Tusenvis av ulovlige pengekrav kan ha blitt «hvitvasket» i Forliksrådet

FØLER SEG LURT: Anne Cathrin Kjensmo og Sven Kuhlmann fra Åsnes Finnskog har på grunn av uteblivelsesdommer i Forliksrådet måttet betale over 30.000 kroner hver for regninger de mener er regelrett svindel. Begge inkassoselskapene i saken har mistet bevillingen, men kravet er likevel drevet inn av et anerkjent advokatselskap i Oslo. Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen.
FØLER SEG LURT: Anne Cathrin Kjensmo og Sven Kuhlmann fra Åsnes Finnskog har på grunn av uteblivelsesdommer i Forliksrådet måttet betale over 30.000 kroner hver for regninger de mener er regelrett svindel. Begge inkassoselskapene i saken har mistet bevillingen, men kravet er likevel drevet inn av et anerkjent advokatselskap i Oslo. Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ulovlige krav fra selskaper i skatteparadiser kan ha blitt «hvitvasket» gjennom Forliksrådet, som har behandlet ca. 50.000 omstridte krav, bare fra to av selskapene. Og i kjølvannet ligger et hav av gjeldsofre, skriver Kapital.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Finanstilsynet har nå avskiltet to av inkassoselskapene og politianmeldt ett, men politiet har bare henlagt saken. Og mens ofre for inkassovirksomheten har måttet gå fra hus og hjem har bakmennene håvet inn titalls millioner kroner.

Om noen skriver et brev til ditt lokale forliksråd og sier du skylder dem 400.000 kroner, trenger de ikke en gang føre bevis for kravet. Du blir innkalt til Forliksrådet, og svarer du ikke på posten, eller lar være å møte, får du en såkalt uteblivelsesdom som innebærer at du i realiteten har tapt saken.

Og hvis du ikke hører om dommen innen en måned, så har vedkommende som krever deg for penger fått lovens stempel på at du skylder dem penger, og kravet gjelder da i minst ti år – selv om gjelden på 400.000 kroner bare skulle være oppspinn.

Kreditoren som har en slik dom å vifte med, kan deretter kreve huset ditt solgt av Namsmannen, om du ikke betaler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nei, dette er ikke fake news. Dette er retts-Norge anno 2017!, skriver Kapital.

Les også: Stordalen gir bort 100.000 kroner

Hva gjør politiet?

Det kan virke som om justismyndighetene har sovet i timen, for etter det Kapital kjenner til, har det aldri gått noen alarm der som følge av alle sakene som inkassoselskapene har kjørt gjennom systemet.

Tilsynelatende er det ingen som har sett helheten i virksomheten. Dette til tross for at Anne-Kari Tuv, seksjonssjef for eiendomsmegling og inkasso i Finanstilsynet, politianmeldte ett av dem for grovt bedrageri allerede i 2015.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken ble henlagt, men Finanstilsynet klagde på henleggelsen, fordi de hadde mistanke om grovt bedrageri og skatteunndragelse. Men til ingen nytte.

Les også: Den globale flytrafikken øker kraftig

Ingen betenkeligheter

– Jeg har ingen betenkeligheter med å begjære tvangssalg på rettskraftige dommer som har ført til utlegg med pant i eiendom, sier en av inkassokongene, Tore Sætre, til Kapital.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På papiret er han eneeier og innehaver av inkassoselskapet Norkreditt, som står bak flere tusen omstridte klagesaker i Forliksrådet.

På spørsmål fra Kapital om han ikke stiller noen spørsmål ved noen av selskapene han krever inn penger for, når det er så mange alvorlige innsigelser mot kravene, er svaret:

– Dette er en langvarig prosess der skyldneren har hatt alle muligheter til å ta til motmæle langt tidligere, skriver Sætre på epost til Kapital.

9. mars ble selskapet hans fratatt tillatelsen til å drive inkassovirksomhet, men han kan fremdeles anke avgjørelsen.

En annen av bakmennene som det ikke har lykkes Kapital å få noen kommentarer fra, er i ligningen for 2015 oppført med en skattbar inntekt på 22 millioner kroner og bor staselig til i et av Norges dyreste strøk, i Fritzners gate på eksklusive Gimle i Oslo.

Les også: Aksjene som skiller seg ut

Les hele den utrolig historien i ukens Kapital.

Saken er først publisert på Hegnar.no