Meny

DNB Markets: Optimismen tilbake i norsk økonomi

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets spår bedre tider for norsk økonomi i årene som kommer. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets spår bedre tider for norsk økonomi i årene som kommer. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Oljebremsen avtar, arbeidsledigheten faller og BNP-veksten øker. Det er lysere utsikter enn på lenge i norsk økonomi, mener DNB Markets. 

Tilstanden i norsk økonomi ser ut til å være i ferd med å vende tilbake til normalen, ifølge prognosene DNB Markets kommer med i sin siste "Økonomiske utsikter", som ble offentliggjort torsdag.

– Fremover venter vi at oljebremsen til forsvinne, men finanspolitikken blir mindre ekspansiv og boligbyggingen dempes. Inflasjonen avtar ytterligere og kronen styrkes gradvis, skriver sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets i rapporten som kommer hvert kvartal.

– Optimismen er på vei tilbake, konkluderer hun.

Analysen er sammenfallende med andres prognoser for norsk økonomi den siste tiden. Det er klare tegn til bedring i de økonomiske elementene som oftest gir en pekepinn på hva som blir stoda framover, men snuoperasjonen er så vidt i gang, og endringer vil komme sakte.

  • DNB Markets anslår en vekst i Fastlands-BNP på 1,6 prosent i år og 1,7 prosent neste år.
  • Fallet i oljeinvesteringene avtar kraftig i år og når bunnen neste år.
  • Oljeprisen vil stige til 65 dollar fatet i år og med ytterligere med 5 dollar neste år.
  • Økningen i arbeidsledigheten har nådd toppen og ventes å falle til 4,4 prosent i år og 4,2 prosent neste år.
  • Inflasjonen vil synke noe, og styringsrenta holdes på dagens nivå i flere år framover.
  • Endringene i handlingsregelen vil medføre mindre ekspansiv finanspolitikk i tida framover, og bidra til svekket prisvekst.
  • Den mangeårige, kraftige veksten i boligprisene stanser opp, og ventes å falle fra 9 prosent i år til 1 prosent hvert år i årene som kommer.

Les også:

Nordea: – Nordmenn får mer å rutte med

Venter nøktern optimisme fra Norges Bank

Privatøkonomi
Populært