Stemmer:La skattemeldingen vise fremtidig inntekt!

Knut Dyre Haug mener skattemeldingen også bør vise hva du kommer til å få i inntekt som pensjonist.
Knut Dyre Haug mener skattemeldingen også bør vise hva du kommer til å få i inntekt som pensjonist. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Altfor mange vet ikke hva de kan forvente å få i pensjon. Et enkelt grep for å øke bevisstheten vil være å inkludere pensjonsopptjening på skattemeldingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Knut Dyre Haug
Pensjonsøkonom i Storebrand

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

I disse dager studerer de fleste nordmenn selvangivelsen sin, som nå er omdøpt til skattemelding. Skattemeldingen er forhåndsutfylt, og egnet til å gi deg et godt overblikk over din økonomi. Men én vesentlig ting mangler: Det står ingenting om fremtidig inntekt. Hva med å opplyse om pensjonsopptjening og forventet pensjon i skattemeldingen?

Dagens skattemelding viser hva du har tjente i fjor samt din formue og gjeld. Dette danner grunnlaget for skatten, og er kanskje ikke så veldig lystbetont. Men inntekten og skatten du betaler er også grunnlaget for din fremtidige pensjon.

Det er derfor både et logisk og pedagogisk poeng å vise pensjonen i skattemeldingen.

Det er ikke vanskelig for hver av oss å finne informasjon om vår egen pensjon. Det er bare å logge seg inn på NAV.no/dinpensjon eller bedriftens pensjonsleverandør. Likevel er det urovekkende mange som ikke kjenner sitt pensjonstall. Undersøkelser viser at under halvparten av oss vet hva vi kan forvente å få i pensjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For å bøte på dette, og bedre kunnskapen om pensjon, bør vi finne informasjon om pensjonsopptjening og en prognose på pensjonsutbetaling på skattemeldingen. Dette bør være enkelt å få til, fordi informasjonen allerede finnes i offentlige baser. Etter hvert bør informasjon om tjenestepensjon fra arbeidsgiver(e) også inkluderes.

Det er ikke store grep som skal til. På denne måten blir den enkelte mer bevist på hvilken inntekt de kan forvente når de går over i pensjonistenes rekker og således være bedre forberedt på en ny økonomisk hverdag.

Les også:

Én pensjonskonto? Ja takk!

Norske sjøfolk blir nok en gang dolket i ryggen

Produktfinansiering er verstingen