
LO: 27.600 jobber har gått tapt grunnet skattelette

LO-økonomer sier skattekuttene regjeringen har gitt siden 2013, kunne skapt 27.600 jobber.
Økonomene har brukt beregningsmodeller fra Statistisk sentralbyrå (SSB) for hvor mange arbeidsplasser som kan skapes gjennom økt offentlig forbruk, skriver VG.
– Det viser at de 25 milliardene som Solberg-regjeringen har gitt i skattekutt siden 2013, ville gitt 27.600 jobber, hvis pengene i stedet hadde blitt brukt til å skape nye arbeidsplasser, sier LOs nestleder Hans-Christian Gabrielsen.
– Vi skaper jobber
Han er bekymret for at det skapes få arbeidsplasser under dagens regjering og mener det er sterkt faglig belegg for at det gir større effekt i krisetider å bruke penger direkte på å skape arbeidsplasser, fremfor å gi skattelette.
Statssekretær Cecilie Brein-Karlsen (Frp) i Finansdepartementet svarer at regjeringen kutter skattene for å gjøre det mer lønnsomt å investere og å skape arbeidsplasser.
– Dette er viktig for å lykkes med omstillingen av norsk økonomi. I vår regjeringsperiode har det vært skapt jobber hvert år, til tross for det største oljeprisfallet på 30 år, skriver hun i en epost til avisen.
Les også: LO: – Katastrofe for fremtidens pensjonister
Skuffet over LO-utspill
Høyre-nestleder Bent Høie sier i en kommentar at han er skuffet over LO.
– Jeg er skuffet over at han som trolig blir ny LO-leder, så tydelig har valgt side. Gjennom dette utspillet fremstår LO som en organisasjon bare for de i offentlig sektor, men mange av medlemmene er ansatt i konkurranseutsatt privat næringsliv. For dem hadde situasjonen vært verre med en selskapsskatt på 2013-nivå, sier nestleder Høie i en epost til NTB.
– For at bedriftene som føler at de er over kneika skal tørre å investere, trenger vi fremtidsoptimisme. LO bidrar nå med det motsatte, sier han.
Høie mener det beste er å sette inn tiltak de stedene det er spesielt behov.
– Slik vi har gjort med skolebygg og sykehus på Sør- og Vestlandet i forbindelse med oljekrisen. Arbeidsledigheten har jo ikke økt overalt, sier Høie.