelig å oppdage for et utrent øye, og det er en feil som går i skattyters disfavør. Hvis skattemyndighetene skal tas på alvor når de hevder at de jobber for at skattebetalerne ikke skal betale for mye skatt, bør de absolutt unngå denne type feilgrep. Dette bidrar til det motsatte, fortsetter fagsjefen.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: Posten du ikke kan la vær å sjekke
Dette er feilen - nærmere bestemt
Pensjoner fra Sverige og Danmark blir ifølge foreningen forhåndsutfylt i skattemeldingen for første gang i år. Pensjoner som kan sammenlignes med norsk folketrygd skal stå i post 2.2.3, og kvalifiserer da til det såkalte skattefradraget for alderspensjonister.
Artikkelen fortsetter under annonsenMen det Skatteetaten har gjort, er å plassere all pensjon fra Sverige og Danmark i post 2.2.2, en post for pensjoner som ikke gir grunnlag for skattefradraget. I tillegg til blant annet private pensjoner og tjenestepensjoner som skal stå i denne posten, har også offentlige pensjoner blitt plassert her.
Men offentlige pensjoner skal altså egentlig stå i post 2.2.3.
Et ukjent antall pensjonister, som ikke allerede har norsk pensjon i post 2.2.1, går dermed glipp av skattefradraget.
Les også: Gladmelding om skattemeldingen
– De fleste har fullt fradrag fra før
Skatteetaten påpeker overfor Hegnar.no, slik Lothe i Skattebetalerforeningen var inne på, at den ikke har alle opplysninger som er nødvendige for å kunne beregne skattefradrag for pensjoner fra Sverige og Danmark.
– I oppgavene vi mottar fra Sverige og Danmark står verken tidsrom eller pensjonsgrad, og begge de opplysningene er relevante i Skatteetatens vurdering, sier seksjonssjef Lene Ringså i Skatteetatens rettsavdeling til Hegnar.no.
Artikkelen fortsetter under annonsenPensjonistene kan ifølge etaten bare få et økt skattefradrag for den utenlandske pensjonen dersom de ikke allerede har fullt skattefradrag på grunn av norsk alderspensjon.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Altså hvis de ikke har 100 prosent pensjon i 12 måneder, eller dersom norsk pensjonsinntekt er under 184.800 kroner (2016). Etter våre undersøkelser vil de aller fleste pensjonister allerede ha fullt skattefradrag på grunn av norsk alderspensjon, fortsetter Ringså.
Les også: Muligheten du ikke kan benytte deg av lenger
Skatteetaten: Dette må du oppgi
Når det gjelder informasjon til pensjonistene som kan ha krav på ytterligere skattefradrag, viser seksjonssjefen til følgende tekst i deres skattemelding:
«Du har mottatt (offentlig) alderspensjon fra utlandet som kan gi rett til skattefradrag for pensjonsinntekt. For at vi skal kunne vurdere om du har rett til skattefradrag, må du oppgi hvor mange måneder i løpet av året du har mottatt alderspensjon fra utlandet og med hvilken pensjonsgrad.»
– I tillegg blir det gjennomført kontroller for å sjekke om de som har krav på fradrag har sendt inn nødvendig informasjon, avslutter Ringså overfor Hegnar.no.
Saken er først publisert på Hegnar.no