Dette verktøyet kan hjelpe deg med aksjer og verdipapirer i skattemeldingen

Skatteetaten får mange spørsmål knyttet til finansielle investeringer i skattemeldingen. Derfor har de laget en ny veileder. Foto: Skatteetaten
Skatteetaten får mange spørsmål knyttet til finansielle investeringer i skattemeldingen. Derfor har de laget en ny veileder. Foto: Skatteetaten
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skatteetaten har laget en ny digital veileder for deg som eier og/eller har eid aksjer og verdipapirer. Veilederen skal hjelpe deg med å fylle ut skattemeldingen riktig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hensikten med finansveilederen er å informere om hvordan du fyller ut skattemeldingen dersom du eier og/eller har eid verdipapirer som for eksempel aksjer, fond, valutalån, valuta, CFDer, opsjoner eller obligasjoner.

– Vi har erfaring med at flere gjør rett når de får god informasjon om hvordan de skal følge skattereglene. Derfor har vi utviklet dette verktøyet som viser hvordan du fyller ut opplysninger om aksjer og verdipapirer i skattemeldingen, uttaler kommunikasjonsdirektør Mariken Holter i Skatteetaten i en pressemelding.

Veilederen hjelper deg med å sjekke det som er forhåndsutfylt i skattemeldingen og det du må fylle ut manuelt.

Opplysninger du selv må fylle ut er for eksempel utenlandske aksjer og fond, realisert gevinst/tap på norske obligasjoner og alle data på utenlandske obligasjoner, opsjoner, CFDer, valuta og valutalån.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Her er tipsene dersom du frykter at arveavgiften blir gjeninnført

Mange spørsmål knyttet til verdipapirer

Det er mer enn 800.000 personer som eier aksjer og andre verdipapir i Norge.

Av alle henvendelsene som Skatteetaten mottar om skattemeldingen, handler omtrent 5000, eller 2,5 prosent, om veiledning knyttet til verdipapirer.

– Dette er et komplisert område som krever mye kunnskap. Den digitale veilederen er konstruert for å håndtere de aller fleste problemstillinger og sikrer at alle enkelt kan få tilgang til korrekt og relevant informasjon. Veilederen er også noe finansnæringen har etterspurt, sier Holter videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: I år er fristen for å levere skattemeldingen 2. mai, og ikke 30. april

Svarene tilpasses din situasjon

Finansveilederen på skatteetaten.no er utformet slik at du svarer på flere spørsmål om verdipapirer. Svarene tilpasses din situasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du kan for eksempel velge at du har arvet aksjer og at selskapet har gått konkurs, eller at du har et valutalån som er valutasikret og hvor lånet er flyttet til en ny bank.

Svaret tilpasses etter hvordan du har anskaffet og avhendet verdipapirene. Svarene påvirkes av om du eide verdipapirene ved utgangen av året eller ikke.

Les også: Dette svarer Skatteetaten på våre vanligste spørsmål om skattemeldingen

Gir 20.000 svar

Veilederen er satt sammen av rundt 200 individuelle tekstsvar som kombineres til en tilpasset svarside.

Det er anslagsvis 20.000 forskjellige sluttsvarsider, avhengig av hvordan du svarer på spørsmålene du får underveis.

Finansveilederen gjelder for lønnstakere og pensjonister bosatt i Norge.

Fordi ikke alle skattemessige forhold er vurdert, er informasjonen du får fra veilederen ikke et bindende svar fra Skatteetaten.

Les også:

Pensjonist trakk fra eiendomsskatten på selvangivelsen

Skattekalender for 2017: Her er alle de viktigste datoene

Levere skattemelding på vegne av avdød? Dette bør du vite