Dyrere strøm i Norge

<p>Los Energy er den største energileverandøren i landet. De spår historisk lavere strømpriser fram til 2019 til tross for at nordmenn har fått høyere strømregninger første kvartal 2017. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix</p>
Los Energy er den største energileverandøren i landet. De spår historisk lavere strømpriser fram til 2019 til tross for at nordmenn har fått høyere strømregninger første kvartal 2017. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Til tross for mildere vinter enn vanlig har strømprisene i Norge vært betydelig høyere i årets første tre måneder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant annet dyr europeisk kullkraft en grunnen til de økte strømprisene, viser en fersk rapport fra NVE. Det skriver NRK.

Les også: Kraftdirektør spår lave strømpriser de neste to årene

24 prosent høyere strømpris

I samme rapporten kommer det fram at prisen på kull i Europa steg med hele 70 prosent gjennom første kvartal.

På samme tidspunkt var det også 5,6 prosent mindre vann i vannmagasinene ved inngangen til året enn på samme tid i fjor, melder NRK.

NVE-direktør Per Sanderud melder om dyrere strømpriser i Norge på grunn av kraftkablene til utlandet. Foto: Heiko Junge / Scanpix
NVE-direktør Per Sanderud melder om dyrere strømpriser i Norge på grunn av kraftkablene til utlandet. Foto: Heiko Junge / Scanpix

Ifølge NVE bruker en norsk gjennomsnittshusholdning rundt 20.000 kilowattimer (kWh) med strøm i løpet av ett år. En slik husholdning med spotkontrakt fikk i første kvartal omtrent 500 kroner høyere strømregning.

– De viktigste årsakene til at strømprisene har steget, er mindre vann i magasinene i Norge og høyere kullpriser i Europa, sier Vassdrags- og energidirektør Per Sanderud til NRK.

I rapporten til NVE kommer det også fram at spotprisene på strøm i snitt lå 24 prosent høyere i år i første kvartal.

– Kullprisen påvirker

Sanderud påpeker at kullprisen har stor innvirkning på prisene i Norge på grunn av kraftkablene mellom Norge og andre land.

Selv om nordmenn har opplevd en mildere vinter enn vanlig, har resten av Europa hatt det kaldt. Derfor har også kullprisen steget gjennom vinteren.

– Vi sier at prisnivået på kullkraft bestemmer det langsiktige prisnivået også i Norge. Når kullkraften utgjør den store delen av kraftproduksjonen i Europa, smitter en kald vinter også over på Norge, sier Sanderud til NRK.

Les også:

Kan bli kostbart å ta en helg på hytta

Strømprisene løfter konsumprisindeksen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden