Regjeringen vil forby kontantkjøp på over 40.000 kroner

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen trapper opp kampen mot hvitvasking og vil innføre en beløpsgrense for kontantbetaling til forhandlere av gjenstander på 40.000 kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En beløpsgrense er et målrettet, avgrenset, billig og ubyråkratisk virkemiddel for å forhindre hvitvasking av penger ved kjøp av dyre gjenstander. Forslaget innebærer ingen andre begrensninger i bruken av kontanter som betalingsmiddel, sier finansminister Siv Jensen (Frp).

Forslaget innebærer ifølge finansministeren en vesentlig forenkling for forhandlere av gjenstander, som i dag er underlagt hvitvaskingsloven når de mottar mer enn 40.000 kroner i kontanter. Tilsvarende beløpsgrenser er innført i en rekke europeiske land, blant annet i Danmark. Beløpsgrensen vil ikke gjelde for betalinger til privatpersoner, opplyser Finansdepartementet. Det er skatteetaten som skal kontrollere at beløpsgrensen blir overholdt.

Lovforslaget om endringer i hvitvaskingsloven og verdipapirhandelloven ble lagt fram av Finansdepartementet fredag. Forslaget innebærer også etablering av en autorisasjons- og tilsynsordning for tilbydere av såkalte virksomhetstjenester. Dette omfatter personer og foretak som legger til rette for opprettelse av selskaper for andre, eller som administrerer utenlandske juridiske arrangementer, såkalte «trusts». Ordningen skal administreres av Finanstilsynet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Proposisjonen inneholder også forslag om etablering av tilsyn med overholdelse av land-for-land-rapportering etter verdipapirhandelloven, noe Stortinget tidligere har bedt om.

Les også: Høyre vil sikre kontantbetaling

Forbrukerrådet: Ulovlig betalingspraksis på sykehus

Stadig færre minibanker

1. januar blir det dyrere å ta ut kontanter