Mange er ukjent med muligheten til å søke ENØK-tilskudd

Huseiernes Landsforbunds undersøkelse viser økt ønske og interesse for å gjøre boligen miljøvennlig. Foto: Colourbox.com
Huseiernes Landsforbunds undersøkelse viser økt ønske og interesse for å gjøre boligen miljøvennlig. Foto: Colourbox.com

Til tross for at landets husholdninger står for en femtedel av vår samlede energibruk, er det få som vet at de kan søke om tilskudd til å redusere det private forbruket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forbindelse med en spørreundersøkelse Ipsos har gjennomført for Huseiernes Landsforbund, fremgår det at husholdningene utgjør et stort potensial med hensyn til å redusere Norges totale energibruk. Likevel er det kun 56 prosent av de spurte som er kjent med at boligeiere kan søke om økonomisk støtte til energibesparende tiltak.

– Det viktigste boligeiere kan gjøre for å redusere energibruken i boligen sin, er å etterisolere vegger eller loft og bytte til trelags vinduer, sier Kristin Gyldenskog, leder av samfunnsavdelingen i Huseiernes Landsforbund, i en pressemelding.

– Bør virke motiverende

Åtte av ti nordmenn har utført energibesparende tiltak når de har pusset opp eller renovert boligen sin. På samme tid i fjor svarte sju av ti nordmenn at de hadde utført energibesparende tiltak ved oppussing av boligen.

Men når det kommer til boligeiere som er kjent med muligheten til å kunne søke om tilskudd, svarte 86 prosent at de ikke hadde søkt om ENØK-støtte.

– Vi mener det bør gis støtte som virker motiverende og som innebærer en reell utgiftsreduksjon ved kostnadskrevende miljøinvesteringer. Enova må også bli flinkere til å formidle til privathusholdninger at det finnes støtte å søke om.

Les også: Snart balanse i boligmarkedet

Etterlyser en dobling i støtte

I 2016 betalte norske husholdninger omkring 400 millioner til Energifondet over strømregningen, gjennom påslag på nettleie. Huseiernes Landsforbund opplyser at husholdningene fikk kun cirka 120 millioner kroner tilbake, og hun mener husholdningene må få langt mer støtte.

– Den økonomiske støtten til energibesparende tiltak ved utbedring av boliger bør mer enn dobles, lyder oppfordringen fra Kristin Gyldenskog.

– Undersøkelsen viser en økning når det gjelder ønske og interesse for å gjøre boligen miljøvennlig.

Les også:

Stadig flere ønsker å leie ut boligen i feriene

Flere hytter enn boliger i 45 norske kommuner

Prisene på OBOS-boliger faller