Stemmer:

Utenlands i påsken? Dette bør du tenke på før du reiser

Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto Foto: COLOURBOX

Før du pakker kofferten og setter deg på flyet bør du ta en titt på denne sjekklisten for å unngå at du havner i feiefella.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Hanna Folkvord
Finansrådgiver, DNB

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

For det første bør du tenke gjennom hvor mye du skal bruke på forbruk i ferien. Lag et feriebudsjett der du deler inn i ulike poster, som mat, shopping, utflukter osv. Det er også penger å spare hvis du betaler i lokal valuta og ber om momsrefusjon på det du handler.

Her er min sjekkliste til hvordan du kan spare penger og unngå smell i påskeferien.

  1. Feriebudsjett: Før du reiser bør du bestemme deg for hvor mye penger du skal bruke på forbruk gjennom ferien. Skriv ned hvor mye du skal bruke på mat, shopping, utflukter osv. Det kan også være lurt å dele det opp i daglige beløp slik at det blir lettere å holde seg til budsjettet.
  2. Bestill SMS-varsling: For å passe på at du ikke bruker mer enn planlagt kan du bestille sms-varsling. Da får du varsel når du for eksempel har brukt opp halvparten av reisepengene.
  3. Husk å sjekk reiseforsikringen: Alle som skal på ferie må ha gyldig reiseforsikring. Det kan være lurt å gå igjennom hvor man er forsikret og hva forsikringen faktisk dekker. Har du betalt reisen med kredittkort kan det være at du allerede har en reiseforsikring gjennom kredittkortselskapet. Mange har reiseforsikring gjennom jobben som i tillegg til deg selv, også dekker andre familiemedlemmer.
  4. Ha alltid forsikringsbevis med: Skulle uhellet vært ute, og man trenger å vise frem at man har en gyldig reiseforsikring, er det viktig å huske å ta med seg forsikringsbeviset. Dette kan for eksempel være et kort eller en app på telefonen.
  5. Lokal valuta: Når du skal betale varer med kort i utlandet og får spørsmål om du ønsker å betale i NOK eller lokal valuta, bør du alltid velge det siste. Når du betaler i lokal valuta er det din egen bank som regner ut kursen og du vil komme bedre ut enn hvis butikken selv regner den ut.
  6. Ikke ta ut penger med kredittkort: Ved å ta ut penger i minibank med kredittkort må man som oftest betale en prosent rente på det beløpet man tar ut. Ved bruk av enkelte kort starter også rentene å løpe med en gang man tar ut pengene. Skal du i minibanken er det derfor viktig å bruke vanlig bankkort.
  7. Spør om taxfree: Skal du handle i utlandet kan det være lurt å ha med seg passet sitt, på den måten kan du spørre om du kan handle taxfree. På dyrere kjøp kan man spare mange penger her.
  8. Gi barna lommepenger: På ferie hele familien er barna ofte en stor utgiftspost. Derfor kan det være lurt å avtale med barna på forhånd hvor mye penger de har lov til å bruke i ferien. Ved å gi dem lommepenger lærer man dem fornuftig pengebruk, og du har oversikt over hvor mye penger som vil gå med på ferieoppholdet. Jo eldre barna er, jo mer penger må man regne med å gi i lommepenger. Det kan også være lurt å avtale hva lommepengene skal dekke.
  9. Ha alltid med to kort: Har man først blitt frastjålet eller mistet kortet sitt er det viktig at man har et reservekort. Ta derfor med deg to kort, og oppbevar kortene på ulike steder.

Les flere kommentarer, tips, råd og analyser

Les også:

Spar penger og spis sunnere med matplan

Foreldrepenger – dette bør du tenke på når du venter barn

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden